aņa delovejevna ([info]deloveja_kundze) rakstīja,
@ 2014-03-04 10:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:mob pieziimes, staasts

Man liekas, es atceros pirmo reizi, kad man pieleeca, cik karsh ir iists. Es biju Bosnijaa, bija 2009. gads, vasara un silts. Es iepazinos ar vieteejo puiku vaardaa Alens, mees staigaajaam naktiis pa tumshaam kalnainaam ielaam, un vinjsh man teica, ka, ja es netikshu atpakalj savaa miteklii aizsleegtu durvju deelj, vinjsh mani vediis maajaas, iepaziistinaas ar maati un precees nost. Mees esam dzimushi vienaa gadaa, taapeec tad, kad vinjsh man saaka kaut kaadaa briidii staastiit par to, ka trakaakajaa kara laikaa vinjsh dziivoja pie vecmammas, kas bija kaadus 40 km no frontes, un skatiijaas MTV, kameer krita bumbas un bija tanki, man taa kaa sazhnaudzaas sirds. Un kaut kaa shis staasts par ljoti jauko puisi no Bosnijas, kuram karsh bija paaraak reaala dziives dalja, kas taapeec aizgaaja kaut kur fonaa, man ir palicis par staastu, kas vienmeer liek apjaust to, cik karsh ir iists un kaa tas kljuust laika gaitaa par dalju no tevis. Un arii to, cik ljoti man ir paveicies piedzimt shajaa laikaa un telpaa, kuraa karshs un vardarbiiba nav starp manaam pirmajaam atminjaam.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dooora
2014-03-04 12:19 (saite)
man ir paveicies šai saulē nomēģināt gandrīz vai visu ko - ja ne persoonīgi, tad vismaz caur citu stāstiem. kaŗš ir vienīgais, ko gribētos iesaldēt un nekadnekadnekad nepieredzēt. tad jau labāk heroīnu...
šais dienās savā vecajā studiju un jaunībsdienu pilsētā tikos ar vienu no tuvākajiem draugiem, kuru nebiju redzējis 15 gadus, - bosniešu bēgli, vārdā Mālis. man 96tā vasarā bija īsta privilēģija noskatīties šo filmu, Before the Rain, http://www.imdb.com/title/tt0110882 , trijatā ar Māli un viņa horvātu sirdsdraugu Igoru (vottā, momentā sasitās asaras acīs, nekas tūliņ aties). Ģimenes dzīvoja kaimiņos, un kad horvātu kaujinieki tīrīja pilsētu no musulmaņu mēsliem, trīskāršās pēdiņās, ajmīn, Igora vecāki paslēpa Māļa ģimeni savas mājas pagrabā, riskējot paši nokļūt koncentrācijas nometnē. Labākajā gadījumā. Vispār jau Mālis ar papu konclāģerī nokļuva, bet tas bija vēlāk. Mamma pa kluso pārdeva savu veiksmīgo friziersaloonu, izpirka večus, un vēl atlika sauja doičmarku, lai izkļūtu no karazoonas un notiktu Norvēģijā. Puikas kopš tā laika nebija redzējušies, un man palaimējās klātbūt viņu atkaltikšanās reizē. Vārdu tur bija maz, toties tās it kā pieklusinātās emoocijas man gandrīz bungādas pārspridzināja.
Bosnijā, starp citu, žoopa vēl lielā mērā turpinās, citstarp pateicoties bēdīgi slavenajam Deitoona miera nolīgumam, bet tas jau ir cits stāsts.
Huj vaiņe, huj ftraiņe!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]deloveja_kundze
2014-03-05 17:15 (saite)
ļoti, ļoti aizkustinošs stāsts. un ej iestāsti cilvēkiem pie varas, ka karš tomēr ir ļoti cilvēcīga lieta. kā parasti tajos anti-kara attēlos raksta, reti kad tie, kuri lemj par kara sākšanu, ir arī tie, kas iet uz fronti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?