extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-12-30 08:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Neskaties augšup / Don't look up
Šī tiešām ir ļoti smieklīga komēdija par politiķu un sabiedrības dabu. Protams, gaumes atšķiras un nevienam nav jāpatīk itin visām filmām, bet viena lieta, ko pamanīju, bija, ka kritiķi cenšas pārāk daudz salīdzināt un prātot par to, kā šī filma simbolizē mūsu attieksmi pret klimata izmaiņām vai reakciju pret kovida pandēmiju. Šie salīdzinājumi nenostrādā, jo starp zemes bojāeju no komētas, klimata izmaiņām un kovidu ir pārāk lielas atšķirības. Realitātē tā ir vienkārši smieklīga filma par to, kā ASV prezidents (šoreiz sieviete), uzzinot, ka Zemē pēc 6 mēnešiem ietrieksies komēta, sāk nevis domāt par šo problēmu, bet citām nebūtiskām lietām, piemēram, par to kā šī problēma varētu tikt vai netikt izmantota priekšvēlēšanu kampaņā. Visdrīzāk reālajā dzīvē tā neviens nerīkotos, un tieši tāpēc šī filma ir ārkārtīgi smieklīga, jo ļauj vienkārši pasmieties, nevis meklēt zemtekstu.

Iespējams, ka cilvēku tribālisms ir sasniedzis jau tādu līmeni, ka pat vienkāršu komēdiju vairs nespēj redzēt kā joku, bez dziļāka politiska vēstījuma. Vai arī cilvēki ir tā apmāti ar “sašutuma kultūru” (ikonizēta kā Grētas how dare you?), ka vairs nav spējīgi vienkārši pasmieties par kaut ko, kas neietver reālās dzīves politiku, pret ko vērst šo sašutumu? Ilustrācijai – kad es cibā pie kāda ieraksta iebildu, ka filma tomēr ir smieklīga, šis cilvēks “uzsprāga” sašutumā par manu ieteikumu. Laikam jau tomēr viņam šis sašutums bija krājies ilgāku laiku, ka vajadzēja nolaist tvaiku.

Ja nu kādam to vajag, tad smiešanās par reālās dzīves absurdiem saistībā ar kovidu ir parādīta pēdējās Dienvidparka sērijās.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2021-12-30 12:03 (saite)
Domāt, ka Holivuda "vienkārši joko" arī ir naivi. Holivuda ir premium propagandas autlets šī brīža ASV deep steitam. Bija jau senāk, bez uzkruķījuši skalu pē'dejos 10 gados tādā līmenī, kad es nevaru nevienu filmu skatīties kā vienkārši filmu. Līdzīgi būtu 50o gadu Padomju Savienībā. Tajā laikā kino netika taisīts "vienkārši mākslai". Tas VIENEMĒR bija arīdzan The Message nesējs.

Paskaties kā parasti sociālajos medijos un dabā uzvedās visādi Holivudas zvaigžņi, kō saka par politiku. Tie ir droni, kas nicina parasto tautu un ir no bērna kājas (vai dupša) mācīti iekš The Message.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-30 12:53 (saite)
Spriežot pēc režisora pārliecībām, es domāju, ka viņš to tiešām ir taisījis kā politisku vēstījumu. Bet reāli jau filmā neko daudz tādu nevar parādīt. Tas strādā tikai uz tiem, kam tā ir sāpīga vieta. Piemēram, daudzi saredz prezidentā Trampu. Bet to var redzēt tikai tie, kas tic pārspīlējumiem, ka Tramps ir muļķis un nejēga, ka viņš aicina dzert balinātāju, nevis vienkārši neveikli izteicās par zinātnieku idejām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-12-30 12:59 (saite)
Jā, man ir līdzīgas pārdomas. Politiskais vēstījums ir iepriekšparedzami garlaicīgs un viegli atfiltrējams citādi ir vnk smieklīga filma ar tīri labu aktierspēli. Un tā kā prezidente ir sieviete tad vispār ar nevienu ASV prezidentu īpaši neasociējas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-12-30 13:10 (saite)
Holivuda šāda veidā masējusi tautas smadzenes jau dekādēm. Parasta filma, it kā nekas politisks, bet nu tur visi baltie vīrieši ir stulbi, sievietes un bērni gudrāki par viņiem, parasti konservatīvi darba ļaudis attēloti kā pilnīgi idioti un vēl vardarbīgi, bet atnāk urbāni progresīvi liberāļi, kas atbalsta The Message un izglābj pasauli. Un tā masē smadzenes jau ne pirmajai paaudzei. Pilnīgi nevainīgas filmas, nekā politiska lolol.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-12-30 14:43 (saite)
es jau nesaku ka Holivudas filmas nav politiskas vai neietekmē to mērķauditoriju, tikai to, ka varu skatīties un izbaudīt to, kas nu mani tur uzrunā, tāpat kā varu skatīties padomju laika filmas. Tas par ko varētu piekrist ka Holivudas filmu skatīšanās man ir radījušas iespaidu, ka bezmaz visi amerikāņi neatkarīgi no politiskā uzskata ir pastulbi vai panaivi un apsēsti ar glābšanu, kas turklāt ir ļoti vienkāršota - iznīcini ļauno un viss. Bet nu ja man būtu jāveido priekšstats par latviešiem tikai no mūsu filmām, es dziļi šaubos vai arī tas priekšstats būtu līdz galam korekts.
Šajā konkrētajā filmā abi galvenie varoņi vīr un siev bija aptuveni vienādi apķērīgi tāpat kā alkatīgie stulbeņi bija dzimumu līdzsvarā. Darbaļaužu nebija un pasauli neviens neizglāba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-12-30 15:10 (saite)
Viena piebilde.
"amerikāņi neatkarīgi no politiskā uzskata ir pastulbi vai panaivi un apsēsti ar glābšanu"

Neesmu par šo pārliecināts. Līdzīgi kā padomijas sākotnē boļševiki ironiski savam nosaukumam bija ļoti maza agresīva radikāla vienība, kas uzurpēja var ar terora un propagandas palīdzību.
Holivuda būtībā ir šo pašu iekavaino revolucionāru rīks, tāpēc spriest par tautas nosakņojumu pēc tā ir tas pats, kas ticēt Pravdai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-12-30 13:07 (saite)
"Bet to var redzēt tikai tie, kas tic pārspīlējumiem, ka Tramps ir muļķis un nejēga, ka viņš aicina dzert balinātāju, nevis vienkārši neveikli izteicās par zinātnieku idejām."
Tobiš tieši tā pati publika, kas klausās un nekritiski tic meinstrīmn presei. Tātad režisora target publika tomēr skaidra.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-30 13:11 (saite)
Tā jau ir, bet nesamaitātiem cilvēkiem šī ir laba komēdija.

Un woke cilvēku propaganda bieži kaitē viņiem pašiem. Varbūt tagad ASV sieviete nekad netiks ievēlēta par prezidenti, jo visiem prātā būs šī filma. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-01-01 21:24 (saite)
Fanīgi, ka Merila Strīpa tāda principā ir arī dzīvē. Dogmatiski stulba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?