ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-04-30 01:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Līdzība
Antisemītisms: Vainīgi žīdi
Neopuritānisms: Vainīgi baltie apspiedēji

Līdzīgi? Līdzīgi

Nu un tālāk pēc saraksta - vainīgas raganas, kontrrevolucionāri, reakcionārā inteliģence, kagoti, gaļēdāji utt, ierakstīt vajadzīgo


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-04-30 16:24 (saite)
/saprot "automātisku" diskrimināciju, kas izriet no sabiedrības un likumu uzbūves./

Tātad šī veida diskriminācija ir beigusies. Likumi ir izlaboti. OK, tur ir iespējams palikušas tevis minētās sekas līdz ar to jautājums ir ko darīt ar šiem melno reģioniem. Domājams ka 1) Monitoringa un atlases sistēma - pēc iespējas izvilkt no turienes visus talantīgos 2) labi apmaksāti, profesionāli likumsargi 3) pastiprināt atbildību par narkotiku tirdzniecību un lietošanu, par nekārtību izraisīšanu 4) piedāvāt šiem cilvēkiem dažādas jēgpilnas karjeras iespējas - piemēram armijā, citās valsts iestādēs [pēc attiec izglītīnas un pārbaudēm, protams]. Cik es zinu apmēram šo jau arī reāli dara. Tas ko nevajag darīt, kā jau teicu - nevajag pazemināt izglītības standartus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-30 19:09 (saite)
Tu esi pārāk optimistisks. Bez pašiem likumiem jāņem vērā arī to piemērošana - un pētījumi parāda, ka melnādainos biežāk arestē, un ka viņiem arī par vienādiem nodarījumiem piespiež būtiski bargākus sodus. Arī veselības sistēma tur ir stipri biased - melnādainie rutīni ziņo negatīvu ārstu attieksmi. Ne velti melnādaina vīrieša vidējais dzīves ilgums ir gandrīz par 5 gadiem mazāks nekā baltam vīrietim. (Un nē, tā nav ģenētika - UK melnādaino dzīves ilgums ir lielāks nekā baltajiem, piemēram).

Tā ir vesela samudžināta sistēma, ar kuras atmudžināšanu tad tie CRT un whiteness studies nodarbojas.

Par izglītības standartiem - pieņemu, ka domā kvotas un mērķētas stipendijas? Uz to jāskatās kā uz ieguldījumu - ja atšķirība izglītībā ceļas nevis no spēju atšķirībām, bet dēļ sociāliem apstākļiem, tad to izlabošana ilgtermiņā noved pie kopumā izglītotākas un spējīgākas sabiedrības. Ņem vērā, ka pieprasījums arī rada piedāvājumu, līdz ar to nebūs tā, ka spējīgi balti jaunieši vairs netiks universitātēs. Varbūt dažus gadus kāds paliks aiz strīpas, bet ilgtermiņā sabiedrība no tā iegūs. Šis arguments btw attiecas arī uz nabadzīgiem baltajiem, sievietēm, utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-30 21:59 (saite)
> un pētījumi parāda, ka melnādainos biežāk arestē

Tas ne obligāti nozīmē, ka pie vainas ir likumi. Atšķirīgi noziedzības līmeņi dažādās subpopulācijās nav nekas eksotisks.

> ja atšķirība izglītībā ceļas nevis no spēju atšķirībām, bet dēļ sociāliem apstākļiem [..]

Tas ir ļoti liels un, kā minimums, disputabls "ja".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-30 22:22 (saite)
/Par izglītības standartiem - pieņemu, ka domā kvotas un mērķētas stipendijas? /

Kvotas - kategoriski nē. Nekādas selekcijas pēc rases kritērija, es neesmu rasists. Selekcija tikai pēc talanta.

Mērķētas stipendijas - jā, talantīgajiem. Atkal - neatkarīgi no rases.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-30 22:23 (saite)
/ tad to izlabošana ilgtermiņā noved pie kopumā izglītotākas un spējīgākas sabiedrības./

Svarīgi ir nevis celt vidējo līmeni bet nepalaist garām nevienu patiesi talantīgo. Uz to arī jābūt orientētiem visiem nepieciešamajiem pasākumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-30 22:24 (saite)
/Varbūt dažus gadus kāds paliks aiz strīpas, bet ilgtermiņā sabiedrība no tā iegūs. /

Nu jā - šī pieeja ir kategoriski garām. Nevienu talantu nedrīkst atstāt aiz strīpas kaut kādu vidējošanas un ilgtermiņa apsvērumu dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-30 22:33 (saite)
Da ne jau talanti paliks aiz tās strīpas, bet viduvējības - tie, kas šobrīd knapi knapi tiek iekšā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-30 22:38 (saite)
Nu kā un tāpēc

1) strikti jāsaglabā iekšā tikšana pēc spējām.
2) strikti jāsaglabā iekšā tikšanas pārbaudījumu līmenis.

Tad iekšā tiek tie kas atbilst.

Kādi papildu pasākumi būtu vajadzīgi, lai likvidētu iespējamo talantu pakāšanu tieši starp tiem no mazāk kvalitatīvām skolām:

1) Veikt tajās regulāru monitoringu, izmantojot mācību olimpiādes, skolotāju un pašu jauniešu aptaujas, testus. Mērķis - atrast visus kam ir spējas un pārvest viņus uz augstāka līmeņa skolām.
2) Problemātiskajos reģionos - samazināt klases. Tas nodrošina vairāk individuālas pieejas, mazāk kaitīgas socializācijas.

1 un 2 protams maksā naudu, bet šāds ieguldījums tiešām būtu derīgs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2023-04-30 22:52 (saite)
"1) strikti jāsaglabā iekšā tikšana pēc spējām."

Ha, ja runa joprojām ir par ASV, tad tur universitātēs no sākuma jāievieš tā tikšana iekšā pēc spējām. :D
Tur taču uni uzņemšanās ir pilnīgi normāli un oficiāli skatīties pēc ne-spējām - priekšroka tiem, kuru vecāki ziedo uni naudu, vai kuru vecāki paši mācījušies uni (t.s. legacy applicant), ja ir izcils sportā un varēs pārstāvēt uni sporta spēlēs, tad arī atzīmēm tiešajā mācību priekšmetā vairs nav nekādas nozīmes, utt. Nemaz nerunājot par to, ka augstākā izglītība ASV ir tik dārga, ka pat visnotaļ turīgi vecāki sāk krāt naudu bērnu izglītībai jau ap viņu piedzimšanas laiku. Tādēļ sorry, bet visa tā čīkstēšana par to, ka ASV ir kaut kādas īpašās minoritāšu atbalsta programmas neiztur kritiku, jo visa uni sistēma jau saknē ir balstīta nepotismā un privilēģijās, nevis spējās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-30 22:54 (saite)
> Tādēļ sorry, bet visa tā čīkstēšana par to, ka ASV ir kaut kādas īpašās minoritāšu atbalsta programmas neiztur kritiku, jo visa uni sistēma jau saknē ir balstīta nepotismā un privilēģijās, nevis spējās.

Es teiktu, ka tādā gadījumā proponētais risinājums te būtu pāreja uz cietu meritokrātiju un iestājeksāmenu cipariem un tikai, nevis turpināt ar īpašo grupu atbalsta programmām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-30 23:01 (saite)
+

un jā Hederai taisnība, visas šitas `` labs sportists`` problēmas tur arī ir, bet kā jau mb teica vajag novērst esošās nevis pietaisīt klāt jaunas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2023-04-30 23:01 (saite)
Jā, principā tā, kā tas ir teju visās Eiropas valstīs. Tieši tādēļ jau arī pie mums nav tādu īpašo minoritāšu uni uzņemšanas programmu kā ASV. Mums pat mecenātu stipendijas skatās primāri pēc atzīmēm, un tikai pie vienādiem rādītājiem sociālais stāvoklis varbūt tiks, varbūt netiks ņemts vērā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-30 23:02 (saite)
Jā, uz šādu pusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?