ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-03-20 21:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
atkal mēs sliktie
Franck Thilliez "Pandemia"

krimināls trilleris


Sliktie, protams, ir transhumānisti. OK, viņi nav nosaukti par transhumānistiem, bet slikto midzenī ir krionēti cilvēki. Ļoti nemākulīgi aprakstīti gan.

Bet also tendence. D. Brauns, tagad šis.

Galvenais sliktais pirms nāves saka: ``Atnāks citi. Viņi atjaunos struktūras, līdzīgas kā šeit, kaut kur citur. Jaunās tehnoloģijas, mūsdienu sakaru līdzekļi apvieno un tuvina mūs. Jūs varat nonāvēt mūs, bet ne mūsu zināšanas un mūsu gribu``

Nuuuu vispār jāpiezīmē, ka viņam var piekrist.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2017-03-20 23:58 (saite)
Transhumānisms un kosmosa kuģu borozģīšana pa galaktiku ir divas dažādas lietas (kaut arī praktiskā plānā tur ir ievērojama sinerģija, jebšu nemodificētiem cilvēkiem ārpus Zemes klāsies grūti).

Ievērosi, ka klasiskajos darbos šie atavismus pārvarējušie kosmosa pētnieki-progresori ir, ar ļoti retiem izņēmumiem, baseline cilvēki, pēc specifikācijas tādi paši, kā šeit klātesošie. Viens no šādiem izņēmumiem ir Strugacku "Dienas vidus" cikls, kur ir atrodami mājieni par to, ka ierindas cilvēki ir vismaz noteiktos veidos ģenētiski uzlaboti, atbrīvojoties no slimībām, būtiski palēninot novecošanu utt., taču arī tur pirmie smadzeņu digitizācijas mēģinājumi beidzas ar katastrofu un netiek plānoti atkārtot utt.

Kas attiecas uz kiberpanku, tad tas ir interesants gadījums. No vienas puses, tā tiešām ir izteikti distopiska sci-fi apakškopa, taču, no otras, sabiedrības likstu cēlonis un autoru kritikas subjekts tur parasti ir politiskās un ekonomiskās varas struktūras, kurpretī tehnoloģija tiek apskatīta visai neitrāli, utilitāri un, principā, reālistiski – proti, kā rīks, ko ar vieniem un tiem pašiem rezultātiem savu attiecīgo mērķu sasniegšanai izmanto gan protagonisti, gan antagonisti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-03-21 00:02 (saite)
aha, klasiskajā Star trek arī ir a)mēģinājumi pārvarēt mirstīgumu un reizēm b)būtnes, kas to ir pārvarējušas. Attiecīgi a) bieži ir ar negatīvu nokrāsu pasniegts, b) būtnes ir tēlotas kā ļoti svešas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2017-03-21 00:12 (saite)
FWIW, b) kā perspektīva man šķiet stipri reālistiskāka par šur un tur citur sastapto "viņi jau būs tādi paši kā mēs tagad, ar pāris viegli ekstrapolējamām atšķirībām"; if anything, Star Trek "viņi", pēc manām domām, ir vēl daudz par daudz līdzīgi "mums".

Par a) gan ir taisnība, Star Trek nemīl human enhancement tēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?