Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2013-02-13 08:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:kā izdzīvot maģistrantūrā

vakar trīs stundas spēlējām pusdigitalizēto "zveju", un mans viedoklis par šo kursu ir jūtami uzlabojies. zveju spēlē daudzus jo daudzus gadus ģeogrāfi, vides zinātnieki un mūsējie, un, kā saka lektore, šis bija pirmais gadījums viņas praksē, kad jūra netika izzvejota tukša pirmajos sešos gados [kādi īpaši ilgtspējīgi vides zinātnieki esot izzvejojuši to trijos gados]. mēs spēlējām 11 gadus, un tikai uz beigām visus sagrāba neizprotama panika, un piekrastes ūdeņos mēs atstājām vien astoņas zivis.

vēl pirms 2009. gada studenti ļoti aktīvi ņēma kredītus jaunu kuģu iepirkšanai [un uz pārzvejas sākumu bija parādā tūkstošus], bet pēc tam kredītbums izbeidzās. tikai viena kontrolgrupa līdz šim iedomājās ieviest kvotas [bet tas viņus neglāba]. teorētiski stratēģija piemest uz aci "ai, tur jau dafiga kuģu stāv, zivju visiem nepietiks" izrādījās ilgstpējīgāka, jo vismaz man ir tendence vienmēr pārvērtēt risku, attiecīgi paliek vairāk vietas manevriem nākotnē.

es teorētiski zaudēju, jo mana peļņa bruto [rēķins bankā] bija vismazākā, taču ja sadalām uz kuģu skaitu - vislielākā [mani zvejnieki devās prom ar vislielākām pensijām], kā arī ar visu to, ka tikpat kā nepalielināju floti pa visiem šiem gadiem, peļņas starpība bija nebūtiska [nav jēgas iepirkt 30 kuģus, pietiek ar 12, jo jēgas pieaugums ir minimāls, bet viss pārējais ir tukši ponti]. es jau sen zināju, ka mans ambīciju trūkums ir uzteicama īpašība.

labprāt uzblieztu šo vēlreiz, lai noskaidrotu, kādi ir maksimālie konkurences apjomi un iespējas totālas ilgtspējas apstākļos [tas ir, ja reāli katru gadu zivju populācijai ļauj atjaunoties pilnā apmērā], beet, šķiet, nākamajā lekcijā atsāksies pieaugušo dzīve.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chimera
2013-02-13 09:16 (saite)
also, franču meitene ļoti slavē lu sportu [lai gan ir vīlusies, ka ir vienīgā meitene, kas grib spēlēt rokasbumbu], laikam beidzot jāsāk izmantot. 12 ls par semestri vs piecītis par, piemēram, vienu reizi jogas kādā iestādē.

also also, tas ir tik dīvaini, ka studenti no rietumeiropas nemāk rēķināt bez kalkulatora vis-pār.

(Atbildēt uz šo)


[info]chaj
2013-02-13 10:35 (saite)
oj! pastāsti vairāk par šo spēli. vai palasīt par to?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2013-02-13 10:59 (saite)
palasīt īsti neatrodu ko. spēle ir veca, uz lu datoriem nemaz neejot, pasniedzēja bija atstiepusi savu aizvēsturisko laptopu.

ir karte [osta+piekraste+tālā jūra] un kuģu fiškas. spēles sākumā katram spēlētājai komandai ir noteikt [neliels] kuģu skaits un kapitāls bankā [bet ar procentiem mīnusos, kas teorētiski jāpārvērš plusos]. tālā jūrā dzīvo vairāk zivju, nekā piekrastē [lielāki lomi], bet arī kuģa zvejas izmaksas gada laikā [degviela+algas zvejniekiem] ir lielākas. spēlētāji var palielināt savu floti, pasūtot kuģi no būvētavas par fiksētu cenu [bet gatavs tikai uz nākošo gadu], pirkt tos dažādās izsolēs vai no citiem spēlētājiem, ja var vienoties par cenu.
spēlētāji izvērtē situāciju un sarakstu visu lēmumu lapā [cik kuģu ir, cik kur stāvēs, vai ir nopirkt jauns kuģis utml] un sabīda arī fiškas uzskatāmībai.
tālāk cipari tiek ievadīti datorā, kas aprēķina gada peļņu [kuģu skaits x fiksētais zivju skaits lomā x cena par vienu zivi - kuģa ekspluatācijas izdevumi...], ieviešot nejaušības faktoru [laikapstākļi], kas arī ietekmē loma lielumu.
uzvar tas, kurš spēles beigās ir ar lielāko rēķinu bankā, bet, ja koncentrējas tikai uz to, tad jūra ir izsmelta pāris gados, tāpēc jāseko līdzi [izdalām zivju pieauguma skaitu ar maksimālo skaitu, ko var nozvejot viens kuģis, un uzzinām, cik kuģi var atrasties noteiktā apgabalā utml].... ... ...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaj
2013-02-13 11:06 (saite)
bet nosaukums? lv rakstīta spēles programma? vai visiem zināma, tikai es neko neesmu dzirdējusi?
ieinteresēji!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2013-02-13 11:09 (saite)
nosaukums "zveja". izskatās, ka lv. es pati par tādu pirmo reizi dzirdēju, pārējie arī. kaste izskatījās ļoti veca un nobružāta. es varu pēc nedēļas pajautāt pasniedzējai, kur viņa ko tādu ir izrakusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neviss
2013-02-13 20:35 (saite)
Angliski - Fishbanks

Nē, latvieši tur autori gan nebija, šī spēle ir viens no veidiem kā ilgtspējības un tragedy of the commons jēdzieni savulaik tika ieviesti ANO līmenī tālajos 80-tajos (kurā vadošie politiķi, pēc nostāstiem, esot izzvejojuši jūru pāris gados).

Jā, vispār šī ir tāda diezgan par zemu novērtēta mācībspēle. Fantastiskākā iezīme (kura šeit netika piedzīvota) ir tā, ka viena pati nejēdzīga komanda var sačakarēt plānus visiem - reti kas tik ļoti atgādina reālo dzīvi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2013-02-13 23:49 (saite)
ļoti par zemu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2013-02-13 11:07 (saite)
kad redz, ka ir sūdi, kuģus var likt ostā, kas gan arī nav par velti, bet tomēr lētāk, nekā dzīt tos jūrā, ja loma nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2013-02-13 11:13 (saite)
no trešās puses, ja mēs fiksi, fiksi uztaisītu pārzveju, LEKCIJAS BEIGTOS ĀTRĀK.

(Atbildēt uz šo)


[info]hessin
2013-02-14 22:44 (saite)
Tā spēle tāds kā the tragedy of the commons?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2013-02-15 00:31 (saite)
aha.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2013-02-15 21:57 (saite)
nesen šī jēdziena nosaukumu izlasīju kādā grāmatā, nevarēju laist garām iespēju to pielietot dzīvē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2013-02-16 10:51 (saite)
:)))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?