Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2009-08-05 12:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
pamēģināju restaurēt trīspadsmitā gadsimta [skaitļa trīspadsmit īpašā maģija] baltijas reģiona ēdienkarti, apraudājos un atteicos no šīs domas, jo nomirt badā nevēlos - ar gaļām, zirņiem un skābputrām un ķimeni kā vienīgo garšvielu.
jāsavāra beidzot tkemali [būt saimnieciskai cibā ir soo last season, bet ēst ta gribas arī šosezon], благо mantojuma ietvaros ir iegūts arī tik latviskais šķūnītis, pilns ar burciņām, gadsimitiem krātām.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]drako
2009-08-05 13:27 (saite)
Man šķiet ka tu mazliet pārspīlē runājot par garšvielām un ēdienu karti :)

No kurienes tieši tāda informācija? :)

Mani nesen kā reiz saintriģēja jautājums par etimoloģisko izcelsmi vārdam piparmētra ... nākas domāt, ka tas tomēr ir salikums no pipars un mētra un tātad - veidojot šo salikumu tika pazīti gan pipari, par mētrām nemaz nerunājot.

Un starp citu - viens no maniem mīļākajiem ēdieniem - biezpiens ar krējumu +lociņi +sīpoli +laikam arī tās pašas ķimenes un sāls, pēc garšas ... Uzsmērēts uz smaržīgas rupjmaizes šķēles tā ir īsta delikatese ;)

Vēlviena cita delikatese - kūpināta speķa sķēle ar ķiplociņiem un sāli uz tās pašas rupmaizes - tādos mazos kumosos.

Darba cilvēkam, lauka darbos, pie lielas slodzes - tieši īstā kaloriju deva ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2009-08-05 13:34 (saite)
kāda gan sāls 13. gadsimtā? :)

vnk skaties, kurā gadsimtā kas šajā teritorijā ir ievests [lielākā daļa no šobrīd izmantojamiem dārzeņiem un dārzeņveidīgiem, praktiski visi garšaugi].

skaties, cik bieži ēdamlietu nosaukumi parādās folklorā, un cik sena ir šī folklora.

par ķimeni kā vienīgo garšvielu, piemēram - no ilgas reiznieces.

un tā nu paliekam pie maizes [kvieši/rudzi], piena produktiem [biezpiens, siers, rūgušpiens[?]], gaļām [pārsvarā cūkgaļas] zirņiem un pupām, kāpostiem...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]drako
2009-08-05 13:52 (saite)
1195 gads. Pavasaris. Indriķa hronika:

"Pēc tirgotāju aizbraukšanas salieši (Salaspilieši) sveica pārradušos bīskapu ar Jūdas sveicienu un viņa garā, sacīdami: "Esi sveicināts, rabi!" un vaicāja cik Gotlandē maksājot sāls un vadmala."

Sāls ir vitāli svarīga sastāvdaļa organismam, barībai.

Primitīvās tautas, kuras nepazīst sāli viņas vietā izmanto ugunskura pelnus, ēdienu gatavošanā.

Dzīvnieki savukārt līdzīgi nāk uz degumiem laizīt pelnus.

Bet 21majā gadsimtā mednieki vienkārši barotavās izliek arī akmens sāli - dzīvniekiem.

Tā kā apgalvojums ka 13 gadsimtā te neviens nav pazinis sāli laikam īsti neatbildīs patiesībai, un kā jau teicu - ja nebija sāls, tad visdrīzākais, ka tika lietoti pelni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2009-08-05 14:26 (saite)
par tiem pelniem interesanti. varētu būt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]drako
2009-08-05 14:14 (saite)
Starp citu - man ļoti simpatizē, ka cilvēki veido spriedumus par senatni balstoties uz akadēmiķu pētījumiem, nevis kaut kādiem kaktu gaišreģiem, bet gribu brīdināt, ka arī akadēmiķi var kļūdīties savos pētījumos.

Reducējot to uz pavisam primitīvu piemēru:

Ja akadēmiķis zin, ka sāli var nopirkt rimi veikalā, un vēstures dokumentos secina ka 13, gadsimtā rimi neeksistēja, viņš var izdarīt loģisku spriedumu, ka sāls 13. gadsimtā nebija pieejams.

Tā pat varētu izdarīt spriedumu, ka cukurs ir bijis pieejams tikai pēc Amerikas atklāšanas utt.

Tiesa kartupeļu un tomātu gan nebija. Un nepīpēja arī ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2009-08-05 14:28 (saite)
ne tikai kartupeļu un tomātu, pat šobrīd tik pašsaprotamu diļļu!

citreiz aizdomājos par 13. gs. floru - nu, bez visām papelēm, ceriņiem, kastaņiem... tur gan manās zināšanās daudz pavisam melnu plankumu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?