Božena Chodunska

Tā nu 'viš i...

Name
Božena Chodunska

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad es biju maziņa, man ļoti gribējās, lai man viss būtu kā citiem bērniem. Es gribēju parastu un populāru vārdu un uzvārdu un noteikti ne cittautiešu, piemēram Iveta Bērziņa mani būtu pilnībā apmierinājis. Jo dīvainā kārtā padomiskās Latvijas latviešu bērnu sabiedrībā bija grūti skaidroties, kāpēc tu neesi Iveta Bērziņa un kāpēc tavu tēti sauc, piemēram, Miklāšs. Kā, Tevi sauc Božuna? Nē, Božena. Ak, Božina? Kas tad tas par vārdu!
Vēl es gribēju, lai mājās ir mazgājamais līdzeklis Kaštan, kas piederēja Citiem Bērniem, jo no tā sanāca vislabākie ziepju burbuļi. Bet mani vecāki nekad nenopirka mazgājamo līdzekli Kaštan.
Vēl es gribēju, lai man mājās ir bērnu grāmatas par Ļeņinu. Ne tāpēc, ka viņš man kaut kā patiktu vai tamlīdzīgi. Vienkārši reizi mēnesī bija jāiemācās kāds stāstiņš vai dzejolītis par Volodjenku, un, tā kā man tādu izdevumu no sērijas Bitīte nebija, man vajadzēja meklēties pa pieaugušo dzejas antoloģijām vai vispār iet uz bibliotēku, no kā es cietu. Bet vecāki kaut kā nepirka tās ļeningrāmatas.
Un tad vēl, Dakter, es gribēju, lai mums dārzā ir tādas rozas un baltas puķītes, es nezinu, kā sauc, bet mazlietiņ līdzīgas magonēm. Manām draudzenēm bija, bet man nē. Bet tās puķes bija piederības simbols Tādiem Kā Visi. Jā, un tad vēl citiem bērniem bija Skroderdienas Silmačos plate un Sniegbaltītes skolas plate, bet man kaut kā nebija, tāpēc es konkrēti izkritu no aprites, jo nevarēju sekot līdzi citātiem. Bet es piekrītu, Dakter, ka kopumā tie nav milzīgi lieli geštalti, pareiz? Jo vecāki mani dikti mīlēja. Un man bija Tante Amērikā, kas biški kompensēja tās pārējās nepilnības. Bet es tikai gribēju pateikt, ka man bērnībā neizdevās iegūt piederību kaut kādām Neformālām Kaštanu-Ļeņingrāmatu-rozāpuķīšu-Skroderdienu-Sniegbaltīšu Kopienām, bet vēlāk es sāku uzkasīt matus un valkāt lillā zeķes un rūtainas ļubercenes, lai vismaz kaut kur iederētos, bet tas jau ir cits stāsts.
Ja kas, es to piederības čuju tā arī nekad neieguvu. Bet pēcāk es izaugu liela un izdomāju, ka man nemaz nevajag. Es tā arī nesaprotu, nevajag, vai vīnogas bija skābas.
Powered by Sviesta Ciba