extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2016-12-19 14:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai ar asinīm Latvijā “laistās”?
Apinis uzrakstījis kā vienmēr ļoti nediplomātiski (es personīgi nesaprotu, kāpēc vajadzēja uzbraucienus vadītājai), bet šķiet, ka hederai ir daļa taisnības šajā sakarā. 2/3 pārlieto asiņu varētu būt pārlietas nevajadzīgi. Tas vēl pat nenozīmē, ka 1/3 ir noteikti glābušas, jo skaidrs, ka kritiskās situācijās mēģina visu iespējamo, un tas ir pamatoti, bet ne vienmēr tas palīdz.

Galvenā doma ir tāda, ka tāpat kā visas iedarbīgās medicīniskās procedūras, arī asins pārliešanas var būt kaitējošas, un ir rūpīgi jāizvērtē, cik tās ir pamatotas. Tas gan nav triviāls uzdevums pat ekspertiem šajā jomā, bet nu labi, ka diskusijas par to ir sākušās. Cilvēki gan parasti iestrēgst uz emocionālo “Asins pārliešana glābj dzīvības! Kāpēc tu esi pret tām?”


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]pirx
2016-12-19 18:39 (saite)
Jā, žēl tikai, ka Apinis pat ciparus nevar nosaukt pareizus. Piemēram, ja pameklē, tad izrādās, ka TRALI, ar ko viņš biedē, iestājas tikai 1:5000 pārliešanām un ir nāvējošs 9% gadījumu. Saliekot šos ciparus kopā ar VADC statistiku par ziedošanas reizēm, iznāk, ka gada laikā varbūt arī viens pacients LV iet bojā dēļ TRALI.

Populisti ir tādi populisti...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-19 18:45 (saite)
Iedomājies tagad, ka tas 1 ir tavs radinieks, kuram pēc izmeklēšanas izrādās nemaz tik ļoti asins pārliešana nebija vajadzīga?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2016-12-19 19:07 (saite)
Un vēl es iedomājos, ka viņš, ja būtu izdzīvojis, pamanītu aizdomīgo autobusa šofera uzvedību, tādējādi izglābjot dzīvību 20 piektās klases skolniekiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-19 19:13 (saite)
Ir kaut kas tāds Latvijā noticis?

Man jau šķiet, ka ja kaut kas tāds notiek, tad tā ir traģēdija (piemēram, Zolitūde), kurai sekos ne vien daudzgadīgas tiesas sēdes, bet arī izmaiņas likumos.

Tā ka jā, tas ir nopietni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2016-12-19 20:03 (saite)
Nē, es vienkārši ironizēju par Tavu "kā būtu, ja būtu".

Un padomā pats - ja cipari par TRALI ir no pirksta izzīsti, tad kāpēc lai pārējie cipari (piemēram par tām trešdaļām) būtu uzticami?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-19 22:56 (saite)
Es vispār neredzu vajadzību pēc sarežģītiem cipariem dienas.lv līmeņa rakstos. Tie cilvēkiem neko neizsaka, jo lasītāji nav spējīgi izvērtēt riskus, un neviens tos tāpat neatceras. Pirmais, kas iekrita acīs bija 10 g%, un tad es padomāju, ka laikam domāti g/dl. Bet neuzmanības un drukas kļūdas galīgi nav iemesls, lai noraidītu rakstā paustās idejas. Tieši otrādi, aizdomas radītu, ja tur būtu saliktas visādas atsauces un precīzi piemeklēti skaitļi, jo kā zināms – ir mazi meli, lieli meli un ir statistika. Un katram pētījumam var atrast tādu, kas pierāda pretējo. Un metapētījumi to dažreiz tikai vēl vairāk saduļķo, jo kādus kritērijus tad izvēlas?

Šeit ir dota profesionāļa pieredze un es noteikti zinu, ka Apinis ir lasījis pietiekami daudz zinātniskās literatūras par to, iepazinies ar skaitļiem utt. un savienojot to ar redzēto praksē, viņam ir radies viedoklis, ko viņš tagad referē. Rakstot avīžrakstu, viņš tam netērē daudz laika, jo ir svarīgākas lietas darāmas, bet uzraksta no galvas, ko atceras. Dažreiz neprecīzi, bet ne jau tajā ir sāls, jo profesionāļi tāpat zinās, kur atrast visus precīzos datus. Viņš jau pats norāda, ka 2/3 ir tāds uz aci noteikts vērtējums, bet tev kaut ko izteiktu, ja būtu precīzi uzrakstīts 57.3%? Man tas izteiktu tikai, ka tie ir skaidri meli, jo tāda precizitāte vispār medicīnā nav iespējama. Teiksim par to pašu TRALI. Ja lasīji wikipēdijā, tad tur ir tāda rindiņa: The true incidence of TRALI is unknown because of the difficulty in making the diagnosis and because of underreporting. It is estimated to occur in 1:1300 to 1:5000 .... Tā kā jebkurš cipars par to būs zināmā mērā no pirksta izzīsts.

Es redzu problēmu tajā, ka Latvijā nav daudz ziņots par blakusefektiem, kamēr Igaunijā ar mazāku pārliešanu skaitu, to ir vairāk, kas norāda, ka Latvijā būtu jāsāk tieši ir blakusefektu precīzāku ziņošanu.

Vēl kas man likās svarīgi ir tas, kāda ir asins pārliešanu prakse. Kā zināms, ārsti, izvēloties asins pārliešanu vai nē, galvenokārt seko vadlīnijām, kuras sastāda ekspertu grupas. Bet ekspertu grupas jau arī nav pilnīgi bez ietekmes un vienmēr ir noteiktas tradīcijas un skolas ietekme. Šeit bija interesanti, ka Latvijā tam ir liela ietekme no kara, kad cilvēki guva traumas un zaudēja daudz asiņu, tāpēc iespēja veikt pārliešana bija būtiska. Karš jau sen beidzies, ir cita ekonomiskā sistēma utt., tāpēc varbūt ir laiks izvērtēt šīs vadlīnijas no jauna. Un protams, par to būs dažādi viedokļi utt., un lai eksperti par to diskutē.

Bet ideja kā tāda, ka zāles un medicīnas procedūras var kaitēt, nav jauna. Un lai gan es gluži neatbalstu ideju par profesionāliem donoriem, šķiet, ka tīri godīgas tās izbraukumu kampaņas tomēr nav, lai gan varbūt arī nepieciešamas alternatīvas sistēmas trūkuma dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2016-12-20 10:33 (saite)
Zāles var kaitēt, bet biežāk viņas palīdz nekā kaitē. Par tādu lietu kā risku izvērtēšana kādreiz esi dzirdējis?

Un ja 2/3 ir uz aci noteikts, cik droši tam var ticēt? Varbūt ka patiesībā ir 1/200 un Apinis ceļ vētru ūdens glāzē?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-20 10:59 (saite)
Jā, risku izvērtēšana ir tieši tas, par ko Apinis cenšas runāt.

Tu joprojām neesi sapratis ideju – visi skaitļi medicīnā ir uz aci noteikti. Viņš neprasa ticēt, ka 2/3 ir precīzs skaitlis. Viņš aicina neticēt, ka publicētie statistikas skaitļi ir precīzi. Tie ir vēl tālāk no patiesības nekā aptaujas par Trampa ievēlēšanas varbūtību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2016-12-19 20:38 (saite)
interesanti, kas šoreiz ir populisti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2016-12-19 21:06 (saite)
Pirmkārt Apiņa kungs, kurš pēdējo reizi medicīnu ir darījis cik... 20 gadus atpakaļ? Un tagad uz problēmas fona cenšas izsist sev politisko kapitālu minot no pirksta izzīstus skaitļus, paļaujoties uz "es taču esmu ārsts, tāpat visi duraki lasītāji noticēs".

Otrkārt ekstranhero tādu tuftu pavairojot un sarunu no skaitļiem pārbīdot uz emocionālo aspektu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2016-12-19 22:02 (saite)
es vairāk par vārda 'populisms' pielietojumu. vai tam ir kāds sakars ar kontekstu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-19 23:05 (saite)
Apinis galīgi nav populists, jo viņš neko neprot uzrakstīt tā, lai neradītu lasītājos riebumu pret sevi. Bet viņa domās der ieklausīties, jo neredzu, ka kāds būtu atspēkojis viņš teiktās domas. Piekasīšanās par neuzmanīgi uzrakstītiem cipariem, kas vispār nekādu lomu nespēlē, ir tāda pati piekasīšanās kā par drukas kļūdām. Kad nekā cita nav ko iebilst, tad parasti sāk apspriest gramatiku vai stila kļūdas...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2016-12-20 10:32 (saite)
Atveram vikipēdiju, pirmais teikums - "Populism is a political outlook or disposition that appeals to the interests and conceptions (such as hopes and fears) of the general population"

Apinis šajā rakstā spiež uz cilvēku bailēm no savu vai tuvāko nāves + mūžīgo vaidēšanu, ka LV medicīnā viss ir slikti, bet lūk ārzemēs viss ir kruta.

Cipariem ir nozīme, jo tieši tie nosaka kontekstu un ir iemesls Apiņa piedāvātajiem "uzlabojumiem". Bet tagad sanāk, ka cipari un "uzlabojumi" ir no pirksta izzīsti. Jautājums - kāds labums ir no šāda raksta?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-12-20 10:52 (saite)
Kā redzi, viņa domas tauta vispār ignorē. Tik daudz par populismu.

Tieši otrādi, daudzas Apiņa idejas ir par to, ka ne vienmēr ārzemēs ir labāk. Kā piemērs, par privātās medicīnas apdrošināšanas ieviešanu.

Cipari viņa vispār nekādu kontekstu nerada, tie ir tikai kā relatīvi adjektīvi (vairāk, mazāk, sliktāk, labāk).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2016-12-20 11:27 (saite)
izskatās, ka tev ir grūtības atzīt savu kļūdu. vārds 'populisms' te ir nevietā.
būtībā jau tā ir piesiešanās detaļām vai manierei.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?