ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2015-06-18 13:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es reiz aizdomājos, kāpēc ir vārds ``saldskābs``, bet īsti nav vārda ``saldsāļš``. Eksperiments patiesības kritērijs, ņēmu ūdeni, NaCl un saharozi, šķīdināju dažādās proporcijās un garšoju. Vairumā proporciju tas garšo vnk kā sāļš, sāļā garša ir spēcīgāka. Bet ja NaCl ir pietiekami maz, ir viena proporcija, kur garša ir, hmmm, reti pretīga. Tāpēc arī nav šī vārda.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2015-06-18 14:14 (saite)
Tas gan ir fenomens, kas ir izteikti kultūras kontekstatkarīgs.

Piemēram, japāņiem ir idioma "ama-shoppai" (甘 しょっぱい), kas burtiski nozīmē "saldi sāļš", un tam atbilst vesela virkne reālu produktu, kuri mums bez pierašanas lielākoties liktos vismaz dīvaini (viens no vieglāk pierodamajiem produktiem no šīs kategorijas ir terijaki, bet eksistē arī tāda jautrība, kā šokolāde ar sojas mērces piedevu vai sālīti arbūzi).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hedera
2015-06-18 17:07 (saite)
Jā, lūk, tieši nācu teikt, ka tālo austrumu ēdienos saldsāļa garša ir visnotaļ iecienīta (un man arī pēdējā laikā kļuvusi tīkama).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-06-18 17:12 (saite)
Es nedaudz palasījos apkārt, un man ir radušās aizdomas, ka izteikti riebīgā garša pie noteiktām sāļš/salds proporcijām (which is a thing, tested it myself) varētu liecināt par joprojām pārāk lielu sāļumu, kas pamanās ieslēgt arī rūgtās un skābās garšas receptorus (un četru pamatgaršu nekoordinēts mikslis tiešām varētu nebūt nekas patīkams).

Pats gan no šādiem ēdieniem pagaidām neko mēģinājis neesmu (izņemot terijaki, kas man nešķiet pārāk izteikti dīvaina), bet izskatās, ka citur ražo un sekmīgi pārdot pat šādas garšas saldējumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-06-18 17:13 (saite)
also tur vēl bija limonāde no skābiem kāpostiem vai kas tamlīdzīgs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-06-18 17:17 (saite)
Jā, "Ramune" ar kimči garšu, bet no tās gan es pats toreiz gandrīz atkorķēju. Saldi sāļš ir viena lieta, bet ļoti izteikta diezgan asu un skābu fermentētu kāpostu garša kombinācijā ar limonādēm tipisko palielo cukura daudzumu — tādam pārbaudījumam es izrādījos par vāju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2015-06-18 17:52 (saite)
Terijaki ir bauda manām garšas kārpiņām!
Daudzās ķīniešu receptēs, savukārt, sastāvdaļas tiek sutinātas sojas mērcē (visnotaļ sāļa) ar pievienotu diezgan manāmu daudzumu cukura, arī ļoti garšo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?