extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-08-03 12:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
garumzīme
Interesants novērojums, ka latviešu valodā garumzīmju lietojumu ieviesa ārsts – Juris Bārs.

Tādējādi latviešu valoda (varbūt kopā ar lietuviešu valodu) laikam ir pirmā valoda, kas sākusi lietot garumzīmes ikdienas rakstībā.

Citi ir teikuši, ka garumzīme nav nekas īpašs, jo tās lieto arī citās valodās, kā latīņu valodā vai sanskritā. Tas nebūs gluži precīzi, jo klasiskajā latīņu valodā garumzīmes nav lietotas. Garie patskaņi visbiežāk netika atzīmēti, bija mēģinājumi dubultot garos patskaņus (ā – aa, ī - ii utm.l.) vai lietot akcentu zīmes, bet garumzīmes šķiet ir parādījušās tikai 19. gadsimtā un arī tikai skolās, lai palīdzētu studentiem zināt izrunu. Iespējams, no šejienes arī Juris Bāris ir guvis ideju tās uzsākt lietot arī latviešu valodā. Nebija jau tā, ka viņa ideju ātri pieņēma. Oficiāli tās alfabētā iekļāva krietnu laiku pēc viņa nāves. Valodniekiem laikam bija vispirms jāpārkāpj pāri lepnībai, ka kaut kāds ārsts ir izdomājis sistēmu, kas labāka par viņu ieteikto :) Bet man prieks, ka garumzīmes ir un ka Bārs nav tas pats ka Bars. :)

Tāpat sanskritā vai japāņu valodā nelieto latīņu alfabētu un garumzīmes tajās parādās tikai valodnieku pierakstos, kas neattiecas uz ikdienas valodas praksi, tāpēc neskaitās kā valodas ar garumzīmēm rakstībā.

Šobrīd garumzīmes tiek plaši lietotas arī polinēziešu valodās, kā havajiešu vai māori valodā. Tas šķiet ir vēlāks ieviesums, varbūt pat nošpikots no latviešiem :)

Vēl jāpiebilst, ka oficiāli latviski ir maori valoda, tas ir, valodnieki negrib lietot garumzīmi vārdā, kas ir no tādas valodas, kur arī lieto garumzīmes ;) Varbūt mums vajag vēl kādu ārstu, kas ieviest kārtību šajās lietās :)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]black_robin
2022-08-04 01:09 (saite)
Latviešu valodā vajadzētu garumzīmi burtam o, kā vārdos rōzā vai pōzēt.

(Atbildēt uz šo)


[info]dombrava
2022-08-04 07:17 (saite)
Šķiet, Jans Huss ieviesa čehiem garumzīmes. Šo to pārņēma arī latvieši (šņāceņu apzīmējumus).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-04 12:58 (saite)
Kad tas bija?

Čehiem alfabētā nav garumzīmju: https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_orthography#Alphabet

Ar garumzīmi es domāju tieši svītriņu virs burta (makrons).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hekate
2022-08-05 12:38 (saite)
Vispār derētu vairāk starptautiskos kultūras sakarus Latvija - Polinēzija.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?