ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2015-08-06 00:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Berserkeri un konsekvenciālisms
Konsekvenciālisms tātad ir vērtēt aģentu tikai pēc tā rīcības sekām. Pirmajā momentā izskatās ka viss ir OK, šitas strādā. Tipa veselais saprāts saka to pašu.

Un tad atceramies vienu no Freda Saberhagena berserkeru sērijas stāstiem.

(ļoti īsumā berserkeri ir kaujas kosmiskie kuģi - roboti, ko radījusi viena sena rase karam ar citu, abas sen izzudušas, bet berserkeri turpina vazāties pa izplatījumu un iznīcināt dzīvību, tas ir viņu imperatīvs. Stāsti ir par cīņu cilvēki vs berserkeri.)

Tātad vienā no stāstiem berserkers noķer cilvēku izlūkkuģi un sagūsta tā pilotu. Paņem biopsiju, kaut ko injicē un palaiž šo vaļā. Pilots bija slims ar vēzi, vēlā stadijā. Pēc incidenta vēzis sāk atkāpties un cik noprotams, kontakts ar šo cilvēku tagad spēj izārstēt vēzi arī citiem.

Nu tb berserkers nolažojās, ne tur biopsiju paņēma.

Pēc tīra konsekvenciālisma sanāk, ka berserkers tagad cilvēkiem čoms (evidence par labu tādai hipotēzei). Kas, protams, nav tiesa.

Secinājums: Man šķiet, ka konsekvenciālismā ``aģenta rīcības sekas`` būtu jānomaina uz ``visi par aģentu iegūstamie/ nolasāmie dati``, rīcības sekas tajā skaitā, protams. Tb extendēts konsekvenciālisms sanāk.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2015-08-06 03:47 (saite)
Nē, pēc tīra konsekvenciālisma sanāk, ka konkrētā berserkera konkrētās rīcības sekas ir bijušas ētiski pareizas/labas (kā zināms, konsekvenciālismā aģenti kā tādi vispāri netiek apskatīti un vērtēti), bet tas nekādi neekstendējas uz pārējo berserkeru rīcību (kā arī tā paša, kad tas turpina savu destruktīvo programmu).

Konsekvenciālisms vienkārši ir ļoti granulārs, tas no jauna apskata katras atsevišķās rīcības sekas (un, ja tas ir nepieciešams, tad šo seku vidējais aritmētiskais varētu tikt izmantots kā evidence kaut kādiem spriedumiem par pašu aģentu, kas vairs neietilptu konsekvenciālismā, bet varētu ietilpt, piemēram, praktiskas dabas lēmumos attiecībās ar šādu aģentu).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-08-06 07:26 (saite)
// bet tas nekādi neekstendējas uz pārējo berserkeru rīcību//- protams, bet mēs pašlaik apskatam šo konkrēto berserkeri :)

Vai cits piemērs: Mums ir kāda grupa vai alianse, kas izturas draudzīgi, bet viņā iekļuvušie izlūki ziņo, ka šī izturēšanās ir piesegs citiem plāniem. Ko mēs daram? Ņemam vērā gan draudzīgo izturēšanos => izturamies tāpat, gan izlūku ziņojumus => organizējam aizsardzību.

Vai atkal variants ``laist vai nelaist breiviku ārā no cietuma``, mums jāpieņem tāds lēmums, rīcības seku (jaunu datu par tādām) nekādu nav, jo nav rīcības ibo šis sēž cietumā. Ir attiecīgie fMRI dati par procesiem viņa galvā, iekšējiem stāvokļiem. Protams, mēs varam traktēt tā, ka šie nolasījumi arī ir sekas jeb konsekvences minētajiem stāvokļiem galvā, bet nu rīcības sekas tās noteikti nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-08-06 10:03 (saite)
Breivika piemērs gan vairs nekā neattiecas uz ētiku, ciktāl man redzams (vai, precīzāk, attiecas, bet "vai būtu ētiski viņu atbrīvot" rakursā). Pirmaajā piemērā, savukārt, ir divi nosacīti nesaistīti līmeņi, tieši tāpat, kā oriģinālajā piemērā par berserkeriem — proti, ir konkrētā rīcība un tās ētiskais novērtējums; un tad ir politiskas dabas plāni vai stratēģijas attiecībā uz pašiem aģentiem, kuras var būt un var nebūt saistītas ar pirmo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-08-06 10:11 (saite)
OK, tad mums ``ētisks novērtējums`` ir vnk viena daļa no aģenta analīzes. Ir arī citas. Šķiet, ka šite mēs iebraucam semantikā tb debatē par to, kas ir ētisks novērtējums, scope and limitations.

Ko mums vajag - mums vajag aģenta modeli jeb teoriju, īstenībā mums vajag tieši to pašu, ko par jebkuru objektu/ procesu, tikai apskatāmajā gadījumā aģents ir saprātīgs. Nu un teoriju mēs būvējam no visiem pieejamajiem datiem obv. Līdz ar to paceļas jautājums, vai ir jēga izdalīt tādu atsevišķu ``tikai rīcības seku`` apakšvērtējumu, kurš, protams, ies iekšā kā daļa pilnajā modelī jeb teorijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?