extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2015-12-09 09:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lingvistiks jautājums
Es vairs nesaprotu, kas tiek domāts ar jēdziens ir degradēts. Man liekas, ka es to saprotu – tas, kad vārdi, kas agrāk apzīmēja noteiktas lietas, tagad tiek lietoti, lai apzīmētu arī citas parādības, pat ja tas neatbilst sākotnējām definīcijām. Tas it kā ir dabisks process jebkurā valodā. Piemēram, garīgums šodien var tikt saprasts arī tantras seksuālās masāžas aspekts. Tāpēc es būšu uzmanīgs, sākot runāt par garīgumu ar nezināmiem cilvēkiem, vispirms izskaidrojot, ko es ar to saprotu, lai nepadomātu, ka es te nāku runāt tikai par seksuālo masāžu.

Bet tomēr ir sajūta, ka tas nav gluži tas, ko domā šī tante. Viņa runā nevis par jēdzienu kā vārdu, bet par mūsu priekšstatiem, ar tādu pārmetumu – apmēram tā – ak, jūs, idioti, nesaprotat, kas ir īstā tikumība. Jums galvās viss ir sagrozīts un degradēts – jums par to jāuzņemas atbildība – bet nekas, es jums tūlīt izskaidrošu patieso jēgu.

Es pēc tā visa tikai jūtu, ka šai dāmai ir ļoti augstprātīga attieksme pret cilvēkiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]klusums
2015-12-09 13:09 (saite)
Šķiet man ar cienījamo kundzi ir pavisam atšķirīgi uzskati kā šis jēdziens ir degradēts.

(Atbildēt uz šo)


[info]wensdy
2015-12-09 20:37 (saite)
Bet kāds var paskaidrot, kas ir tikumība?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2015-12-12 16:38 (saite)
Bet vai kāds var paskaidrot ko nozīmē ''paskaidrot''?
Kā autoram tā tev vienkārši ieteiktu palasīt par šo jēdzienu atbilstošā literatūrā, nevis nodoties postmodernistiskai prātuļošanai. Kas ticis domāts ar jēdziena ''degradāciju'' šajā gadījumā šķiet viss ir samērā skaidri pateikts. Sašaurināšana līdz noteiktiem ''talking pointiem'', kas attiecīgajā brīdi izdevīgs kādam populistam. Cita lieta, neesmu pārliecināts vai tas ir noticis, jo nezinu attiecīgo, rakstā minēto, aprišu detaļas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?