ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-06-12 18:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
un šitai valstij ir kodolieroči [tiesa nedaudz un veci]

http://apollo.tvnet.lv/zinas/pakistana-par-zaimosanu-socialaja-tikla-piespriez-navessodu/797607


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kjiimikjis
2017-06-13 09:42 (saite)
Nav jābūt svētajam vai pacifistam, pietiek nebūt stulbam. Nedomāju, ka kāds zinātnieks būtu gatavs ražot atombumbu priekš indivīda vai organizācijas, kas varētu pēc tam to bumbuli uzmest pašam zinātniekam. Ne obligāti tiešā veidā, pie kam; kāds kodolaprīkots psihopāts, pat ja netēmētu ne tuvu zinātniekam svarīgām teritorijām, varētu aizsākt globālu bardaku, un šā kā tā zinātnieks procesā atrautos. Tādēļ arī finansiālais aspekts nav vienīgais - galu galā, vai Tu pārdotu pistoli par miljardu kādam, kurš diezgan labprāt ar to pistoli Tevi pēc tm nošautu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-13 12:34 (saite)
Kopumā piekrītu, bet risks jebkurā gadījumā būs lielāks. Valstīm ir zināms bezatbildības thresholds, kur viņi zina, ka ja kaut ko izdarīs, tad būs žopa pirmkārt pašam. Tāpēc tādas zimeļkorejas tikai rej, bet nekož. Pat neliela iespēja, ka kodolierocis vai kas cits ar massveida iznīcības potenciāli var nejauši nonākt ISIS vai tml. bandu rokās, padara pasauli daudz nedrošāku, jo tie ir full blown psihopāti bez šādām ģeopolitiskām aizturēm. Un šāda iespēja parādās, ja privāti zinātniski kontraktori drīkst 100% paši lemt par savu darbību. Galu galā 911 teroristi bija ar augstākajām izglītību un pat grādiem, ja nemaldos. Kas liedz novākt tādu grupiņu kodolfiziķu šādā organizācijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2017-06-13 12:42 (saite)
Arī indivīdi vai to grupas spēj saprast, ka žopa var būt pašiem. Uz citu planētu tāpat nenotīsies.

"Kas liedz novākt tādu grupiņu kodolfiziķu šādā organizācijā?"

Kas gan to liedz izdarīt šobrīd, pie pašreizējā zinātnes finansējuma/kontroles modeļa? Tas nav atkarīgs no tā, kā tiek organizēta tehnoloģiju izstrāde un tirdzniecība. Galu galā, parastos ieročus un sprāgstvielas arī kurš katrs nedrīkst ražot un pārdot pēc saviem ieskatiem - aber teroristi tāpat tiek pie tām mantām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-13 13:28 (saite)
Šobrīd tomēr valstīm ir pamatīgs monopols pār zinātnes attīstību un aplikācijām. Arī privātie tiek uzmanīti un regulēti. Mindbound doma, cik saprotu, ir šāda supervaizinga un monitoringa atcelšana, kas var radīt daudz pelēko zonu, kur nav zināms kas ko resērčo un kādiem mērkiem.
Bonus - tādā vidē pats zinātnieks var nezināt kādiem mērķiem dara savu darbu un kas par to maksā.

''Arī indivīdi vai to grupas spēj saprast, ka žopa var būt pašiem. Uz citu planētu tāpat nenotīsies.''

Islama ekstrēmistiem ir samēra po par žopu uz šīs zemes, jo viņus gaida 72 divas jaunavas un martīra gods pēc labi paveikta darbiņa. Pat vis ekstrēmākajiem valstu vadītājiem šādas privilēģijas nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2017-06-13 13:40 (saite)
Ar to uzmanīšanu un regulēšanu it kā jau tā ir. No otras puses, nedomāju, ka, teiksim, ISIS nevarētu sameklēt pietiekami ekstrēmi noskaņotus personāžus ar vajadzīgo izglītību. Un kura valsts gan izkontrolētu, ko šamie dara ISIS pārņemtajā teritorijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-13 14:27 (saite)
Nedomāju, ka būtu tā, ka uzreiz kāds atvērtu evil scientistu laboratoriju. Vairāk tā, ka būtu daudz dažādu shady zinātnisku institūtu, kas nodarbojas ar velns zin ko velns zin kam par godu. Ģenerālā doma ir tāda, ka ja ir nelietīgi politķi, advokāti etc., tad tādi ir arī starp zinātniekiem un bez zināmas atkarības no valstu varas monopola, tie var radīt ja ne obligāti apokaliptiski bīstamus, tad katrā ziņā ģenerālajai populācijai kaitīgus rogue grupējumus, kuriem nav nekādas atbildības ne par ko. Tas ir tā pat kā ar militārām huntām vai transnacionālām ofšorizētām korporācijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2017-06-13 14:38 (saite)
Kur Tev ir garantija, ka tas nevar notikt (vai, for that point, nenotiek) jau šobrīd? Kodolieroču jomā gandrīz noteikti nē (to ražošanai ir vajadzīga pārāk masīva infrastruktūra, ko, pat, ja ir iespējams pašrocīgi uzbūvēt, faktiski nav iespējams noslēpt), bet, piem., biotehnoloģiju un "mīksto" molekulāro mašīnu jomā ļoti daudz ko var paveikt mazas grupas apņēmīgu indivīdu ar pašbūvētu vai lēti iepirktu lietotu aprīkojumu.

To be fair, visas šādas vismaz man zināmās grupas un īpatņi ar šīm lietām nodarbojas vai nu fundamentālo pētījumu, vai labvēlīgas intereses dēļ un, attiecīgi, nedara neko tādu, kam varētu būt postošas sekas, bet it stands to reason, ka tie, kam būtu šādi nodomi, tos vienkārši nekur nereklamētu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-13 15:56 (saite)
Fair point.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2017-06-15 22:56 (saite)
nu tur ir tā nianse ka izglītots cilvēks kas šārē ISIS ideālus ir, eeee, rets keiss

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2017-06-16 00:43 (saite)
Par to es tik drošs nebūtu. Ideālu šārēšana sākotnējā brīdī - ok, mazvarbūtīgi. Bet kaut kāda ievirze uz to ka "skat, kā manus ticības brāļus apspiež" ir pilnīgi pietiekams sākuma punkts.
Bez tam, ir pietiekami daudz iespēju cilvēkiem no tām valstīm, kuras tiek uzskatītas par "riskantām", doties studēt uz citām valstīm, vienlaikus saglabājot savu kopš bērnības indoktrinēto reliģiozo nostāju un apgūstot zināšanas, kuras potenciāli varētu noderēt iepriekš piedāvātajā scenārijā. Šeit, protams, runa drīzāk būtu par "mūsu" lauciņu. Nevalstiska, par teroristisku atzīta organizācija, kas attīsta kodolprogrammu? Faktiski nereāli. Tādi pat organizācija, kas tiek pie ķīmiskajiem ieročiem? Ir precedenti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?