ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2016-10-04 00:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
demokrātija
Kādi ir sekojoša koncepta plusi un mīnusi?

Koncepts:

Pilsoņu balss tiesības nosaka viņu kompetence.

Kompetenci nosaka 2 veidos

A: tiesības (un balsu skaitu) dabū, noliekot pirmsvēlēšanu eksāmenu - pēc vērtējuma.
B: tiesības (un balsu skaitu) dabū pēc formālās izglītības, tipa basic level 1 balss, bsc 2 vai 3, msc 4, phd 5 utt.

Tā kā ne visiem kompetentajiem cilvēkiem ir formālā izglītība (un vēlēšanās/ vajadzība/ iespēja to iegūt), varianti A un B strādā kopā.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2016-10-04 07:43 (saite)
Es šaubos, ka lielākajai daļai cilvēku ar brīvību saistās politiskā brīvība (pareizāk, politiskā brīvība sāk ieņemt būtisku lomu tajā brīdī, kad tās trūkums sāk mazināt personīgo un ekonomisko brīvību, kas ne tuvu vienmēr ir kauzāli saistīti vai kaut korelējoši).

Un jā, runa ir par balsstiesībām. Ja pieņemam, ka visa balsošanas ideja kā tāda nav farss un ir paturama ne tikai formas pēc, tad balsstiesības un to sadalījums ir vērā ņemams faktors valsts pārvaldē un jautājums par kaut kādu kompetences minimumu kļūst aktuāls arī "ierindas pilsoņa" gadījumā. IMO no vajadzības pēc politiskas kompetences smagās nastas var atbrīvoties tikai tad, ja to unilaterāli deleģē šim pašam top-down aparātam, kurš tad reizē nes gan varu, gan atbildību. :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2016-10-04 08:16 (saite)
pilsoņus izglītot var arī bez riskantas politiskās sistēmas maiņas (piem., ieviešot kritiskās domāšanas pamatus kā daļu no obligātās pamatizglītības). un, piezīmēsim, ikvienam, kas daudzmaz saprātīgā vecumā ir dzīvojis sistēmā, kur politiskā brīvība nav pašsaprotama, tomēr šķiet, ka tā ir svarīga :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-10-04 08:25 (saite)
Cilvēkiem mēdz šķist ļoti daudzas un dažādas lietas (un prognozēju, ka lielākajai daļai Tos Laikus piedzīvojušo cilvēku arī prioritāšu indeksā augstāk stāvēs piectūkstoš desas paveidu dabūšanas iespēja bez vajadzības stāvēt kilometru garā rindā, nekā iespēja personīgi piedalīties politisko un ekonomisko procesu izstrādē un vadībā) bet par pēc noklusējuma klātesošu izglītošanu kritiskajā domāšanā un citās labās un vajadzīgās lietās es, protams, esmu tikai un vienīgi par. Vai tas ir pietiekami, es nezinu, bet tas ir vismaz nepieciešami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2016-10-04 12:44 (saite)
Bija arī laiks, kad braukt bez tiesībām bija pašsaprotami. Vai būšana par vietējo ciema ārstu bez jebkādas medicīniskās izglītības. Kaut vai elementāru kritēriju izturēšana, lai varētu piedalīties lēmumu pieņemšanā, kas ietekmēs visus ir tikpat liels brīvības zaudējums kā neļaušana balsot cilvēkam, kas nav sasniedzis 18 gadu vecumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?