extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-07-28 16:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izraēla ziņo – izslimojušiem ir labāka aizsardzība nekā vakcinētajiem
Kad Izraēla sarunāja ar Pfizer piešķirt viņiem vakcīnas pirmajiem, viņi zināja, ka kaut kas būs jādod pretī. Šobrīd naudai vairs nav tik lielas vērtības, valdības to sadrukā pēc vajadzības. IT laikmetā ir kaut kas vērtīgāks par naudu – tie ir dati. Pfizer spēja ar valdību sarunāt, ka apmaiņā pret prioritāru vakcīnu piešķiršanu viņi saņems vakcinēto uzraudzības datus par vakcīnu efektivitāti. Lai nomierinātu iedzīvotājus, tika apsolīts, ka valdība apstrādās šos datus savā uzraudzībā.

Šādi dati tiešām ir ļoti vērtīgi. Pat kontrolētos klīniskajos pētījumos nevar iegūt tik precīzu informāciju, jo kopējais personu skaits nozīmīgi atšķiras. Tagad no Izraēlas sāk ienākt interesanti novērojumi. Pirmais bija par to, ka Pfizer vakcīnas efektivitāte pret delta variantu ir tikai ap 39% (mērot pēc pozitīvā testa rezultāta).

Šodien atkal ir raksts par to, ka izslimošana ar kovidu ir efektīvāka (līdz pat 6 reizēm) atkārtotas inficēšanās novēršanai nekā vakcinācija. Tas ir nedaudz negaidīti, jo vairums vadlīniju uzskata, ka vakcinācija ir efektīvāka, un iesaka vakcinēties arī pēc inficēšanās. Varbūt šie dati ir priekšlaicīgi, varbūt tā ir Izraēlas ģenētiskā specifika. Bet vispārīgi vērtējot, pat ja vakcinācija būtu nedaudz efektīvāka, tomēr tas būtu salīdzināmi ar izslimošanu. Loģiski domājot – kāda daļa gan no vakcinētiem, gan no izslimojušiem var inficēties atkal, bet ir skaidrs, ka viņi ir ļoti pasargāti no hospitalizācijas un nāves. Protams, nekas nav 100% un uz to arī nevajag tiekties.

Šim ir nozīme tādā ziņā, ka daudzi nevakcinētie var būt jau izslimojuši (it īpaši tie, kas strādā kādā riska sektorā, medicīnas personāls utt.). Spiest uz to, ka viņiem arī būtu jāvakcinējas, un ja viņi to nedarīs, tad viņiem ir jāatņem cilvēktiesības, ir pilnīgi nevajadzīgi un pretēji zinātnei. Savukārt, tiem, kas ir šo cilvēku klienti, vajag mazāk satraukties gadījumos, ja šie cilvēki ir vai nu vakcinēti, vai tikai agrāk izslimojuši ar kovidu.

Interesanti ir lasīt pētījumus, kas cenšas apgalvot, ka imunitāte no vakcīnas ir labāka nekā no izslimošanas, jo tā dod vairāk antivielu. Kas nešķiet pārliecinoši, jo jebkurā citā gadījumā, kad tiek mēģināts salīdzināt vakcīnu efektivitāti, tiek ziņots, ka antivielu rādītāji, lai gan informatīvi, nav precīzi un tāpēc nav vērā ņemami. Tāpat tiek teikts, ka no vakcīnām antivielas ir daudzveidīgākas pret pīķa proteīnu, tāpēc imunitātei ir jābūt labākai. Pretarguments varētu būt tāds, ka vakcīnas ir mērķētas tikai uz pašu pirmo variantu, bet izslimojušais var būt ar kādu jaunāku variantu, tāpēc būs labāka aizsardzība pret jaunajiem variantiem nekā vakcīnai (kamēr vakcīnām nebūs jaunāku versiju).

Pandēmijas sākumā bija absurds arguments, ka neviens vēl nav pierādījis, ka no kovida izslimošanas vispār rodas imunitāte. Cibā pat pret dzīvesbiedru, kas bija izslimojis, izturējās kā spitālīgo nevis tādu, kam tagad ir imunitāte, kas pielīdzināma vakcinācijai (+/- tādā pašā līmenī).

Vēl kāds (neatceros kurš) bija gaidījis atbildi uz savām bažām par to, ka vakcinācija ievada ķermenī pīķa proteīnu, kas ir toksisks pats par sevi. Šeit laikam ir satraukums par svešvārdu citotoksisks. Es par to neko daudz nezinu, bet nu loģiski, ka vakcīna ir neliels stress ķermenim – citādi jau imūnsistēma neaktivizētos. Bet ar vakcīnu tas ir noregulēts līdz pieņemamam līmenim (99,99% gadījumu), tāpēc tas ir normāli. Vakcīnas pīķa proteīns jau īpaši neatšķiras no koronavīrusa pīķa proteīna, tāpēc risks attaisno ieguvumu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]nova
2021-07-28 21:19 (saite)
šis labi iet kopā ar ASV universitāšu imunologu pētījumu, jo imūnšūnas atceras vietu, pa kuru organismā nonāca patogēns, un koncentrējas tur lielā daudzumā (t.e. deguna un augšējo elpošanas ceļu gļotādas), ilgtermiņā tur stāvot sardzē, kamēr injekcija rokā sasniedz padušu limfezglus, kas nepavisam nav kovida antivielu šūnu "mērķauditorija", jo tām jāstāv sardzē pavisam citur
https://www.nationalgeographic.com/science/article/a-spritz-instead-of-a-jab-future-covid-19-vaccines-may-go-up-your-nose

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]nova
2021-07-28 21:28 (saite)
t.i. ja neskaidri izteicos, izslimojušiem imūnsistēma stāv sardzē deguna un augšējo elpošanas ceļu gļotādās, kamēr rokā vakcinētajiem - padusē un pvz, kur vēl.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-28 21:48 (saite)
Es tevi sapratu. Antivielas no injekcijas muskulī (lifmā) nav tādas pašas, kas antivielas elpceļu gļotādā, un tās nevar tieši salīdzināt.

Tiešām, degunā smidzināmā vakcīna varētu būt labāka. Redzēs kā veiksies ar izstrādi, bet būtu labi tādu dabūt. Domāju, ka arī pretestība pret šādu vakcīnu būtu daudz mazāka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2021-07-28 22:34 (saite)
Šo "vakcīnu" reputācija sabojāta neatgriezeniski, pieliekot lielu šaubu procentu arī īstajām vakcīnām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nova
2021-07-30 09:32 (saite)
Daži paziņas gaida Novavax, kas arī ir vēl viena alternatīva

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2021-07-30 12:53 (saite)
Kāda atšķirība, kura inde dzīvi sabojā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scaramouche
2021-07-29 01:01 (saite)
LV medicīnas personālam ir (bija?) visnotaļ stringras procedūras.
Grūti iztēloties, ka tur kāds sassirgušais būtu ticis garām. (Ja nu vienīgi pilnīgi bez simpromiem)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 10:21 (saite)
Medicīnas profesionāļi slimoja biežāk nekā vidēji sabiedrībā. Nu varbūt tāpēc, ka maskas pasargā par 20%, nevis 100%, un ja ir bieža saskarsme, tad risks inficēties ir lielāks.

Un jā joprojām nav īsti skaidrs, cik lipīgi ir nesimptomātiskie, bet tomēr it kā ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scaramouche
2021-07-29 01:02 (saite)
Savukāt mums IT ir ievērojama atšķirība starp 99.99999% un 99.999999999%.
Grūti noticēt, ka medicīna apaļotu uz katu ko mazāku.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 10:25 (saite)
Medicīnā viss ir ļoti sarežģīti un atkarīgs no konkrētās situācijas. Parasti skatās diezgan aptuveni. Analīzēs svarīgs tikai 1 vai 2 zīmīgie cipari.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?