ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-12-03 13:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nekonsekvence
Es mazliet brīnos. Kādu laiku atpakaļ vairāki cilvēki mani intensīvi kritizēja par to ka es sarunājos ar lietotāju ``Gnidrologs``, tas neesot labi jo iedrošinot minēto personu utt. Tagad redzams ka šie paši cilvēki brīžiem sarunājas ar lietotāju ``bauda``. Tas ir jocīgi.

P.S. Nē es nedodu padomus kādam ar kādu nesarunāties un tamlīdzīgi, es vienkārši nedaudz brīnos par nekonsekvenci.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hedera
2021-12-04 15:27 (saite)
No zinātniskā viedokļa tam nav pamatojuma, tā ir zinātniskā materiāla būtībā iznīcināšana. Tāda situācija rodas tādēļ, ka saduras zinātniskās vs. ekonomiskās intereses. Ir kaut kas jāceļ un jābūvē -> teritorija ir arheo senvieta -> arheo izrakumi kā materiāla glābšana, nevis zinātniski motivēti -> masveida atradumus muzeji vairs neņem pretī, jo krājumi ir pārpildīti -> saglabā (nosacīti) zinātniski vērtīgāko materiālu, pārējo norok.

No zinātniskā viedokļa tādas senvietas bez iemesla nevajadzētu rakt, vismaz pagaidām. Bet, ja tik vai tā nākas norakt, lai tajā vietā kaut ko būvētu, tad šāda prakse sanāk mazākais no diviem ļaunumiem. Kompromiss būtu papildus finansējums muzejiem, lai var paplašināt krājumu un uzglabāt to materiālu, bet laikam arī Zviedrijā ne viss notiek ideāli. Nu, un tad attiecīgi par šo sasāpējušos interešu sadursmi arī bija tā arheologa eseja. Right wing conspiracy ziņu saiti, savukārt, šito paķēra, savilka kopā ar to, ka tobrīd kultūras ministre nebija native zviedriete, un nopublicēja ar skaļiem virsrakstiem "Ar kultūras ministrijas rīkojumu tiek iznīcinātas vikingu laika senlietas".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-12-04 15:33 (saite)
okej tas man atgādina to geju kafejnīcu pardon kafeni kas pieder gejam un no kā gnidrs uzbūra drāmu.

Bet enīvej situācija nav ideāla, nu kas ir uzbliezt kaut kādu kopīgu storage angāru, tam materiālam tak nevajag kkādus baisus specapstākļus. Samarķē, saliek kastēs un lai stāv.

Kaut ko no kā ir izdabūta visa info varbūt var pārdot privātiem kolekcionāriem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-12-04 15:45 (saite)
Privātu kolekcionāru acīs tās ir kaut kādas "skrandas un grabažas". Manās kā bioarheologa acīs tas ir pat potenciāli vērtīgāks materiāls par garlaicīgām saktiņām un zobeniem. :D Visa šitā eksakto analīžu joma attīstās strauji un neskaitāmos virzienos, taču ne visi klasiskie arheologi to ir sapratuši, kas tā ir par zinātnisko vērtību un kādu informāciju tur var iegūt jau tagad, un kāds potenciāls tas ir tuvā nākotnē.

Piem., Latvijā mums šāda problēma pagaidām nav ļoti aktuāla. Ir dzirdēts, ka Lielais Muzejs negrib ņemt kādu kārtējo mazpilsētas viduslaiku masveida materiālu, bet pagaidām tas nekas, jo reģionālie muzeji pieņem labprāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-12-04 15:49 (saite)
Nu jā šitādām lietām būtu jānoorganizē kkāds national storage facility kas nav īsti muzejs bet ir liela max vienkārša noliktava.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2021-12-04 15:49 (saite)
Un jā, tur tiešām nav vajadzīgi kaut kādi baisie specapstākļi tāda materiāla uzglabāšanai. Nu labi, barometrs un mitruma nosūcējs, lai nesāk kaut kas pelēt, bet tas tak vispār sīkums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?