ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-06-23 12:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Teloss par sievietēm
https://telos.lv/komentari-par-zbigneva-veseri/

Nu tātad teloss iespēju robežās mēģina mazgāt baltus savējos, Sprengers vispār esot bijis balts un pūkains, nu tas Krāmers [Institoriss] nu labi drusku kļūdījās, tālāk par šamo:

//Visticamāk, Krāmera attieksme pret sievietēm būs bijusi atkarīga no viņu tikumības un dzīves veida; tādējādi nav pamata viņu viennozīmīgi uzskatīt par mizogīnistu.//

Nu tipa jūs sapratāt, ja tās sievietes institorisam nepatīk [nepienes čības], tātad pašas vainīgas un vispār raganas :D


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2022-06-23 18:03 (saite)
Neizmeta, taču par savu raganošanu zaudēja amatu un tika nosūtīts mūža nogali kalpot kur elle ratā mežā aiz Ipiķiem. Oficiālā RKB nostāja bija: nekādu raganu nav, tas viss ir māņticība. Tā arī tas viss būtu aizmirsts, ja luterāņi šo grāmatu neizceltu no aizmirstības un nepadarītu par raganu medību rokasgrāmatu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2022-06-23 18:56 (saite)
pie kam, vai tad "izmešana" tais laikos nebūtu ekskomunikācija? un vai tas gadījumā tajos laikos nebūtu diezgan nāvējošs spriedums?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]indulgence
2022-06-23 20:03 (saite)
Nē, šis pārspīlējums nāk no vēlāko laiku antikatoliskās propagandas. Krāmeram sods bija visai bargs - no universitātes profesūras uz ciema mācītāja vietu kur provinces mežos, karjerai beigas. Atceramies kaut vai abus heliocentrisma restauratorus: inkvizīcija (izmeklēšana) gluži vienkārši atzina par kārtējo hipotēzi, kuru autori nespēja pierādīt. Attiecīgi, grāmatas tika atzītas par mācību procesā neizmantojamām. Galilejs pēc šāda aizlieguma saņēma dienesta villu un pensiju - atlikušo mūžu pavadīja auglīgā darbā, savukārt Kopernikam krietni lielākas nepatikšanas bija par celibāta neievērošanu un miesisku kopdzīvi ar savu mājkalpotāju (viņa piedzīvotāja Anna Šellinga tika izraidīta no Frauenburgas, jo „viņas dēļ cienījamais priesteris uzvedas kā sajucis“). Kā grāmatas aizliegums varētu ietekmēt viņa karjeru (kanoniķis, Varmijas bīskapijas kapitula kanclers - nākamais pakāpiens būtu bīskaps), mēs nezinām, jo Nikolajs pamanījās pēc gada nomirt dabiskā nāvē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-06-24 02:38 (saite)
Tā ir pilnīga taisnība - kad luterāņiem pastāsta, ka protestanti vispār un luterāņi konkrēti rīkoja šīs raganu prāvas daudz intensīvāk nekā RKB un ka epidēmisku raksturu šis terors ieguva tieši protestantu zemēs viņi parasti ir emmmmm ļoti pārsteigti :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?