extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-04-12 05:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
IQ ir pārvērtēts
Viena lieta, ko ashōls Talebs ir skaidri pierādījis, ir IQ vērtējuma bezjēdzīgumu. Zems IQ var palīdzēt noteikt smadzeņu attīstības traucējumus, bet ja tas ir augstāks par normu, tad jebkura korelācija ar dzīves sasniegumiem ir apšaubāma pārāk lielas variances dēļ. Šeit problēma ir arī tā, ka korelācija nav lineāra un apakšgrupas stingrā korelācija ļoti ietekmē kopējo grupas korelāciju. Tāpēc korelāciju vienu pašu nekad nevar izmantot kā pierādījumu.

Pēc šī es vairs nekad nevarēšu nopietni izturēties pret apgalvojumiem par augsta IQ noderīgumu. Tāpat arī par dažādu tautu IQ līmeņa salīdzinājumiem vai to, ka IQ varētu būt ģenētiski determinēts.

Šī lieta tiešām nav izturējusi matemātisko pārbaudi, un tas arī iedzen kārtējo naglu pseido-psiholoģijas un sociālo zinātņu zārkā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2019-04-12 08:14 (saite)
"Zems IQ var palīdzēt noteikt smadzeņu attīstības traucējumus"

Key point. Ja veselām populācijām ir noteikti smadzeņu attīstības traucējumi, tad pēc IQ mežurmenta vismaz var noteikt vai ļaut šīm populācijā, migrēt pie sevis vai nē. Tas ir kā 2+2=4. Tu neielaidīsi savā valstī cilvēkus, kas ir masveidā slimi ar tuberkulozi vai lepru. Tieši tā pat jāatiecas uz cilvēkiem, kas slimo ar smadzeņu traucējumiem.

Kur IQ ir normālā teritorijā, tur tiešām tas ir sekundārs, kaut arī zināmā mērā prediktīvs faktors.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-04-12 08:26 (saite)
Ja tas nav ģenētiski, tad tā ir vides ietekme (varbūt viņiem dzeramajā ūdenī ir svins vai cits piesārņojums) vai kultūras ietekme, izglītības trūkums utt. Šos faktorus var viegli izmainīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-04-12 08:32 (saite)
Nē nevar, jo zināmās populācijas turpinā būt tupi un agresīvi mežoņi jau trešajā paaudzē arī dzīvojot jaukās, ērtās un sjw lolojošās sabiedrībās Rioetumos, tajā pašā laikā pat nabadzīgi aborigēni turpina statistki būt par civilizētības un kultūras etaloniem salīdzinājumā ar tiem. Paskaties uz crime statistics ASV un Rietumeiropā. Nevis poverty, bet race/ethnicity ir galvenais prediktors.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2019-04-12 08:16 (saite)
Correlation doesn't imply causation, quite true.

Bet man kā statistikā neizglītotam, vari lūdzu paskaidrot uz pirkstiem, ko nozīmē: "apakšgrupas stingrā korelācija ļoti ietekmē kopējo grupas korelāciju"?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-04-12 08:25 (saite)
Šis jau ir uz pirkstiem pateikts. Diemžēl bez Statistics 101 te neiztikt. Es personīgi nedaudz paspēlējos ar R, un iegūtie rezultāti tiešām ir ļoti neintuitīvi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2019-04-12 08:33 (saite)
Labrīt, varētu domāt, šis nav zināms vismaz jau vairākus gadu desmitus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-04-12 08:43 (saite)
Vispār par IQ neko daudz medicīnā nepēta. Cik zinu, tas ir dažu psihologu jājamzirdziņš. Un vēl ir arī MENSA. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?