extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-12-11 07:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Man šķiet, ka lielākā varas un arī žurnālistu problēma ir tā, ka viņi reti, kad cenšas izskaidrot politisko lēmumu iemeslus. Cilvēki nesaprotot, kāpēc ir lēmums pieņemts, var būt neizpratnē un kritizēt tos.

Es jau runāju par prasību visiem Latvijas kanāliem nodrošināt latviski skaņas celiņu, un ka tā mērķis ir izskaust divkopienu valsti.

Bet šeit ir pat tāds vienkāršs lēmums, kuru žurnālisti iepriekš apsmēja – par to, ka būs jāreģistrē sausās tualetes. Man arī nebija uzreiz skaidrs, ko ar šo reģistrāciju cenšas panākt.

Bet lūk, tas atklājas šodienas rakstā, bet arī tikai netieši un tiem, kas rūpīgi izlasīja līdz galam. Problēma ir par to, ka šādas tualetes piesārņo apakšzemes ūdeņus. Daudz labāk ja šāda kanalizācija tiek savākta un attīrīta centralizēti. Vai tiešām to nevarēja jau noskaidrot žurnālisti, kas par to rakstīja sākumā? Vai vēl labāk, ja pašvaldības būtu jau sākumā izskaidrojušas šīs reģistrācijas mērķi.

Varbūt šādu skaidrošanu cilvēki uztver par nepieklājīgu? Nezinu, bet kaut kā ir uz to, ka cilvēki ir diezgan naidīgi pret jebkuru ideju izskaidrošanu. Laikam uztver to, ka ja man kāds kaut ko skaidro, tad uzskata mani par muļķi vai kaut kā tamlīdzīgi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2022-12-11 09:57 (saite)
Pilnīgi piekrītu - šāda komunikācijas stila rezultātā arī veidojas tā zemā līdzdalība un dinamika "cilvēks pret valsti". Cilvēks neiedziļinoties domā, ka valdība par viņu vienkārši paņirgājas. Komunikācijas kļūdas mums Latvijā, diemžēl, ir ļoti daudzos jautājumos...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-11 11:07 (saite)
Man nesen bija ļoti interesanta pieredze. Es izbraucu ar mašīnu no lauku mājām un par laimi priekšā bija greideris, kas šķūrēja sniegu. Tā nu es aiz viņa aizbraucu līdz T veida krustojumam ar galveno, kur greideris ņēmās papildu attīrīt krustojuma malas no sniega. Es it kā varēju viņam pašmaukt garām un griez pa labi, bet padomāju, ka tas būs nepieklājīgi, jo greidera vadītājs uz mani neskatījās – tas it kā norāda, ka viņš var mani nepamanīt. Galu galā viņa darbs ir svarīgāks nekā tas, kur man ir jābrauc. Kad viņš jau bija visas malas notīrījis, tad gan viņš apstājās un uz mani paskatījās un kaut ko rādīja ar paceltu īkšķi. Es atbildē arī pamāju viņam ar pacelti īkšķi – signalizējot, ka ir forši notīrīts, paldies, un aizbraucu. It kā normāli, kā tam visam jānotiek.

Bet manu blakussēdētāja reakcija bija pilnīgi citāda. Viņš uz mani jau iepriekš brēca – kāpēc tu uzreiz nebrauc? Es teicu, ka greideris droši vien ir aizņemts un nebūtu pieklājīgi viņu traucēt. Bet blakussēdētājs ar to nebija mierā, viņš teica, ka mana uzvedība gaidot tikai kaitināja greidera vadītāju. Latvijā nav pieņemts ieturēt acu kontaktu šādos gadījumos. Ir jāšmauc garām tiklīdz ir iespēja, nevis jāmāj ar roku vai jāapmainās ar kādu citu komunikāciju, ka viņš mani palaiž. Citiem vārdiem, mana uzvedība bija nepieklājīga.

Var jau būt, ka blakussēdētājam bija taisnība. Es esmu autists un ļoti slikti saprotu nerakstītās normas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-12-11 11:22 (saite)
Nu re - dzīve rietumos Tevi "sabojājusi". :) Es pēc vairākiem Vācijā nodzīvotiem gadiem arī dabūju no jauna radināties, ka pie mums cilvēki uz ielas ne tikai nesveicinās, bet pat virsū neskatās.

Nekas, dod mums laiku, gan jau apgūsim būt viens pret otru laipnāki. Man liekas, ka tās ir padomju laika sekas, kur bija pieņemts būt zemākiem par zāli, un nevienam neuzticēties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-11 22:30 (saite)
Nu redzēs, kā būs ar pierašanu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2022-12-11 21:48 (saite)
Vairāk izskatās, ka greiderists spēja novērtēt Tavu pagaidīšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?