Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2018-09-17 10:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:chess

Ļoti mīlīgajā seriālā par inspektora Morza karjeras sākumu 4.sezonas 1.sērijā pietiekoši daudz parādās šahs. Diemžēl, pat noignorējot faktu, ka 1967.gadā datori bija ar šahu stipri uz Jūs, parādītā partija un tās beigu pozīcija vairo skumjas.

Jā, ja balto karalis bija uz g3, tad zirgs nositot torni uz f1 patiešām pieteica matu, vienīgi jautājums kā pie kaut cik saprātīgas spēles balto karalis varēja tur nokļūt un no kura lauciņa zirgs varēja aizlekt uz f1? Tur vēl bija arī amizanti absurds teksts par matu piecpadsmit gājienos pirms beigu pozīcijas parādīšanas.
Šādā (dažādu sīkumu precizitātes un saprātīguma) ziņā labs piemērs ir viens no daudzajiem seriāliem par Šerloku Holmsu, kur vienā no sērijā bija šāda partija: Shinwell - Holmes 1. e4 e5 2. Zf3 Zf6 3. Z:e5 Zc6 4. Z:c6 dc 5. d3 Lc5 6. Lg5 Z:e4 7. L:d8 un šeit Holmss pateica, ka padodas, jo steidzami jādodas prom, bet viņš var pieteikt matu divos gājienos (7. ... L:f2+ 8. Ke2 Lg4x). Jautājums, vai patiešām viņam nebija tās desmit sekundes, lai sagaidītu partijas beigas, paliek gan neatbildēts :-)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2018-09-17 11:16 (saite)
Holms saprata, ka pēc viņa pirmā gājiena pretinieks ieslīgs pārdomās uz pāris stundām.

(Atbildēt uz šo)


[info]pzrk
2018-09-17 15:19 (saite)
Nūģis! Nēnulabi, apbrīnoju cilvēkus, kas šaha pozīcijas tā nolasa, man vienmēr pietrūcis pacietības šahu apgūt padziļinātāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Protams, ka nūģis,
[info]dunduks
2018-09-17 16:09 (saite)
lai arī es pieņemu, ka tu līdzīgi spļaudies par tulkojumiem, tā kā katram savs :-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pzrk
2018-09-17 16:28 (saite)
Ā nu jā, labs salīdzinājums, savā ziņā tās ir domāšanas paradigmas, kas dziļi iesēdušās rievās. Iespējams, ekstrēmākais piemērs no tulkošanas nozares ir sinhronā mutiskā tulkošana – esmu to darījis un tas tiešām ļoti iesprindzina pelēko vielu, darot vairākas ne gluži saistītas lietas vienlaikus: klausoties runātāja pašlaik runāto (n), galvā procesējot iepriekš runāto (n-5 sek., jo gluži uzreiz viss teikuma saturs nav teikuma sākumā zināms), ar muti runājot vēl kaut ko (n-10 sek, kas var tikt iedzīts vai iekavēts atkarībā no situācijas), nu tā kaut kā... Es gan ar to tagad kādu laiku neesmu nodarbojies, nav gluži mans jājamzirdziņš.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?