ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-07-04 13:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pārbaude
Man te ieinteresēti novērotāji saka ka pastāv sekojoša bīstama tendence: cilvēki sākot no kkur XXgs vidus/ beigām arvien mazāk dara dažādas nozīmīgas lietas.

Tāds patterns ir/ nav novērojams?

Ja ir - tas satur X-risku.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2021-07-04 23:03 (saite)
Uz to var skatīties arī tā ka mednieku vācēju civilizācijas forma pastāv kā virkne viena otru nomainošas šādas formas jeb atsevišķas tautas, ciltis, grupas etc. Katra atsevišķi ir neaizsargāta pret izmaiņām, tās parādās un pazūd, OK vienmēr paliek pāri tik daudz indivīdu lai populācijas vispārēji saglabātos, bet tas ir ļoti izšķērdīgs process indivīdu un arī mazu grupu līmenī. Stabils uz izšķērdīguma rēķina. Nu tipa sieviete mūžā dzemdēja 10-15 bērnus, 5-7 nomira bērnībā, tas normāli, reprodukcijai pietiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2021-07-04 23:26 (saite)
well? ja princips ir "stabilitāte", tad tik un tā izpildās. Savukārt, ja Tu uzstādi "super draudzīga pilnīgi visām grupām un indivīdiem" kā kritēriju, tad varētu diezgan īzī iedomāties, ka varētu būt iespējams arī kas labāks nekā tas, ko piedāvā industriāli tehnoloģiskais modelis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-07-04 23:46 (saite)
Stabilitāte tur sanāk tikai populācijas, bet ne indivīdu līmenī, sk. augsto bērnu mirstību un tml lietas.

/ "super draudzīga pilnīgi visām grupām un indivīdiem" kā kritēriju, tad varētu diezgan īzī iedomāties, ka varētu būt iespējams arī kas labāks nekā tas, ko piedāvā industriāli tehnoloģiskais modelis./

Vispār praksē mēs novērojam korelāciju - augstāks ZT līmenis => draudzīgāka sabiedrība. Ir izņēmumi tipa ķīna bet lielākajā daļā sabiedrību tas strādā.

Kas labāks par indusriāli tehnoloģisko? Godīgi sakot pie premisas ka maģija nedarbojas es īsti nevaru iedomāties, vismaz uz sitiena, kas varētu vēl labāk nodrošināt šādu draudzīgumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2021-07-05 01:19 (saite)
es nezinu, kur jūs novērojat augstāku ZT līmeni = draudzīgāku sabiedrību, jo īpaši vēsturiski/empīriski (varētu nosaukt veselu lērumu sabiedrību un vēsturisku situāciju, kurās ZT progress pa lielam ir militārisma labā un arī tā virzīšana ir, uh, viegli nedraudzīga), man šķiet, ka šis ir kārtējais arguments, kurā caurumu un izņēmumu vairāk nekā realitātes

un "grūti iedomāties kaut ko labāku" pa lielam liecina (nu ne par fantāzijas trūkumu, bet) par domāšanu esošās civilizācijas formas rāmītī; es esmu pārliecināta, ka lielākā daļa citu civilizācijas formu pārstāvju arī nevarēja iedomāties neko labāku, so what? tas nav arguments par to, ka "nav iespējams"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-07-05 01:32 (saite)
Nu vispār tās sabiedrības ar noslieci uz militārismu nav draudzīgas bet nav arī nav ilgtspējīgas, 3. reihs 12 gadi, sovoks 74 gadi līdz ar to tas nav labs tehnoloģiskās civilizācijas piemērs + jāatgādina ka abos šajos piemēros bija daudzi nostopēti virzieni, aiz ideoloģiskiem apsvērumiem, kuri samazināja arī viņu militāro potenciālu. Augstāks ZT līmeni = draudzīgāku sabiedrība ir pa lielam Eiropa, Z-amerika, Japāna, Austrālija - pietiekami daudz piemēru tb.

/un "grūti iedomāties kaut ko labāku" pa lielam liecina (nu ne par fantāzijas trūkumu, bet) par domāšanu esošās civilizācijas formas rāmītī/

Par šito var domāt sekojošā aspektā - ja izpildās pārvietošanās brīvība, tad no kurienes uz kurieni cilvēkiem būs tendence pārvietoties? Man sanāk ka in general cilvēkiem ir tendence pārvietoties uz industriāli attīstītajām valstīm, vismaz ievērojamam skaitam cilvēku labāk patīk tur un tas jau nav tikai avārijas varianti kur cilvēki bēg no kara un dabas katastrofām, tas notiek arī tāpat. Nu un tas varētu ilustrēt kuras civilizāciju formas ir saglabājamākas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2021-07-05 11:28 (saite)
"mēs te atnācām, iznīcinājām jūsu civilizācijas formu un padarījām jūsu iepriekšējo dzīvi neiespējamu, kolonizējām jūsu zemi, lai iegūtu resursus savai industrijai, un tagad jūs gribat dzīvot nevis kolonijā, bet metropolē, TĀTAD MĒS ESAM LABIE UN PAREIZIE"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-07-05 11:40 (saite)
Nu vispār jā agrākos laikos tas strādāja tā ka advancētākas kultūras izspieda/ asimilēja mazāk advancētās, līdzīgi kā tas notiek ar sugām. Tas tagad mēs tipa pamazām sākam būt daauguši līdz saglabāšanas konceptam, gan sugu (ekoloģija) gan kultūru. Un jā tagad sākas pretējais process, kad mūsu rīkus pārņem citas civilizācijas un izlieto savu formu saglabāšanai, tas ir par ķīnu un japānu gk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2021-07-05 11:53 (saite)
nu tak nekur "mēs" neesam nonākuši, wishful thinking.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-07-05 12:02 (saite)
Nu pag, agrāk bija pašsaprotams ka tipa mēs te atnācām un apsitām/ paverdzinājām ``tos mežoņus``, tagad kā labi redzams zīmējumā par šo vismaz debatē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?