extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-07-30 08:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Visuzskatāmākais mācību grāmatas piemērs par karantīnas bezjēdzību un lielo kaitējumu, ko tā nodara iedzīvotājiem, ir Peru. Peru izcieta milzīgas grūtības, pat pārtikas trūkumu, jo viņu ekonomika nav īpaši spēcīga.

Viņi uzsāka ārkārtīgi stingru karantīnu jau 15. martā, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, lai gan tobrīd viņiem vēl valstī bija maz atklāto gadījumu.



Pateicoties stingrajiem pasākumiem, kuru uzraudzībā pat tikai iesaistīta armija, viņiem izdevās aizkavēt lielo vilni apmēram par mēnesi – tas sasniedza maksimumu tikai 20. jūnijā. Bet pēc tam tas īpaši nesamazinājās un joprojām ir gandrīz pīķa līmenī. Pēc mirušo skaita viņi jau ir apsteiguši ASV, Zviedriju, un visdrīzāk līdz pūļa imunitātes iegūšanai apsteigs arī citas valstis pirmajā desmitniekā.

Man šķiet, ka kaut kas līdzīgs tagad notiks daudzās vietās. Saskaņā ar noteiktiem aprēķiniem pūļa imunitātei ir vajadzīgs 10%–20% pārslimojošo atkarībā no apstākļiem. Faktiski Itālija, UK, Zviedrija, Ņujorka, un vēl šur tur tas jau ir sasniegts. Šajās valstīs cilvēki var būt mierīgi, ka viss ir beidzies. Citās valstīs varēs turpināt satraukties un domāt par jaunu karantīnas pasākumu ieviešanu, lai vēl vairāk nogremdētu ekonomiku.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2020-07-31 01:23 (saite)
Grūti pateikt, kā būs. Droši vien, ka Latvijā jebkurā gadījumā būs mazāks uzliesmojums, jo latvieši pēc dabas ir noslēgti un izplatības rādītājs ir zemāks nekā citur. Vai tagad ieviesīs jaunu karantīnu? Nezinu, bet ceru, ka pietiks šoreiz saprāta mācīties no savām kļūdām un to nedarīt.

Interesantākie piemēri ir Japāna un Austrālija. Japāna arī nebija tendēta uz izolāciju, lai gan viņi aktīvāk lieto maksas, un runā cits ar citu pazemīgi ar noliektu galvu utml. Slimība pierima, bet tagad viņiem atkal ir jauni gadījumi, bet nāves gadījumu nav daudz. Austrālija domāja, ka ir bijusi gudrāka ar saviem stingrajiem ierobežojumiem. Bet viņiem tagad ir tieši tāds pats pacēlums, bet arī lielāks nāvju skaits. Pēc tā var secināt, ka nekur neizbēgsi – kas ir lemts, tas lemts. Ar karantīnu vai bez tās – rezultāti nav daudz atšķirīgi, un vairāk izskaidrojami ar vietējiem apstākļiem nevis ierobežojumu stingrību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-07-31 12:21 (saite)
Ok, caurmērā piekrītu. Ar ierobežojumiem kaut cik iespējams atlikt lielāku infekciju skaita pieagumu vai/un to izlīdzināt, bet diezin vai vairāk.

Ko tu pieskaitītu vietējiem apstākļiem?

Es gan domāju, ka viens faktors Latvijas gadījumā ir tas, ka latvieši salīdzinoši mazāk ceļo. Zviedriem savukārt neveiksmīgi sakrita ziemas brīvdienu nedēļa (skollov) ar vīrusa aktīvās globālāsizplatības periodu. Daudzi zviedri tajā laikā brauc uz ārzemēm, un starp citu ne tikai uz Itāliju slēpot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?