icecuba ([info]cuba) rakstīja,
@ 2008-11-20 12:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atkārtošos:

Agrīni cilvēks domā par lietām, kas ir tiešā saistībā ar viņu ("ES").
Vēlāk pāraug stadijā, kad domā par sevi un sev apkārtējo (ģimeni, draugiem, radiem, tuvajiem) ("MĒS").
Ar laiku (ne visos gadījumos) cilvēks ieiet līmenī "VISI", kad sāk uztvert visu globāli, rūpēties par kopējo labklājību un iespēju to uzlabot. Par pasauli un sabiedrību kopumā.

Es gaidu, kad cilvēki izkāps no tiem "ES" un "MĒS". Tad man atsevišķos gadījumos būs daudz vieglāk neiekļūt stulbās situācijās, kur es neko sliktu nebiju domājis.

P.S. - augstākminētais nav manis veikts izdomājums. Tā ir daļa no cilvēka psiholoģiskās un filosofiskās izaugsmes teorijām.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]cuba
2008-11-20 17:38 (saite)
Jā. Pirmo rindkopu akceptēju - same šit :)

Par penšiem - nu tā bija tikai ātrumā izdomāta piemērsituācija :) Drošvien ne tā veiksmīgākā. Principā ajau nebija svarīgi, vai runa iet par vietas iedošanu pensim, vai par acu kontaktu paspiežot roku, vai par valdības nīšanu. :)
Pamatdoma bija tā, ka nav visi audzināti vienādi, un ir kaut kādas vienam pašsaprotamas lietas, kas citam nav. Un dēļ tādām lietām kāreiz rodas kaut kādas nepatikas vai konfliktsituācijas. Jo viens vai otrs izgājiens kādam liekas nepieņemams. Un parasti ir tā, ka šie atšķirīgie izgājieni nāk komplektā.

Ne velti notiek cosiālā dalīšanās pa grupām. Piemēram, pa mūzikas stiliem (metālisti, reperi, bumciki-bumcikieši, etc) , tusiņu vietām (Ļeņingrada, Essential, mājas tusiņi, blūza klubi, etc), mašīnu gaumēm (bīmeristi, anti-bīmeristi, utt) - nu, jo, nav jau tā, ka vieni būtu sliktāki par otriem. Vienkārši ir citāda dzīves uztvere. Un attiecīgi cilvēki ar vienādām vai līdzīgām uztverēm labāk saprotas. Līdz ar to arī veidojas nepārvarama šo sociālo grupu norobežošanās vienai no otras.
Es jau nesaku, ka, piemēram, metālisti nevar komunicēt ar klasiskās mūzikas cienītājiem, taču sarunas kopīgās tēmas varbūt var nebūt tik līdzīgas, k'\a arī manieres un viedokļi par dažādām lietām. :)

Par to penšu būšanu - iespējams ka tavs skaidrojums ir samērā tuvs patiesībai, jo es ar līdz galam nevaru atbildēt - kāpēc būtu jālaiž apsēsties vecāki cilvēki, cilvēki ar bērniem, invalīdi. Tā ir vienkārši kaut kāda tradīcija.
No otras puses, es tur redzu lbumu no sociāli-psiholoģiskās puses. Ar tādiem žestiem cilvēki izrāda cieņu pret mazāk varīgiem cilvēkiem. Liek par dzīvi norūpējušamies pensim pasmaidīt.
Kas notiek mūsdienās? Latvijā reti kurš jaunietis grib sagaidīt savas vecumdienas, jo apzinās, ka viņu tur vienkārši nomīs kā prusaku pēc burkāna skrienošā ziloņu barā.
Varam paskatīties arī uz ASV, Eiropu. Tur cilvēki visu dzīvi raujās, lai nopelnītu sev labas vecumdienas. Un tikai pensijas vecumā, tad nu viņi to dzīvi izbauda. Jo ir gan līdzekļi, par kuriem vairs nav jāstrādā. Līdz ar to ir arī daudz brīva laika. Un mierīgi var izceļoties pa pasauli, un sadarīt visādas savas citas dzīves ieceres :) Vismaz tā ir lasīts/dzirdēts. Principā arī redzēt varam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]buka
2008-11-20 22:40 (saite)
redz citvietās cilvēki pelna savu pensiju un par to gādā un naudiņu taupa.
te daudzi dirš tai rokā, kas to naudiņu dod.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?