ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-05-28 20:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nianses
Es ceru, ka visi zina anekdoti par niansēm

Es viņu atcerējos runājot par pašreizējo aktīvismu un propagandu, specifiski klimata - pārtikas - ekoloģijas un tml saistītās jomās.

Tur tātad arī ir nianses.

Problēmas protams, pastāv, bet tas uz ko mēģina virzīt vairums propogandētāju, pēc manām domām nestrādās un ir aplami.

Paskaidroju:

Pašreizējā propaganda ir vērsta uz atteikšanos, sevis ierobežošanu un pieticību. Sagaidāmā aina: ļoti daudz vienkāršu cilvēku kas dzīvo mazās telpās, ēd standarta augu izcelsmes pārtiku un ne pārāk ceļo. Tāds skudru pūznis. Faktiski zināmā mērā atgriešanās senākos laikos kad cilvēki dzīvoja vienkāršas dzīves un viņiem bija relatīvi maz iespēju. Tas nav tas ko vajadzētu.

Tas ko vajadzētu - spiest nevis uz atteikšanos bet uz tehniskiem pārveidojumiem un nākamās kārtas industrializāciju. Oranžērijas un fermas - hermētiskos blokos kuri izvietoti tuksnešos, pazemē, vēlāk arī ārpus Zemes. Sagaidāmā aina - cilvēki ēd to pašu šasliku etc., brīvi ceļo, dzīvo savrupmājās. Aizvien lielākas planētas platības tiek atbrīvotas no industriālās klātbūtnes jo industrija tiek izvietota zonās kurās ekosistēmas nav.

Bottom line: Nestāstiet man idejas par ierobežošanos, stāstiet man idejas par variantiem kā ražot daudz enerģijas un pārtikas projām no dzīvās dabas.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hedera
2021-05-29 18:27 (saite)
"Zero-waste ir pilnīgs nonsenss, ja vien nedzīvo mednieku-vācēju sabiedrībā, tā vietā vajag domāt veidus, kā atkritumus efektīvi savākt un pārstrādāt. Tam, savukārt, vajag kaudzēm lētas enerģijas, līdz ar to BŪVĒJIET REAKTORUS, CILVĒKI, UZ KATRA STŪRA PA SMRam"

Zero-waste pieeja nav pilnīgs nonsenss. Starp citu, "domāt veidus, kā atkritumus efektīvi savākt un pārstrādāt" vispār ir viens no lielajiem zero-waste pamatpunktiem: reduce, reuse, recycle.

Zero-waste ir par savu patēriņa apzinātību, kas starp citu labvēlīgi ietekmē arī tīri privāto dzīvi finansiālā ziņā - padomāt divreiz, vai tev tiešām vajag šo kārtējo jauno spīdīgo sūdiņu, kuru varbūt nopirksi un nemaz nelietosi. Un ja nu tiešām ļoti vajag, varbūt kāds pa lēto pārdod lietotu, bet vēl derīgu tieši tādu pašu sūdiņu. Tāpat arī tas dod papildus sociālo labumu - pirms met ārā vēl lietojamu mantu, nenoslinko un piedāvā kādam par velti/pa lēto, jo kāds cits varbūt nevar vispār neko atļauties nopirkt. Mēs te dzīvojam dzīvojam sistēmā, kur no vienas puses mums stāsta kaut ko par ekonomisko izaugsmi un patērētāju pirktspēju, kamēr tai pat laikā vienlaicīgi gan krājas atkritumu kalni, gan daļa sabiedrības nevar atļauties nopirkt ēst un apģērbu. Manuprāt, nav efektīva sistēma.

Lūdzu neuztveriet šo kā personisku uzbraucienu, bet tavi un ctulhu gadu no gada atkārtotie argumenti, ka vegāni/zero-waste/pārējie eko hipiji ir stulbeņi, tā vietā vajag domāt tehnoloģijas, man arvien vairāk sāk izskatīties pēc pārgudru dīvānpirdēju ļerkstēšanas. Taču katru reizi, kad eko-hipijs maisu ar drēbēm nevis izmet miskastē, bet atdod citiem lietošanai, viņš ekoloģijai izdara lielāku labumu par visiem jūsu vairāku gadu komentāriem "vajag domāt tehnoloģijas" kopāņemtiem.

"BŪVĒJIET REAKTORUS"

Jā, lūk, ja ir lieta, kur eko-hipijus (un ne tikai) vajag izglītot, tad tas ir šis jautājums. Sabiedrībā ir milzīgas bailes no atomenerģijas - ieguldiet savu laiku un diršanās kāri cilvēku izglītošanā, no tā būs lielāka jēga nekā kārtējo reizi stāstīt viņiem par nākotnes tehnoloģijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-05-29 18:38 (saite)
Well, protams, ka no manas puses tā ir dīvānā piršana, jo reaktoru un reciklāžas staciju projektēšana un būvēšana ir ļoti tālu no jebkā, jo varētu nosaukt par manu lauciņu.

Kas attiecas uz vegāniem, ekohipijiem un citiem mazajiem meža dīvainīšiem, tad, manis pēc, lai taču viņi dzīvo pa savam, manas skābās alus atraugas te noteikti nevajadzētu pārprast par aicinājumiem viņus kaut kā apspiest. Man šķiet, ka apjoms, kurā kaut ko var ietekmēt ar ēšanas paradumu maiņu vai staigāšanu pa humpalām, uz reālo problēmu fona ir plāksteris mironim, bet lai jau, tieši tikpat nekāds ir arī šādu izdarību negatīvais iespaids.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-05-29 23:32 (saite)
/ ieguldiet savu laiku un diršanās kāri cilvēku izglītošanā, no tā būs lielāka jēga nekā kārtējo reizi stāstīt viņiem par nākotnes tehnoloģijām. /

Sure. Daram. Vienīgi izglītošana = kopainas parādīšana + perspektīvas parādīšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?