Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

2. Jul 2012

08:32

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Jūs sakāt, pasaule ir žīdmasonu sazvērestības centrā? Labi, te man ir vēl cita teorija - pulksteņmeistari (lietošu šo vārdu tikai tradīciju vadīts) ir sazvērējušies vēl vairāk. Piemēram - pamēģiniet aiznest uz darbnīcu modinātāju, kuru pirkāt pirms 3 gadiem par ls1.50 un uzzināsiet par XXI gs. un savu atpalicību. Pamēģiniet aiznest labu, dārgu pulksteni un atkal uzzināsiet - piem. ka šādus pulksteņus labo tikai to izcelsmes valstī un uz turieni pulksteni meistars personīgi nogādās biznesa klasē, spriežot pēc novērtējuma. Vienreizlietojamo lietu pasaulē salūzušas lietas nelabo, vai labošana izmaksā tikpat vai dārgāk, nekā pati dārgā lieta. Un pa vidu mums paliek....pa vidu mums ir bateriju nomaiņas biznesiņš - salīdzinot ar degvielas tirdzniecību, pavisam niecīgs, bet acīmredzami ienesīgs.

Nupat sievasmāte atnesa pulksteni, kuru savulaik (kad modē esot bijuši melni pulksteņi ar melnu siksniņu, jūs atceraties tādus laikus?) esot pirkusi vietējā mauzolejā (jaunāko laiku vēsturē - IKI). Atverot melno pulksteni, atklājās gluži bēdīga aina - izslavētā baterija izrādījās lēts sārma ķīnietis, kas maksā varbūt santīmus 20 mazumtirdzniecībā vai 5, pērkot vairumā. Darbnīcā nomaiņa esot maksājusi ls2.50 - summa nav liela, bet ņemot vērā pievienoto vērtību, varētu kalpot par pamatu krimināllietai par krāpšanu ar mērķi iedzīvoties. Vajadzīgā Vartas sudraba oksīda baterija maksā ls1.20 (nemeklējot zemāko cenu), bet spriežot pēc fotoaparātiem, kalpos līdz IKI atkal būs pārtapis par mauzoleju. Spriežot pēc darbnīcas apmeklējuma atstāsta, nomaiņa ar šādu bateriju maksātu ls5.

Mēgināsim saprast pārvērtētā pakalpojuma izmaksas. Pakalpojuma sniedzējs sēž mazā finiera būcenī, kura izmaksas jau sen amortizētas. Prasmes apgūtas, cik noprotams, pirms 10-30 gadiem, iztiekot bez 10 gadu apmācības ar studiju kredītu (ārstu gadījums). Parēķinot peļņas % rodas iespaids, ka baterijas nomaiņu ir veicis augstas klases asinsvadu ķirurgs, lai arī piemeklēšanas procesu pēc šablona var veikt pat robots, neko nesaprotot par bateriju tipiem un nomināliem. Godīgi maksā nodokļus valstij un sten zem Ieņēmumu dienesta jūga? Stāstiet man, bet tas būtu vienīgais racionālais izskaidrojums, jo cilvēciskās alkatības gadījumu es gribētu izslēgt principā.

Kā noprotams, līdzīgi ir ar visām pārējām baterijām - telefoniem, laptopiem utt. Ja cilvēks zin vajadzīgo modeli, tad pasūtīt vajadzīgo bateriju pašam parasti ir ātrāk un lētāk, nekā saistīties ar midlwāri kas veiksmes gadījumā ar pirmo reizi pasūtīs vajadzīgo mantu un nodos pircējam. Kas attiecas uz argumentiem par drošību un neoriģināliem, atceramies ka arī meidžoru oficiālās baterijas mēdz eksplodēt un nevajag arī dzīties pēc vislētākā (pārāk labi lai būtu ticami). Kā teica senči, mērenība ir zelta vidusceļš.

Interesanti, ka ražotāji un tirgotāji līdz šim nav paguvuši pilnībā slēgt pieeju rezerves daļām. Iedomājieties, kā sildītos ekonomikas tirgus modelī, kad patērētājs nevarētu pats nomainīt bateriju, spuldzīti un ūdenskrānu, jo tos nevarētu nopirkt veikalā, bet vienīgi izsaukt sertificētu pakalpojuma sniedzēju, kam būtu pieeja šīm lietām?

(10 raksta | ir doma)

Comments:

From:[info]radars
Date:2. Jūlijs 2012 - 09:52
(Link)
Nu man liekas ka bišķi nepamatots uzbrauciens - pulksteņmeistars jau nepelna ar bateriju tirdzniecību, bet ar sniegto pakalpojumu - baterijas nomaiņu. Ja autoservisā par meistara darbu maksā Ls 20/h, tad sanāk ka par 2 Ls meistars velta apmēram 6 minūtes sava laika. Tik apmēram vajag, lai bateriju momainītu. Jāņem vērā arī tas, ka servisā klientu pieplūdums ir vienmērīgāks, pulksteņu meistaram diez vai ir vairāk par pāris klientiem pa dienu - no viņa puses šīs izmaksas ir ļoti pamatotas. Protams pašam nomainīt bateriju būtu lētāk.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]str
Date:2. Jūlijs 2012 - 10:37
(Link)
tieši tā
(Reply to this) (Parent)
From:[info]biezpientaure
Date:2. Jūlijs 2012 - 10:50
(Link)
Protams, es nemēģinu pamatot ka šim pakalpojumam būtu jāmaksā baterijas cena+20 santiki par nomaaiņu. Turklāt, ja lielākā daļa klientu aptvertu ka dārgāka baterija ilgtermiņā ir izdevīgāka, plūsma saruktu vēl vairāk.

Iespējams, tās ir pārdomas par amata izvēli. Ir sfēras, kurās cilvēki sūri mācās un pēc tam velta gadus lai izsistos uz augšu, un beigās pelņas % ir zemāks. Nezinu - konkurence, klientu informētāki par izmaksām. Jo mazāk cilvēku spēj kvalitatīvi atkārtot procesu, jo dārgāk tas izmaksā pircējam - bet baterijas nomaiņa ir pagalam vienkāršs process, salīdzinot ar, piemēram, zoba plombēšanu, kas (rēķinot minūtēs) pircējam izmaksā teju vai lētāk!
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]karuna
Date:2. Jūlijs 2012 - 10:59
(Link)
Sāc atklāt, ka arī kapitālismā algas vai ienākumu lielums jau nav gluži proporcionāls ieguldītajam darbam/spējām/izglītība ;) Divos vārdos – progresīvais nodoklis.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:2. Jūlijs 2012 - 11:23
(Link)
Piemēro to progresīvo nodokli vispirms sev un ja šķiet, ka vēl pelni par daudz, tad labprātīgo ziedo valstij :) Vai arī maini pats tās baterijas, atver remontdarbnīcu, sēdi veikala stūrī un nečiepsti, ja reiz tāds izdevīgs bizness tas ir.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:2. Jūlijs 2012 - 10:08
(Link)
Tas ir normāls bizness - iepirkt pēc iespējas lētāk un pārdot pēc iespējas dārgāk. Uzņēmējdarbības pamatu pamats.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:2. Jūlijs 2012 - 11:44
(Link)
Džeroma "Trīs vīri laivā neskaitot suni", bija pastāsts,ka kalnos arī viens vīriņš solīja puspasauli par kausu alus, bet kad pārejas krodziņā ieraudzīja cenu, sāka brēkt ka to krogu vajag nodedzināt. Nu un cik miljonus tad tas tas pulksteņmeistars nopelna? Tas pats būcenis aizņem platību komerctelpās, labi tie ir 2-4m2, bet kaut kāda nomas maksa tur ir. Lai nopelnītu mēnesī piemēram 500ls pirms nodokļiem, sanāk 200 bateriju maiņa. Nu vēl tur līdzīgi sīkumi kā sprādžu regulēšana utml. Iztikšana tur sanāk, bet ka tai maizei būtu bieza trekna sviesta kārta virsū - nedaudz šaubos. Jeb tev šķiet,ka visi darbi jāveic par 0,50Ls+materiāli vai vēl labāk - par velti?
Ja reiz tā būtu tāda zelta bedre, tad tādi kantori būtu visās drogās.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:2. Jūlijs 2012 - 12:41
(Link)
Atbildēju augstāk zem radara ieraksta.

Ja šādi kantori būtu visās drogās, tas maksātu ls0.50 nevis ls2 par darbu :)
Runājot par izdzīvošanu, šādu darbību var veikt cilvēks, kas pie viena labo arī tējkannu norautos vadus, salocītās brilles un iesit jaunu spiedpogu apģērbā vai somā.

Manuprāt, pārliekā specializācija sadzīvēs līmenī nekam neder. Jā, atomfiziķis un ķirurgs dara darbus, kas nav apvienojami, bet ikdienā cilvēks ar zelta rokām aizstāj piecus itkā speciālistus, kuri patiesībā izpilda šauri specializētas darbības.

Da bļin, pie tās pašas sievasmātes atnāk santehniķis, kas nespēj noteikt spiediena traucējumu - visa ķibele dēļ tā, ka pēc maģistrālo vadu skalošanas sietiņā krāna galā sakrājušies gruži! Un šādi cilvēki sēž uz cietajām algām + piemaksas par izsaukumiem! Krīze, bļin! Kā zināms, krīze ir tikai galvās.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:2. Jūlijs 2012 - 14:03
(Link)
Pieprasījums un piedāvājums. Ja šķiet par dārgu, meklē lētāk vai maini pats. Neviens tev viņa pakalpojumu nespiež pirkt. Tavs laiks un tava nauda. Esi rokaspulkstenim bateriju pats mainījis? Es esmu. Galīgi bez speciāliem instrumentiem to ne vienmēr var izdarīt, ar galda nazi var nepietikt. Un ja tur ir blīves, tās ir eļļā jāmitrina utml. Nekas sarežģīts, kamēr darīšana ar paša mantu, bet sēdēt aiz letes un raut vaļā visu ko atnes - nu ir tur iemaņas un prakse vajadzīga. Savukārt tas santehniķis ir pavisam cits stāsts - tipisks monopola vai valsts/pašvaldības parazīts.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:2. Jūlijs 2012 - 14:09
(Link)
Pilnīgi piekrītu - laiks, nauda vai pieredze vajadzīgi jebkurā gadījumā. Viens var pulkstenim pats nomainīt bateriju, otrs var savam autiņam pārlasīt piekari, bet darīt to komerciāli (tāpēc ka vari to izdarīt) ir tomēr kas cits.
(Reply to this) (Parent)