ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-02-02 11:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Urāns
Vēl viena lieta runājot par enerģētiku:

Kā redzam no diagrammas

https://en.wikipedia.org/wiki/Uranium_mining#/media/File:World_Uranium_Mining_Production_2021.png

Urāns nozīmē enerģētisko neatkarību no Krievijas. Galvenās zināmās rezerves ir Kazahstānā, kura ir adekvāta runājama valsts, pietiekami ir Kanādā un Austrālijā, kuras ir tiešā Rietumu ietekmes zonā, nu un Namībijā [DĀR protektorāts] arī ir pieejams.

Kas nozīmē: Ja mēs Eiropā un Rietumos vispār pamatā pārejam uz atomenerģētiku, tad mēs esam pa šo līniju neatkarīgi no Krievijas un Ķīnas. Konkrēti tad mēs varam daudz pārliecinošāk uzstādīt Krievijai noteikumus.

P.S.

Nu un dabsagāzes rezervju sadalījums pasaulē savukārt izskatās šitā:

https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas#/media/File:Countries_by_Natural_Gas_Proven_Reserves_(2014).svg


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2023-02-02 17:38 (saite)
Sabūvētie reaktori nekādā veidā (ieskaitot aizņemto teritoriju) nav problēma, tie ir gatavi darboties, tikko tajos tiek izvietota degviela.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2023-02-02 17:42 (saite)
1) tad, ja viss slikti, tie sabūvētie reaktori varēs droši stāvēt "dīkstāvē" un gaidīt risinājumus?
2) ir ļoti drošticami, ka tehnoloģiski šie jaunie risinājumi būs savietojami ar šobrīd būvētajiem reaktoriem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-02-02 17:45 (saite)
1) Jā, bet tas nebūs vajadzīgs — šobrīd nav prognozējama nekāda reaktoru dīkstāve tehnisku iemeslu dēļ, tas nav reālistisks scenārijs.

2) Reaktori ir domāti konkrētu radioizotopu degvielām, savukārt tas, kādos procesos šos izotopus iegūst, nav sevišķi svarīgi. Jauna veida degvielām (vai jauniem eksistējošu degvielu iegūšanas procesiem, jo vienu veidu reaktorus var izmantot degvielas ražošanai citu veidu reaktoriem) vajadzēs celt jaunu veidu reaktorus. Industrija parastā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2023-02-02 17:54 (saite)
jo vairāk būvēs aes, jo vairāk pieaugs urāna patēriņš, jo ātrāk beigsies krājumi?
tātad varētu arī nebūt to 90 gadu, lai paspētu izstrādāt jaunos risinājumus un tos maveidā sabūvēt uz jaunām teritorijām?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-02-02 17:56 (saite)
Jā, varētu arī nebūt. Tāpēc pārstāt nodarboties ar hipiju bulšitu un sākt mēģināt atgriezties pie ~ 50tajos gados nozaudētās spējas darīt lielas lietas vajag jau šodien un vispār vajadzēja jau aizvakar. Manas vispārīgās prognozes (no pašreizējiem cipariem, emerging tehnoloģijām un pagātnes evidences par spēju darīt, ja tikai ir pareiza motivācija) pagaidām saka, ka viss vēl ir priekšā, vajag tikai domāt un darīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2023-02-02 18:03 (saite)
brīvais tirgus gan jau visu sakārtos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-02 18:07 (saite)
Ja bez knapināšanās/ ierobežojumiem - tad jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-02-02 18:17 (saite)
Kā nepieciešams, bet ne pietiekams komponents. Brīvais tirgus rada vidi spontānajam ordnungam un plānveida ekonomikas balastam nepiesietiem resursu koncentrēšanas procesiem, bet tas nav dievs ar savu gribu un rokām, tas realizējas caur cilvēku gribu un tur vajag motivāciju un domāšanas veidu, kāds bija labi pazīstams XX gs. sākumā, bet izskatītos diezgan svešs XXI gs. sākumā.

Vajag kategoriski noraidīt jebkādas degrowth civilizācijas eitanāzijas fantāzijas, fokusēties uz rezultātiem un censties saīsināt procesu inovāciju nonākšanai no rasējumu dēļiem līdz pielietojumiem praksē. Esam iestiguši bezgalīgās runās par nebūtisko un darīšanu pamanījušies sākt apskatīt gandrīz vai kā savdabīgu atavistisku piedēkli ideoloģiskām afirmācijām un feel-good kampaņām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2023-02-02 18:21 (saite)
es pieņemu, ka potenciālie šādu projektu investori spēj veikt basic swat analīzi un aprēķināt visus aspektus, veicot izvēli, ko finansēt

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-02-02 18:27 (saite)
Esmu sācis to diezgan nopietni apšaubīt, skatoties tīri uz rezultātiem. Vaina nav SWOT analīzes rīkos, vaina ir prioritātēs un pašā kultūrā un uz tās pa straumi uz leju esošajos domāšanas veidos un virzienos.

Tieši tāpat ļoti daudzās jomās valdību oversight ir spēkā tādā mērā, ka darbojas kā masīvs saldējošais efekts, t.sk. arī kodolenerģijas jomā (pirmās privātās kompānijas ar ievirzi reaktoru ražošanā ir sākušas darboties tikai burtiski tagad, kaut arī inženiertehnisku ierobežojumu šīs jomas privātā sektora attīstībai nav bijis faktiski nekad).

https://www.overcomingbias.com/2020/09/elois-ate-your-flying-car.html

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?