extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-05-28 08:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vārda brīvības zaudējums rietumu sabiedrībā
Atgriezīsimies vēlreiz pie jautājuma, kāpēc visi oficiālie izdevumi un sociālie tīkli banoja tos, kas aicināja izmeklēt Ķīnas pētījumus ar koronavīrusu. Vistraģiskākais šajā bija tas, ka šo cilvēku vārdi tika sagrozīti un viņi tika apsūdzēti konspirācijas teorijās, lai gan viņi neko tādu nebija teikuši.

Šī nav vienkārši banošana par nepiekrišanu oficiālajam viedoklim. Tā ir mērķēta viedokļa ietekmēšana, kuru veic šie lielie sociālie tīkli. Lūk, šeit ir viens piemērs. Izcils britu plaušu slimību ārsts tiek banots tviterī par aicinājumu uzlabot ventilāciju. Viņš arī piebilst, ka kovids izplatās caur aerosoliem.

Rodas jautājums – kāpēc vajadzēja tik daudz laika, lai mēs saprastu, ka kovids tiešām izplatās caur aerosoliem? Par šo ideju jau tika ziņots pandēmijas sākumā, bet tā kā nebija labu pētījumu, tā netika nopietni izskatīta. Pētījumi pamazās radās, kā šis. Tas apstiprina, ka ventilācija ir ļoti būtiska.

Bet te nu mēs esam un joprojām banojam pat zinātniski pierādītas idejas. Cenzūra sociālajos tīklos varētu būt kavējusi progresu pandēmijas pārvarēšanā un netieši palielinājusi mirušo skaitu, kā arī bijusi par iemeslu nevajadzīgu un neefektīvu pasākumu ieviešanu valsts līmenī. Mēs varam kritizēt ķīniešus par to, ka viņi paņēma naudu bīstamu bioloģisko pētījumu veikšanai, bet nebija pietiekami atklāti visā, ko viņi darīja. Tajā ir vainojami arī paši rietumi, kas ne tikai neiebilda pret šo atklātības trūkumu, bet arī paši to veicināja savā sabiedrībā.

Pēdējās dienās tika sacelts trauksmes signāls par Baltkrievijas īstenoto lidmašīnas nolaupīšanu. Ar šo soli viņi ir parādījuši, ka viņiem nevar uzticēties – Baltkrievija melos un krāpsies pie jebkura nenozīmīga iemesla, parādot, ka viņiem nav nekādas integritātes. Es pilnībā atbalstu aizliegumus Baltkrievu lidmašīnām ielidot Eiropas gaisa telpā. Tās nav nekādas sankcijas, bet vienkārši izvairīšanās no kontakta ar valsti bez jebkādiem principiem, līdzīgi, kā mēs varam izvairīties no sadarbības ar hronisku narkomānu, jo nekad nevaram zināt, kurā brīdī viņš tevi uzmetīs un apzags tevi, lai nopirktu kārtējo devu. Tomēr lielākais skandāls jeb divkosība šajā ir nevis nožēlojamais gadījums ar Evo Morales lidmašīnu, bet tajā, ka rietumu sabiedrība ar viedokļu apklusināšanu pati atsakās no godīgas un atklātas diskusijas par jebkuriem jautājumiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2021-05-28 16:02 (saite)
Tie lidojumu aizliegumi utt. īsti nestrādā, jo visi zin, ka ES pamatmērķis ir tirgus paplašināšana, nevis kaut kādi principi. Jo ar Izraelu ir avio kontakti, lai gan tur ir pasaulē lielākās koncentrācijas nometnes. Arī ar Ķīnu notiek plaša sadarbība.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-28 18:19 (saite)
Izraēlā pasaulē lielākās koncentrācijas nometnes? Tu droši vien domāji Ķīnu (Uigurus).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-05-28 21:37 (saite)
nē, es domāju Rietumkrastu, kur dzīvo semīti bez pasēm un bez iespējām izbraukt. ar sienām ierobežotos anklāvos. pusbadā, bez zālēm, tiek nomētāti ar bumbām laiku pa laikam.
ķīnā, cik dzirdēts, arī tādas. ziemeļkorejā tāpat.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]resort
2021-05-28 23:50 (saite)
Neuztraucies, visur būs anklāvi ar nevakcinētajiem, bez iespējām izbraukt.

A kāpēc tu nebrauci prom kamēr varēji?
A man likās ka pa jokam tas viss lol.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-05-29 07:52 (saite)
Lielākie anklāvi ir alkoholisms, aptaukošanās, sociālā atsvešinātība un invaliditāte. 70% cilvēku nav ne naudas, ne interese kaut kur aizbraukt - tuvējā Maxima ir pasaules mala.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-05-29 00:00 (saite)
Vai tiešām tā ir, ka palestīniešiem nav pases vai iespējas izbraukt? Mans priekšstats ir, ka viņi tur vienkārši dzīvo. Gan ne pārāk labi, precīzāk nabadzībā, jo viņu valdība ir būtībā teroristu organizācija. Bet nu ne jau koncentrācijas nometnē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-05-29 07:48 (saite)
"Palestīnieši" dzīvo blokādes apstākļos ar mūri apžogotos anklāvos. Kaut kādas vecuma grupas var iet uz Izraēlu strādāt melnos darbus (jaunas sievietes blokpostos tiek apčamdītas). Viņiem nav ceļošanas dokumentu, tāpat tiek traucēta apgāde. Lielākā problēma ir ar elektrību un kanalizāciju. Protams, ka nekāda covid vakcinācija un saslimšana nenotiek.

Bet palasi pats - interesants fenomens.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-29 10:50 (saite)
Wiki ziņo, ka viņiem ir pases: https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_Authority_passport

Tāpat viņu pirktspējas paritāte ir līdzīga kā Indijai un augstāka nekā Afganistānai. Diez kas jau nav, bet neviens jau tāpēc nesauc Indiju par koncentrācijas nometni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-05-29 11:28 (saite)
Es pats tur neesmu bijis, nezinu. Tikai no tā, kas dzirdēts, redzēts internetā.
Koncentrācijas nometne ir tāda cietumam līdzīga vieta, kurai apkārt sēta, ir ierobežota pārvietošanās un apgāde, laiku pa laikam kāds tiek nošauts par nepaklausību. Cik zinu - Gazā un Rietumkrastā ir tieši tāda situācija.

Tas nav saistīts ar pirktspēju. Piem. Amazones indiānis, kurš var būt absolūti brīvs, bet bez monetāra pirktspējas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-29 11:33 (saite)
Viņiem vienkārši tāda valsts sadrumstalota pa anklāviem. Mūs jau arī nelaiž ārā no valsts, neuzrādot dokumentus. Un ja mēģināsi ar sargiem spēkoties, tad var arī nošaut.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2021-05-31 21:40 (saite)
"kāpēc vajadzēja tik daudz laika, lai mēs saprastu, ka kovids tiešām izplatās caur aerosoliem?"

Bet vai tad tas ir kāds jaunums? Kā tad sākumā skaidroja vīrusa izplatību?


Atceros, ka rudenī izplatība caur aerosoliem bija infektologu arguments, kāpēc iekštelpās vēlams valkāt maskas (pat ja arī apstrīdams, jo maskas nav pilnībā necaurlaidīgas). Un arī par telpu ventilāciju, vēdināšanu tika runāts. Nu varbūt tagad ir vairāk datu, līdz ar to arī par to vairāk runā arī politiķi. Vai arī parādās raksti, uz ko būtu bijis valdībām jāliek akcents. Diezgan selektīvi šim sekoju līdzi, varbūt tāpēc daudz ko palaidu garām, kā par šo vīrusu rakstīja sākumā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-31 21:47 (saite)
Sākumā skaidroja, ka izplatās pamatā caur skaršanos virsmām un no pilieniem, kas rodas šķaudot un klepojot. Šie pilieni ir smagāki un pāris metru attālumā nokrīt zemē – tāpēc bija svarīgi ieturēt distanci.

Savukārt PVO aktīvi noliedza, ka izplatās caur aerosoliem.

Turklāt maskas šādus pilienu filtrē diezgan labi, bet aerosolus var daļēji laist cauri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2021-05-31 23:36 (saite)
Paldies par skaidrojumu. Man jau daudz kas bija aizmirsies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-06-01 14:24 (saite)
Es ar interese pārlasu, ko rakstīju pirms gada. Principā šis ir piepildījies: http://klab.lv/users/extranjero/106035.html

Mana lielākā kļūda bija cerība uz pūļa imunitāti. Izskatās, ka tā netiks sasniegta pat ar vakcināciju.

Kā redzams, lokdauni ilgst vairāk nekā gadu. Daudzi tam laikam neticēja, tāpēc tik aktīvi tos atbalstīja, izņemot Zviedriju. Bet pēc tam, kad cilvēku tiesības ir ierobežotas, ir ļoti grūti no tiem atkāpties. Lai gan joprojām to efektivitāte tiek ļoti apšaubīta.

Teiksim, vai ir atšķirība starp Baltkrieviju, kur cilvēkiem tagad nebūs atļauts izbraukt no valsts, ar Austrāliju, kur arī nav atļauts izbraukt no valsts. Abas valstis to pamato ar kovidu, ha.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?