extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-08-05 19:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sajūta ir kā laika mašīnā.

Kad Latvija izstājās no PSRS, tā nesaprātīgi sarāva visas esošās ekonomiskās saites ar padomiju un uzsāka tūlītēju ekonomikas prihvatizāciju. Iespējams, ka bija gudri cilvēki, kas brīdināja tā nedarīt, taču esošajā eiforijā neviens to neuzklausīja.

Rezultāts bija dziļa ekonomiskā krīze. Ja jums iedotu laika mašīnu un jūs varētu aizceļot uz šo laiku, vai jūs censtos pierunāt Latvijas iedzīvotājus uzreiz nesagraut PSRS, bet tā vietā ieteikt lēnākas reformas un pakāpenisku ekonomikas pārorientāciju? Man šķiet, ka nav daudz cilvēku, kas tā darītu, jo neatkarība bija principa jautājums. Lai gan protams, bija daudzi, it īpaši starp imigrantiem (krieviem), kas bija pret PSRS sagrāvi.

UK ir kā laika mašīna, un kaut kas līdzīgs atkārtojas. Izstāšanās no ES ir kā principa jautājums. Steiga un bez līguma izstāšanās noteikti būs ekonomiski nelabvēlīgi. Nebūs tik traki kā Latvijā, jo prihvatizācija nav plānos, vienkārši tirdzniecības attiecību pārkārtošana. Un tomēr pat par spīti kļūdām grūti iedomāties, ka cilvēki varētu mainīt domas par breksita nepieciešamību. Tas ir principa jautājums par neatkarību.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2019-08-05 22:07 (saite)
PSRS gadījumā izstāšanās no tā nepaģērēja būt par totāliem idiotiem un ļaut izsaimniekot visus assetus, kas valstī bija palikuši. Pie tam pašā kolapsā nedz Latvijai nedz kādai citai sovoka republikai bija teikšana. Tas sabruka, jo bija beigts un caurpuvis.

(Atbildēt uz šo)

;)
[info]jan09
2019-08-06 17:21 (saite)
Manuprāt nevar adekvāti salīdzināt okupētu valstu brīvības atgūšanu (a la CCCP un "sarkanā" bloka sabrukšanu) ar izstāšanos no brīvprātīgas valstu savienības (EU).
Lūk, tad, kad pēc borisa ilgotā bezlīguma Brexit no UK atdalīsies okupētās Skotija un Ziemeļīrija, kad paliks Anglijas/Velsas apvienība, tad arī varēsi sākt salīdzināt procesus, un sākt piesaukt principus un neatkarību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ;)
[info]extranjero
2019-08-06 18:57 (saite)
Atteikšanās no padomju sistēmas un atteikšanās no valstu savienības ir dažādas lietas.

Es nesaku, ka UK tagad ies viegli. Bet tie argumenti pret breksitu ir tik ļoti līdzīgi PSRS vienotības atbalstītāju teiktajam – šī sajūta, ka tas ir jau ir piedzīvots. Tikai cilvēki ir nomainījuši puses.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]jan09
2019-08-06 21:22 (saite)
labi Tev, ka tik maz vajag "dežavu" sajūtai - man vēl jāsagaida vismaz Skotijas neatkarības pasludināšanu, cīņu par Ziemeļjūras naftas laukiem, barikādes Londonā, un tikai tad spēšu teikt, ka esmu atgriezies laikā ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

ps
[info]jan09
2019-08-06 22:02 (saite)
un, ja vnk paskatās apkārt, tad viss, ko es redzu UK, jau ir piedzīvots - sākot ar mazdārziņiem, kūku cepšanu, mājas vistām, alu/vīnu/pašdzīto, beidzot ar darba drošības un kvalitātes lozungiem/sapulcēm rūpnīcās un ofisos, laipni lūgts atpakaļ 80'os ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ps
[info]extranjero
2019-08-06 22:10 (saite)
Vēl piemini NHS un bezmaksas zāles, kas ir vēl komunistiskāks nekā PSRS jebkad ir bijis. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ps
[info]extranjero
2019-08-13 12:54 (saite)
Atceries arī skolas formas. Man patīk, ka UK tās ir individuālas katrai skolai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2019-08-06 23:34 (saite)
jan09, a tu esi latvju UK expac?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

?
[info]jan09
2019-08-07 09:26 (saite)
šobrīd latviešu izcelsmes UK rezidents.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?