icecuba ([info]cuba) rakstīja,
@ 2008-11-20 12:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atkārtošos:

Agrīni cilvēks domā par lietām, kas ir tiešā saistībā ar viņu ("ES").
Vēlāk pāraug stadijā, kad domā par sevi un sev apkārtējo (ģimeni, draugiem, radiem, tuvajiem) ("MĒS").
Ar laiku (ne visos gadījumos) cilvēks ieiet līmenī "VISI", kad sāk uztvert visu globāli, rūpēties par kopējo labklājību un iespēju to uzlabot. Par pasauli un sabiedrību kopumā.

Es gaidu, kad cilvēki izkāps no tiem "ES" un "MĒS". Tad man atsevišķos gadījumos būs daudz vieglāk neiekļūt stulbās situācijās, kur es neko sliktu nebiju domājis.

P.S. - augstākminētais nav manis veikts izdomājums. Tā ir daļa no cilvēka psiholoģiskās un filosofiskās izaugsmes teorijām.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]cuba
2008-11-20 13:12 (saite)
:D

Bet - jā, exactly.
Cilvēka raksturs un domāšana izveidojas kāreiz dzīves posmā līdz 7 gadu vecumam. Ja tajā posmā attiecīgas pūles nav pieliktas, lai ieliktu cilvēkā šīs vērtības, tad nekas arī nemainīsies. Nu, varbūt ļoti, ļoti, retos gadījumos.

Kāpēc viena paaudze tik ļoti atšķiras no iepriekšējās? Kāpēc mūsdienu jaunatne mūsu paaudzes cilvēkam nereti šķiet nesaprotama un pat tiek izrādīta nepatika vai agresija pret to? UN kur ir tās saknes, nevis sekas?
Tajā, ka vecāki paši nebija pietiekami izglītoti un zinoši, lai ievirzītu savus bērnus tāpat, kā savulaik tika ievirzīti viņi. Kāpēc? JO kurš gan atcerās un domā par to, kā viņa vecāki viņu ir audzinājuši? :)
No otras puses, ja viens indivīds no desmit mēģinātu "pareizi audzināt savu bērnu", tad bērns beigās, iespējams, būtu tikai cietējs. Jo nesaprastos ar saviem vienaudžiem.

Un tavs piemērs par večiņām un savām vajadzībām ir gana labs. Jo šis ir kāreiz tas process, kad no "ES" visu tavu piemēru ietekmē cilvēks veic ieguldījumu iekš "VISI", lai arī savu vēlmju un vajadzību vadīts :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 13:23 (saite)
par tiem septiņgadu periodiem - ir dzirdēts, nav tikai normāla paskaidrojuma, kāpēc tieši septiņu gadu periodi. papildinot - pirmajos septiņos gados cilvēkam drīkst uzstādīt noteikumus, nākamajos septiņos gados, tie ir jāskaidro, bet trešajā septiņgadē noteikumu kopa, to izcelsme un nepieciešamība ir jāmāca kā sistēma. tad verētu iegūt cilvēku, kurš labi sadzīvotu ar sistēmu un citiem cilvēkiem sistēmā (tiesa, ar pieņēmumu, ka sistēma pati par sevi nav veidojusies no stulbuma, taču, ja tās principi ir pamatoti, tad tā nevajadzētu būt).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cuba
2008-11-20 13:30 (saite)
Nu jā.
Un varbūt vēl būtu svarīgi "iemācīt audzināt", ne tikai augt :)
Ja tieši pedagoģiskās prasmes nodotos no paaudzes paaudzē, tad šī starpība nebūtu tik liela.
Tikai viens jautājums - vai vispār šī paaudžu atšķirība ir kaut kas slikts? Varbūt tas tieši ir labāk?
Jāatzīst gan, ka darba sfērā tas nereti kaut ko ietekmē un rodas tādas parādības kā "feiskontrole", jeb vienādi darīt spējīgu cilvēku atšķirīgs novērtējums. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 13:40 (saite)
nav paaudžu atšķirības, ir izpratnes atšķirības, katrai paaudzei ir savi uzskati, bet trūkst argumentācijas, jo tie uzskati daļēji ir iegūti nevis caur sapratni, bet caur nepaskaidrotām normām un noteikumiem. diemžēl, to nav tik viegli labot, jo ir daudz jomu mūsu dzīvē, kurās nav iespējams visu izskaidrot un nākas izmantot kaut kādus pieņēmumus. kuri pieņēmumi labāki - atkal sākas megainteresantā daļa, kurš labāk mācēs paskaidrot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cuba
2008-11-20 13:57 (saite)
:)
Nezinu.
Anyway, man labāk patīk domāt par kaut vienu globālu lietu, nekā nedomāt vispār.
Vienalga vai tā ir izmirstošas dzīvnieku sugas glābšana, ledāju kušanas apturēšanas mēģinājumi, Mēness izpēte, cilvēka slimību antivielu izstrādāšana, sava bērna audzināšana, kas varbūt sevī ietvers kaut ko no iepriekšējiem. :)
Un pagaidām es tikai esmu sākumposmā, tādēļ, varbūt, vēl nespēju 100% labi argumentēt savu viedokli, kurš protams procesa laikā arī mazliet mainās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 14:26 (saite)
ja tu spēsi 100% argumentēt savu viedokli, tad Tu toč būsi purvā :D
nu tas tā, atsaucoties uz teicienu, ka gudrs ir nevis tas, kurš zin visu, bet gan tas, kurš zin, ka kaut ko nezin :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cuba
2008-11-20 14:34 (saite)
Mhm.
Bet lai viedoklis attīstītos ir vajadzīgs pārdomu materiāls, ko sociālās zinātnēs rada, piemēram, diskusija :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 14:37 (saite)
diskusija ir vajadzīga vienmēr

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cuba
2008-11-20 14:39 (saite)
Jep. :)
Un, jāatzīst, šīsdienas diskusija man bija ļoti noderīga un interesanta.
Neskatoties uz to, ka ir iekavēta liela daļa darba laika, un tagad būs vien jāsasteidz šis tas :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 14:52 (saite)
man prieks, ka Tev prieks. un tagad marš strādāt, man ar vēl viskautkas jāsadara :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]buka
2008-11-20 15:38 (saite)
es nez par 7gadu likumiem, bet zinu par 6gadu. tur ideja ir sekojoša, ka visi pamati ir jāliek jau kopš dzimšanas un bērns to visu absorbē kā norue, pieņemot, ka vecāki rāda vēlamu piemēru. līdz 6iem gadiem smadzenes sttīstās. tpc ir jādod stimuls, lai veidotos pareizie konnekšani starp attiecīgajām smadzeņu daļām. savukārt pēc tam viss tikai nostiprinās.

a par tām večiņām:
senajos padomju laikos citu cilvēku viedoklis netika prasīts. bija norma un visiem tai jāatbilst. attiecīgi arī tā vietas došana, pēc kkādiem kritērijiem, kas man nav saprotami, vienīgais, kas nāk prātā ir tas, ka "jo šie cilvēki tak ir strādājuši visu savu mūžu psrs labā,sooo mēs viņus godāsim"
KOlīdz psrs sabruka iestājās cita sistēma - kur katram ir sevi jāpierāda. visi ir personības. zinot viens otru, ka nav visi darba rūķi, bet ir arī haltūrētāji. un ir arī nepenši, kam ir īpašas vajadzības vai arī lielākas nekā penšim.

es arī nedodu vietu, unless man pajautā vai tiešām ir obvious, ka vajag.
jo es dažreiz esmu tiesīga būt nogurusi un vēlēties pasēdēt atšķirībā no tām ķōķām, kas skrien pakaļ pilnām rokām tramvajam, un tad savā starpā cīnās kā tādas amerikaņu futbolistes un tad tipa pēkšņi visas ir vecas un slimas.
ir dzirdēti vairāki stāsti, kad i konduktores, kā arī tās pašas vecās ķōķas aplaužas, jo cilēks, kam jamās pieprasa vietas izrādās ir invalīdi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mikii
2008-11-20 15:57 (saite)
par sešu gadu ciklu gan nebiju dzirdējis, ir vairākas teorijas.
a par vecajiem halturšķikiem - it kā jau nav pamata svolačam vietu dot, tik ar ko tas svolačs vizuāli atšķiras no labsirdīgas vecmāmiņas/vectētiņa. es pieļauju, ka ir gudrāki cilvēki, kas redz atšķirību, es neredzu. negribas uzņemties tiesneša lomu bez papildus info.
protams, ja reiz esmu apsēdies (un nevienam citam to vietu nevajadzēja), virsū arī nemācos ar piedāvājumu, bet ja palūdz, man nav iebildumu atdot savu vietu. iespējams, ka tas gan tāpēc, ka sabiedriskajā braucu labi ja pāris reizes mēnesī :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]buka
2008-11-20 22:07 (saite)
ekzaktakelī, ja palūdz, tad nav problēmu. tik pie mums "lūdzu", "paldies" un "piedodiet" ir ekstras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]cuba
2008-11-20 17:38 (saite)
Jā. Pirmo rindkopu akceptēju - same šit :)

Par penšiem - nu tā bija tikai ātrumā izdomāta piemērsituācija :) Drošvien ne tā veiksmīgākā. Principā ajau nebija svarīgi, vai runa iet par vietas iedošanu pensim, vai par acu kontaktu paspiežot roku, vai par valdības nīšanu. :)
Pamatdoma bija tā, ka nav visi audzināti vienādi, un ir kaut kādas vienam pašsaprotamas lietas, kas citam nav. Un dēļ tādām lietām kāreiz rodas kaut kādas nepatikas vai konfliktsituācijas. Jo viens vai otrs izgājiens kādam liekas nepieņemams. Un parasti ir tā, ka šie atšķirīgie izgājieni nāk komplektā.

Ne velti notiek cosiālā dalīšanās pa grupām. Piemēram, pa mūzikas stiliem (metālisti, reperi, bumciki-bumcikieši, etc) , tusiņu vietām (Ļeņingrada, Essential, mājas tusiņi, blūza klubi, etc), mašīnu gaumēm (bīmeristi, anti-bīmeristi, utt) - nu, jo, nav jau tā, ka vieni būtu sliktāki par otriem. Vienkārši ir citāda dzīves uztvere. Un attiecīgi cilvēki ar vienādām vai līdzīgām uztverēm labāk saprotas. Līdz ar to arī veidojas nepārvarama šo sociālo grupu norobežošanās vienai no otras.
Es jau nesaku, ka, piemēram, metālisti nevar komunicēt ar klasiskās mūzikas cienītājiem, taču sarunas kopīgās tēmas varbūt var nebūt tik līdzīgas, k'\a arī manieres un viedokļi par dažādām lietām. :)

Par to penšu būšanu - iespējams ka tavs skaidrojums ir samērā tuvs patiesībai, jo es ar līdz galam nevaru atbildēt - kāpēc būtu jālaiž apsēsties vecāki cilvēki, cilvēki ar bērniem, invalīdi. Tā ir vienkārši kaut kāda tradīcija.
No otras puses, es tur redzu lbumu no sociāli-psiholoģiskās puses. Ar tādiem žestiem cilvēki izrāda cieņu pret mazāk varīgiem cilvēkiem. Liek par dzīvi norūpējušamies pensim pasmaidīt.
Kas notiek mūsdienās? Latvijā reti kurš jaunietis grib sagaidīt savas vecumdienas, jo apzinās, ka viņu tur vienkārši nomīs kā prusaku pēc burkāna skrienošā ziloņu barā.
Varam paskatīties arī uz ASV, Eiropu. Tur cilvēki visu dzīvi raujās, lai nopelnītu sev labas vecumdienas. Un tikai pensijas vecumā, tad nu viņi to dzīvi izbauda. Jo ir gan līdzekļi, par kuriem vairs nav jāstrādā. Līdz ar to ir arī daudz brīva laika. Un mierīgi var izceļoties pa pasauli, un sadarīt visādas savas citas dzīves ieceres :) Vismaz tā ir lasīts/dzirdēts. Principā arī redzēt varam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]buka
2008-11-20 22:40 (saite)
redz citvietās cilvēki pelna savu pensiju un par to gādā un naudiņu taupa.
te daudzi dirš tai rokā, kas to naudiņu dod.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?