Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

24. Maijs 2010

23:40

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Izrādās, lērumam planētas iedzīvotāju ir problēma. Cietie diski ik pa laikam atkaujoties, un tad cilvēki kļūst par ekspertiem datu glabāšanā un atjaunošanā. Tātad, par ko kreņķis? Ja nav rezerves kopiju, tad atliek cerēt ka mirst aizstājamas lietas un saturu var atdabūt. Ko tālāk?

Vieni sāk lietot tikai izturīgos serveru diskus. Bet mēs labi zinām, ka arī serveru diski avarē, protams, mājās slodze pavisam cita, un MTBF attiecīgi palielinās. Vieni pērk diskus ar vismazāko datu blīvumu. Citi saka - vecais 20gadīgais SCSI disks ar 3GB ietilpību joprojām lieliski nolasās, atšķirībā no 3gadīga modernā, tikai....paši saprotat.

Vieni gaida uz SSD, uz ko pieredzējušie norāda - noveco sliktāk par HDD (kļūdas), dārgi. Zinātāji ņurd par FC, SD un citu karšu problēmām un netic ka SSD būs principiāli drošāki ilgtermiņa glabāšanai.

Citi paļaujas uz failu glabātuvēm tīklā. Te vienam keksam bija problēma - nobira mājas disks, klients gaida bet glabātuvei kautkādi savi kreņķi, turklāt līgums paredz visādus nepieejamības laikus.

Kas tur tālāk? DVD, tfu, blūreji? Tie, kas piedzīvojuši CD-R/RW drīzu nelasīšanos, baidās. Tie, kas pirkuši dārgas matricas, baidās mazāk. Piredzējušie plāno arhīva migrāciju no BR uz nākamo lielisko nesēja veidu.

Disku masīvi, spoguļi? Labdien, te datu centra priekšnieks, un te viņa sieva - drošības oficieris. Mēs taču gribējām mājas kompi, nevis jaunu profesiju.

Lietot ne mazāk par diviem atšķirīgiem datu nesēju veidiem, aha, papildus kopijas glabāt pie Juronkuļa kas ir zemessargs, un vēl vienu - Šveices bankā?

Nu un kā glabājat savus failus izmaksas.txt un vasara.jpg jūs? Nerūp - ja ir teksta redaktors, var uzrakstīt no jauna un ja ir foķegs, var taču sabildēt vēlreiz?

(18 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]sin
Date:25. Maijs 2010 - 00:07
(Link)
vispār, ļoti sāpīga tēma..
(Reply to this)
From:[info]
Date:25. Maijs 2010 - 00:08
(Link)
jā, man laikam pa lielam ir pofig.
kam lemts, lemts.
bet vispār es domāju, ka uz serveriem tomēr drošāk.
tomēr serveri pārvalda cilvēki, kas kuru katru .exe vaļā never un ar zupas terīni pie kompika arī nesēž.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]
Date:25. Maijs 2010 - 00:10
(Link)
ko es vēl varu ieteikt (pavisam nepraktiski) -
bildēt maz vai nedarīt to vispār, ar verbālo caureju nenodarboties,
radīt pēc iespējas mazāk lieku failu un būtisko paturēt galvā, ibo visu tāpat neiemūžināsi un uzticēties var tikai sev.
(Reply to this) (Parent)
From:[info]biezpientaure
Date:25. Maijs 2010 - 00:19
(Link)
serverim svarīgi lai uz augšu iet tikpat ātri, kā atpakaļ. esot tādi, kas optimizēti atdošanai ne saņemšanai, un ja vajag saglabāt ap terabaitu arhīva, lūk, cilvēki neiztur, sāk lietot vielas un sabrūk.

vēl vajag internetu, tas protams, ir teorētisks apdraudējums bet tomēr. Nāk pie varas Lukaša vietējais spārns un viss, nav nekādu tur aizdomīgu serveru.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]watt
Date:25. Maijs 2010 - 00:28
(Link)
terabaits tas vēl nieks.
(Reply to this) (Parent)
From:[info]spicausis
Date:25. Maijs 2010 - 00:31
(Link)
Lokāli + attālināti, ar duplicity (ja linuxi, tad duplicity ftw).

Lokāli, atvēlēta vieta, kur pagad^W nav žēl:
- uz hdd, kas veltīts lielizmēra autortiesību subjektiem, atvēlēta mapīte bekapiem (šobrīd aizņem 17G),
- ir te viens ārējais wd passport, uz kura stāv Pictures mapes kopija — tikai tapēc, ka tos _točna_ nevajag pazaudēt, diskiekārtas misija ir pavisam cita (būt pieslēgtam pie mediaboxa un saturēt bērna multenes),

Un tīklā:
- tas pats apjoms, kas lokāli, uz kāda projekta lielservera,
- dažas atlasītas mazapjoma lietas un versiju kontroles bekaps arī uz spicausis.lv (tur nav daudz vietas, tapēc nav kur izvērsties).

Pateicoties savam geek'ismam, ir plānos izmēģināt tarsnap.com, bet neesmu vēl nobriedis.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:25. Maijs 2010 - 00:42
(Link)
Man šķiet, nav nemaz tik bieži, ka mājās ir tikai viens dators - vai nu kāds laptops vēl ir, vai vēl dators sievai, bērniem - tad var kopēt failus šurpu turpu, taisīt backup uz vairākiem datoriem - kamēr visi nenosvilst vienlaicīgi, tikmēr ir ok.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]skuka
Date:25. Maijs 2010 - 00:48
(Link)
man laikam īpaši nerūp. Gribētos kādas bildes saglabāt līdz kamēr nomiršu, bet uz tiem, labākajā gadījumā, pārdesmit gadiem, derēs arī izdruka. Tikai nekādi nevar saņemties un atlasīt.
(Reply to this)
From:[info]fedrs
Date:25. Maijs 2010 - 01:18
(Link)
Īsti puikas bekapus netaisa!
(Reply to this)
From:[info]atis
Date:25. Maijs 2010 - 08:46
(Link)
Man ir ārējais HDD, uz kura reizi 3-4 mēnešos uzlieku datora bekapu, bet iepriekšējo izdzēšu. Laikam tas arī viss.

Bet īpaši nesatraucos par visu, jo neesmu pārliecināts, ka man viss tas ir tik ļoti neaizstājams. Tēvam arī pirms kāda laika dators izkrita no rokām. Samērā sakreņķējās, jo tur laikam kaut kas ļoti vajadzīgam dokumentu arhīvam bija (protams, bez kopijām jebkur citur), bet, kad pagāja pusgads, īsti pat neatcerējās par šo problēmu.

Man liekas, ka mūsdienās stipri pārspīlē visu datu nozīmi. Manai vecaimātei viss arhīvs sastāv no 1 fotoalbuma un dažām vēstulēm un viņai pilnībā pietiek. Viņa īsti nepārdzīvo, ka nav sakrājusi 15000 bilžu un dokumentējusi tviteri.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:25. Maijs 2010 - 10:29
(Link)
Diezgan prātīga pieeja. Par datu vajadzīgumu var spriest pēc tā, cik bieži ievajagas kaut ko, kas savulaik ierauts nāsīs kā afigenna vērtīgs materiāls un nobāzts "kaut kur" uz cietā diska, kur to tā arī slinkums sameklēt.
Bildes vispār vajadzētu uztaisīt analogā veidā, aizmugurē sarakstīt, kas tajās redzams, un salikt albumā. Žēl tikai, ka mūsdienu bildes ilgi neglabājoties, atšķirībā no veclaiku fotogrāfijām.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]misame
Date:25. Maijs 2010 - 09:06
(Link)
Kaut kā iztieku ar pusdrošību.
Par ikdienas bekapiem parūpējas TimeMachine, kas bekapo uz ārējo mazo HDD; bet ar TimeMachine jau reiz esmu piedzīvojis, ka tas "aizmirsa", ka uz šī diska ir bekaps. Faili bija, bet ne pieejami caur skaisto TimeMachine interfaci.
Par ilgākiem bekapiem rūpējas mājas "storage" kastīte D-Link DNS-323 ar 2disku spoguli. Tiesa gan, man nav ne jausmas, vai tas spogulis viņai ir strādājošs, vai patiešām abu disku saturs ir identisks un vai viņa mācētu atkopties, ja viens disks nobirtu :-)

(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:25. Maijs 2010 - 20:24
(Link)
Ja diski ir veseli, tad noteikti ir identiski. Būtiski ir, lai tā kastīte kaut kā pateiktu, ka tas disks nobiris. Atkopties gan jau ka mācētu, tur parasti nav problēmu.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]misame
Date:25. Maijs 2010 - 22:04
(Link)
Par vecākām šī aparāta versijām cilvēki forumos sūdzējās, ka, piespraužot jaunu cietni vecā vietā, spogulis tiek "pārkopēts" pretējā virzienā, proti, veselajam diskam tiek pārrakstīts pāri :-)
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:25. Maijs 2010 - 22:26
(Link)
Oi, tas gan nav labi
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]wowow
Date:25. Maijs 2010 - 11:10
(Link)
Svarīgās operatīvās lietas syncojas starp 2 kompiem + dropbox bezmaksas 2GB mākoni + apple laikmašīna uz ārējā diska.

Bildēm viena kopija ir mākonī, viena uz laikmašīnas ārējā diska un vēl viena diska (ar apmēram ik2 mēn regularitāti). Un atlasītas bildes 1xgadā tiek izdrukātas uz papīra nesēja un ievietotas ablomiņā.
(Reply to this)
From:[info]grey
Date:25. Maijs 2010 - 17:09
(Link)
Binārā informācija īpaši nerūp.
(Reply to this)
From:[info]ulzha
Date:26. Maijs 2010 - 06:14
(Link)
Pagaidām manuāli DVD. Svarīgāko - divos

Ir doma, ka optiskajam tomēr fiziski caurumi - labāk. Ja arī saskrāpējas un nelasās tagad, gadiem ejot entuziasti uztaisīs mega izšķirtspējas skenerus, sirmā vecumā nolasīs kaut vai no lauskām. Magnētisko var sabojāt pamatīgāk
(Reply to this)