extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-03-24 08:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sasmīdināja virsraksts šim rakstam, jo pretēji sākumā teiktajam viss raksts ir par to, kas Igaunijā ir sakārtots un labāks nekā Latvijā. Pat tas, ka igauņi ir lieli naudas atmazgātāji Latvijā, arī vairāk norāda ne tik daudz uz sliktajiem igauņiem, kā vairāk uz Latvijas neizdarību un nesakārtoto vidi, kas dod iespēju citiem darīt šādas sliktas lietas.

Domāšana Latvijā tiešām joprojām ir ļoti iestrēgusi pagātnē. Nesen saskāros ar Spānijas vidi, un lai gan valoda, kultūra, vēsture utt. ir citāda, pārsteidza, ka cilvēku domāšana ir ļoti līdzīga tai, kāda tā ir UK. Breksita sakarā es tomēr negribētu piekrist, ka UK ir pārāk atšķirīga no caurmēra Eiropas. Valsts, kurā domāšana ir visvairāk atšķirīga no caurmēra eiropieša domāšanas, ir tieši Latvija. Ar to es negribu teikt, ka Latvijai nevajadzētu būt Eiropas Savienībā, jo saprotams, ka nekādu citu iespēju stāvokli uzlabot nav, kā tikai caur sadarbību ar ES.

Viens iestrēgušās domāšanas piemērs bija diskusijās par vēlēšanām, kur cilvēki pamatoja, ka Latvijā pases vai ID kartes izņemšana ir obligāta lieta, un, to neizdarot, pienākas sods. Kāpēc gan brīvā valstī tai būtu jābūt obligātai lietai? Šī ir padomju laiku domāšanas atrauga, kad visiem bija obligāti vajadzīga pase, lai valsts varētu stingri kontrolēt pilsoņus. Protams, pase (ID) ir ļoti noderīga daudzos gadījumos, taču tas nenozīmē, ka, piemēram, ja cilvēks uz kādu brīdi neceļo, bet tikai aktīvi strādā savā darbā, lai uzturētu savu ģimeni, tad viņš būtu jāsoda, ja ir atļāvies dažus gadus neparūpēties par pases atjaunošanu pēc tās termiņa iztecēšanas. Pat bankām bieži pietiek ar vadītāja apliecību, tā ka cilvēks varētu ļoti ilgi nodzīvot bez pases. Ja kādā reizē tiešām ievajadzēsies pasi, tad aizies un izņems.

Es lieku lielākas cerības uz mileniāļiem, kas izmainīs domāšanu Latvijā. Viens piemērs bija nesen, kad tika nopludināts angļu valodas eksāmenu saturs, par to pasūdzējās tieši viens no vainīgās skolotājas audzēkņiem. Vecās domāšanas kadriem tas ļoti nepatika un sauca to par stučīšanu. Bet reāli, ja tu esi visu gadu cītīgi mācījies un gatavojies šim eksāmenam, un tava skolotāja nopludina eksāmena saturu, lai kāds cits, kas nav centies, varētu iegūt varbūt pat labāku atzīmi nekā tu un attiecīgi iekļūt budžeta grupā tavā vietā, tad tas nepavisam nav godīgi. Nav brīnums, ka Latvijā nespējam izskaust korupciju ne biznesā, ne politikā, jo negodīgums sākas jau vidusskolā. Prieks, ka jaunā paaudze vairs negrib spēlēt pēc šiem noteikumiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chimera
2019-03-24 11:02 (saite)
"bargi soda" lol

btw, trū storī - 4 gadus nodzīvoju bez pases, vispār bez kādiem doķiem. jo bija nereāls slinkums iet izņemt.

kad ievajadzējās, aizgāju, neatceros pat, vai bija kāds sods. pāris lati moška.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-03-24 12:21 (saite)
Precīzi – prakstiski nesodām, jo saprotam, ka ir absurdi, bet atstājam likumā iespēju, lai nodaļas vadītājam būtu par to, izgāzt uz atnākušajiem cilvēkiem savu slikto noskaņojumu – ir tas, kas raksturo padomju cilvēku attiecības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2019-03-24 11:02 (saite)
Latvijā ir vairāk krievu kā Igaunijā - tā ir viena atšķirība. ja finansiāli atbastīti viņu repatriāciju, tad situācija uzlabotos.

(Atbildēt uz šo)


[info]telefontubbie
2019-03-24 12:40 (saite)
Degpunktā tikko bija viens tāds sižets, kur bij divi brāļi, viens no tiem dzēris un nosaucis brāļa personas datus, ne savus, lai to lielo sodu - autovadītāja tiesību atņemšanu un naudassodu uzliktu brālim (kurš iepriekš nekad neesot nonācis policijas redzeslokā un kam būtu pārsteigums) nevis tam dzērājam. :D Bet policisti izdomāja, ka tomēr vēl vienu reizi tie dati jāpārbauda un tad secināja, ka tas dzērājšoferis riebīgi meloja.... Līdz ar to man šķiet OK, ja pasu/id kartes datus vajag turēt kārtībā, jo ja tie nebūtu kārtībā, tad citiem izdotos visu laiku notēlot citu personu vai kā citādi muhļīties, it īpaši dzērājšoferi un tie, kas internetā uzdodas par citām personām un it kā sniedz pakalpojumus vai preces, kuras nekad nenogādā saņēmējiem un tā tālāk.
Protams, to afēristu būtu mazāk, ja vienkārši ID karšu/pasu taisīšana būtu lētāka un pasu daļās nebūtu tās garās rindas!!! Es reāli neeju taisīt ID karti tāpēc, ka tad diena sačakarēta, jo rinda 40min. kā minimums! Vajadzētu kaut kādu pozitīvo motivāciju no pasu daļas, whatever no kā, lai cilvēkiem būtu prieks savus dokumentus savest kārtībā, bet tā kā tur strādā 50+ babenes, cik novērots, tad vienīgi var sapņot, ka tās babenes nosprāgs un nāks vietā 40+gadīgās babenes, kas būtu tikai par 5% produktīvākas un veiklākas kā tās pirmspensijas babenes....

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-03-24 12:59 (saite)
Vai tad tiem abiem brāļiem mājās nebija ogligātās pases/ID? Visdrīzāk jau ka bija, bet, kā redzams, to esamība nekādi neietekmēja identificēšanas kļūdu uz ceļa, kad noķēra dzērājšoferi bez jebkādiem doķiem. Jebkurā gadījumā, ja pēc tam nosūtītu nevainīgajam brālim tiesas pavēsti un viņš ierastos tiesā, tad visiem uzreiz būtu skaidrs, ka ir pielaista kļūda, kas ir jāizlabo.

Tieši tāpat ar tiem krāpniekiem internetā, kas uzdodas par citiem cilvēkiem. Arī viņiem visdrīzāk ir savas īstās pases. Tāpēc piedod man, bet es nesaprotu šo domu gājienu, ja tas bija kā pamatojums obligātai pases/id izņemšanai.

Bet par rindām runājot, varbūt varētu gatavās pases saņemt pa pastu. Tikai vienreiz ierasties nodaļā, lai nobildētu un paņemtu pirkstu nospiedumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2019-03-24 13:08 (saite)
kādas rindas? piesakies uz noteiktu laiku elektroniski, aizej un izņem, nekādu probzu. jau vismaz 10 gadus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2019-03-24 15:39 (saite)
Pirms tiem apmēram pieciem gadiem, kad vajadzēja, bija maiņu darbs bez iespējām kaut ko ieplānot uz priekšu pat nedēļas ietvaros. Koks ar diviem galiem :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?