extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2018-11-11 10:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tiek lēsts, ka UK alkoholu nelieto jau ap 30% jauniešu. Tas varētu būt ticami, jo studiju laikā universitātē studentu čupošanās skaidri dalījās tajos, kas svinēšanas rīkoja, apmeklējot krogus, un otra grupa, kas stingri vai mazāk stingri izvairījās no alkohola lietošanas. Nebūs noslēpums arī, ka lielais alko nelietotāju skaits ir saistīts ar musulmaņu izplatību. Daudzi mani studiju draugi un pat prakses vadītājs bija stingrus principus ievērojoši musulmaņi. Un manuprāt, stingri reliģiski principi, vienalga, vai kristiešu, vai musulmaņu, vai Harē Krišna, reizēm ir ļoti pozitīvi, jo vairo veselīgu dzīvesveidu.

Es saprotu, ka cibā tādas idejas nav īpaši populāras, jo vairums šeit ir tendēti uz alko vai citām substancēm. Dažreiz to var arī saprast, jo mentālas problēmas nav viegli risināmas.

Taču dīvaini ir tas, ka cilvēki, kas paši bieži nav ne reliģiski, ne arī atturībnieki nekādos aspektos, reizēm mēdz nostāties islāmistu fundamentālistu pusē, kad runa iet par runas brīvību. Es konkrēti runāju par neseno Eiropas Cilvēktiesību Tiesas lēmumu par to, ka islāma kritika ir zaimošana, kas nav pieļaujama. Un automātiski visi, kas tam nepiekrīt, tiek nodēvēti par netolerantiem, islamafobiem un ko tik vēl nē. Tā tiešām ir pārmērīga pakļaušanās, bet kas tagad jau apdraud rietumu sabiedrības un demokrātijas pamatus.

Arī paši musulmaņi ir satraukti un norāda, ka tas apdraud arī islāmu. Raksts Kāpēc ECT lēmums par Muhameda nievāšanu ir sliktas ziņas musulmaņiem paskaidro, kāpēc šādi tiesas lēmumi, kas kriminalizē zaimošanu, ir islāma fundamentālistu uzvara. Būtībā ar šo lēmumu tiek infantilizēts caurmēra musulmanis, it kā viņš būtu mazāk saprātīgs cilvēks, kas nav spējīgs tikt galā ar vārda brīvību, kas pieļauj arī teikt aizvainojošas lietas.

Es nesaku, ka obligāti ir jāsaka aizvainojošas lietas – vienkārši tas pieder pie iespējamās vārda brīvības.

Mēs uzskatām, ka Asjas Bibi notiesāšana Pakistānā it kā par Korāna zaimošanu (citi saka, ka tas bija pārpratums) ir barbariska, taču saskaņā ar ECT spriedumu tagad šāda zaimošana (ja pierādīta) būtu krimināla arī Eiropā. Pakistānas Augstākā Tiesa nesen atcēla Asjas Bibi notiesājumu un atbrīvoja viņu, tā ka tur lietas pamazām virzās uz pareizo pusi. Bet uz kuru pusi tagad virzās Eiropa? Šobrīd ES vārda brīvība ir briesmās.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]heda
2018-11-12 09:29 (saite)
Pavirši lasot ziņu virsrakstus, izskatījās, ka briti baidās Asjai dot patvērumu. Vai tā ir?

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?