extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-07-08 10:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atbilde uz http://klab.lv/users/hurt/630341.html?thread=2132037#t2132037

Protams, ieteikt kafijas klizmas vēža ārstēšanai ir slikti un kaitējoši, bet cilvēkiem ir tendence pārspīlēt šādu čūsku eļļas tirgotāju ietekmi.

Pats pirmais jau ir tas, ka pati ideja ir tik muļķīga, ka tai noticēs tikai paši lētticīgākie vai spriestnespējīgākie. Kā likums, viņi izdarītu sliktas izvēles arī tad, ja nebūtu šī kafijas klizmu tirgoņa. Tas neattaisno šos tirgoņus, bet mūsu sabiedrībā ir izvēles brīvība, un tas nozīmē, ka būs cilvēki, kas izdarīs arī nepareizas izvēles. Mēs nevaram visus vienmēr un visur piespiest izdarīt pareizās izvēles attiecībā uz savu veselību.

Ja cilvēkam diagnosticē plaušu vēzi, tad 50% iespējamība, ka viņš nenodzīvos vēl 5 gadus. Ja kāda daļa atsakās no ārstēšanas, tad caurmērā šie cilvēki pazaudē varbūt kādus 2 gadus no savas dzīves, un ne jau tos labākos dzīves gadus.

Protams, arī 2 gadi ir būtiski. Taču visbiežāk (ap 70% gadījumu) plaušu vēzim ir sakars ar smēķēšanu. Smēķēšana rada ne tikai vēzi, bet var radīt arī elpošanas grūtības, sirds slimības un vispārēji īsāku dzīvi. Tiek lēsts, ka smēķēšana saīsina dzīvi par 5-10 gadiem un vispārēji paslikta dzīves kvalitāti. Kādreiz big tabaco meloja par smēķēšanas kaitīgumu, bet mūsdienās jau visiem tas ir labi zināms, un par to jau pastāsta skolās un brīdina uz cigarešu iepakojumiem. Bet kā redzams joprojām relatīvi ļoti liela iedzīvotāju daļa ignorē šos brīdinājumus un izdara nepareizas izvēles.

Nesaku, ka nevajag kritizēt kafijas klizmu tirgoņus, bet ir ļoti noderīgs konteksts par to, kas nodara vislielāko kaitējumu un par ko būtu jēga visvairāk cepties. Piemēram, cibiņš f varētu noņemt cigareti no sava avatāra, jo tas popularizē neracionālu, veselībai kaitējošu nodarbi.

Bet protams, ikdienā šādi cepties par smēķētājiem nav īpaši efektīvi. Ir jādomā par ilgtermiņa politikām un risinājumiem. Tieši tāpat nav jēgas daudz cepties par kafijas klizmu tirgoņiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2023-07-09 10:20 (saite)
Diemžēl, kaut arī jau pusgadsimtu ir uzdevums un milzu granti atrast pierādījumus smēķēšanas sliktumam - akadēmiska līmeņa rezultātu tā arī nav. Nikotīna kaitīgumu atrast tā arī nav izdevies, savukārt degšanas produktu kaitīgums, kas ir pašsaprotams, ietekmē cilvēka veselību krietni mazāk, nekā uz ielas ieelpotās auto izplūdes gāzes, putekļu piesārņojums utt. Viss tā ari palicis apgalvojumu līmenī. Statistika lieliski parāda, ka smēķēšana nerada vēzi, tā var kalpot tikai kā veicinošs blakus faktors cilvēkam, kam ir šāda predispozīcija. Neba velti lielākais smēķētāju īpatsvars profesijās ir tieši ārstu vidū.
P.S.
Latvijā šajā jomā statistika publiski vispār nav pieejama. Savukārt kad pirms pāris gadiem malkoju alu un smēķēju Latvijas Onkoloģijas centra mediķu tusiņā, tad par to man teica, ka diemžēl absolūtais vairums vēža slimnieku šobrīd esot sārtvaidži brukānsulas dzērāji, veģetārieši un vegāni, kas skrienot no rītiem un visādi ievērojot to, ko stāsta skolās un par ko brīdina uz cigarešu iepakojumiem, t.i. dzīvojot maksimāli veselīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-07-09 11:17 (saite)
Šeit tu stāsti muļķības. Statistika par plaušu vēža saistību ar smēķēšanu ir ļoti skaidra.

Apgalvojums – tā tikai ir veicinošs blakus faktors cilvēkam ar predispozīciju – ir sofistika. Loģiski, ka visiem cilvēkiem, kuriem dalās šūnas, ir predispozīcija uz vēzi, atkarībā no noteiktiem gēniem tā ir lielāka vai mazāka. Veicinošais faktors kā cigarešu dūmu ieelpošana kļūst par galveno iemeslu kāpēc cilvēkiem attīstās plaušu vēzis.

Interesantākais šeit ir tas, ka cilvēki no tā sauktajām sociālajām zinātnēm bieži domā, ka ar šo sofistiku viņi ir kaut ko atspēkojuši. Tipisks piemērs cibā ir antiprojekcija.

Tāpat nejauc plaušu vēzi katlā ar visām onkoloģiskajām saslimšanām. Smēķēšana ir galvenais faktors plaušu vēzim, bet ne pārējiem vēža veidiem. Tiem ir dažādi citi iemesli, apmēram 30% ģenētika, 30% vide, 30% dzīvesveids.

Tomēr tavs apgalvojums par sārtvaidžiem un vegāniem arī ir sofistika. Vai šie ārsti tusiņā ar pateica šo pacientu vecumu? Domāju, ka pateica gan, tikai tu izdomāji to noklusēt, lai aizstāvētu sliktas dzīvesveida izvēles. Nu lū, vēzis ir vecuma slimība – jo vecāki mēs esam, jo eksponenciāli biežāk saslimstam ar vēzi. Veselīgi cilvēki nodzīvo ilgāk, tāpēc viņiem vēzis kā nāves iemesls varētu būt pat biežāk, jo citi jau būs ātrāk nomiruši no sirdskaitēm vai aknu un nieru mazspējas.

Šis ir tikai par to, ka cilvēka izvēle smēķēt ir apmēram 5 reizes sliktāka nekā cilvēka izvēle ārstēt 4. stadijas plaušu vēzi ar kafijas klizmām. Bet ir daudz vieglāk nosodīt kafijas klizmu tirgoņus un lietotājus nevis cigarešu tirgotājus un smēķētājus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-07-09 11:47 (saite)
Šeit ir ļoti sīki par vēža statistiku un cēloņiem: https://en.wikipedia.org/wiki/Epidemiology_of_cancer

Tāpat arguments, ka arī daudzi ārsti smēķē jau nepierāda, ka smēķēšana nekaitē. Arī ārstiem šī smēķēšana izraisa biežāku saslimšanu ar vēzi. Tas tikai parāda, ka smēķēšana rada atkarību un smēķēšanu ir ļoti grūti atmest.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?