Pilnmēness nogurdinātie - Kam skanēs kas.

About Kam skanēs kas.

Previous Entry Kam skanēs kas.18. Dec 2011 @ 15:57 Next Entry
Izlasot šodienas ierakstu un atceroties šo to, ko ik pa brīdim iepostē citi, sapratu, ka lai arī, protams, gribās skumt kopā ar [info]divi_g, šķiet, ka objektīvāk būtu vairāk nožēlot nevis tos, kas ir aizgājuši pēc tam, kad kaut ko lielisku dzīvē ir paveikuši, bet gan tos, kas tā arī neko vairāk par sēru ziņu laikrakstā aiz sevis nav atstājuši.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 16:11
(Link)
kā izvērtēt to,kas ir lielisks?
visi nevar būt sezārijas vai vaclavi, kādam ir arī jācep viņiem brokastu omlete un jālabo zobi. vai lieliskā omletes cepēja darbs tiks atzīts par lielisku, un,ja nē - vai tāpēc vien viņš būtu jānožēlo?
tādu pinīgi nekam nederīgu indivīdu taču tomēr ir ne tik daudz, ja skatās uz to no viedokļa,ka katra cilvēka būšanai uz zemes ir kāda nozīme.

es gan,protams, tā neskatos,es domāju,ka dzīvei nav nekādas jēgas,bet tā runā....
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 17:24
(Link)
Katru cilvēku var novērtēt pēc tā, vai viņš mēģina realizēt savu potenciālu -- kuru paši bieži vien tīri labi apzinās, starp citu.

Protams, ka ir vērtīgs arī omletes cepējs un zobārsts, par to nav runa. Runa ir par to, varam teikt, ka pēc viņa nāves viņš, tajās jomās, kurās ir darbojies - vienalga profesionālajā vai privātajā dzīvē, ir, ciktāl tas no viņa bijis atkarīgs, padarījis pasauli drusciņ labāku. Vai viņš bija labs zobārsts un labs omletes cepējs? Vai tiešām ar omlešu cepšanu viņa dzīve ir izsmelta?
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 17:32
(Link)
un ko darīt tam,kuram potenciāla nav? šauties nost nebūtu smuki...
[User Picture Icon]
From:[info]de
Date: 18. Decembris 2011 - 17:56
(Link)
šite manā rajonā pie māju sienām ir tādas planšetes, bildes un īsi stāstiņi par cilvēkiem, kas pirms simt-simtpiecdesmit gadiem (pirmie) te dzīvoja. mani visvairāk aizkustināja par vienu sīktirgotāju, kurš "bija krietns vīrs un mīlēja cilvēci." oi, neciešami, ka neatceros precīzi, tūlīt celšos un iešu izlasīt, kā viņu sauca un kas tieši tur rakstīts.
starp citu, arī vestminsteres abatijā aizkustinājumam bija tāds pats iemesls, ērģelnieka kapa plāksnē iecirsts: ".. un dāsns draudzībā."
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 18:09
(Link)
lūk
[User Picture Icon]
From:[info]de
Date: 18. Decembris 2011 - 18:16
(Link)
norakstīju: "Ichaks Levī jaunekļa gados ieceļoja no Turcijas. Ichaks bija tirgotājs, godīgs vīrs un mīlēja visu cilvēci. Kad tika nodibināts Ohel Moše [tā sauc rajonu, neighbourhood, kā to labāk pateikt?], viņš apmetās te uz dzīvi. Lea bija izdaudzināta sava daiļuma un gudrības dēļ, viņa vienmēr rūpējās par slimniekiem un nedēļniecēm. Viņiem bija astoņi bērni: Josefs, Moiše, Nisims, Dāvids, Alberts, Rivka, Rāhele un Judīte."
tik skaisti.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 18:21
(Link)
Principā tie, kam galīgi ne uz ko nav potenciāla, pa lielam, manuprāt, tiek baroti ar karotīti speciālās iestādēs, un arī no turienes ik pa brīdim ziņo, ka arī viņiem dažkārt izdodas atrast veidu, kā sevi apzināties.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 18:26
(Link)
iespējams, mēs runājam par dažādiem potenciāliem. jā, sasniegumu pamatā ir gan talants, gan darbs, bet pat ar bezgalīgu darbu nevar aizstāt talantu.

par ko runā Tu?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 18:39
(Link)
Es runāju par to, vai cilvēks ir apmierināts ar sevi un vai viņa devums apkārtējiem (pirmkārt jau tiešajiem) ir atbilstošs tam, ko viņš spēj, kā viņš sevi redz un vai, atkārtojot burtiski, no viņa esamības cilvēkiem ir labāk vai sliktāk, vai pilnīgi nekā.

Nevajag būt Vāclavam Evorai, kā jau [info]de raksta. Īsāk sakot, vai cilvēks mīl sevi un pārējo pasauli, vai tomēr nē.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 18:47
(Link)
kā Tu vari zināt,ka de pieminētais Ichāks mīlēja sevi un pasauli?

ai,kāpēc es vispār līdus šajā diskusijā.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 18:57
(Link)
Nu, manā pieredzē cilvēki šādas lietas atpazīst un novērtē. par to liecina arī tas uzraksts.

Galvenais jau gan nav tas, vai konkrētais pieminētais Ichāks tiešām bija tāds, bet gan tas, ka lai būtu tādam, nav obligāti jābūt piedzimušam nekādā krekliņā.

Manuprāt, tas pamatā ir attieksmes pret sevi un dzīvi jautājums, kuru cilvēki var, ja vien to izvēlas, paši arī novērtēt. Vēl arī mēdz izvēlēties uzskatīt, ka dzīve ir netaisna un viņi ir nabaga upuri, un ka tas ir nepārvarams šķērslis viņu pašrealizācijai un laimei. Which is patently self -deluding bullshit.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 19:10
(Link)
skrūjū!
tas ir baigi viegls variants - domāt,ka dzīve ir netaisna. es domāju,ka tā ir vienkāršāk.
bet ja tev jādzīvo ar apziņu,ka pats visu esi salaidis dēlī, tad ko lai dara? jo,lai ko neteiktu, ir lietas,kuras nevar vairs pagriezt atpakaļ.
protams, pilnīgi jebkas tajā visā ir stiepjams bezgalīgi visos virzienos.

bet, atgriežoties pie Ichāka - zini, man nepaliek labāk no tā,ka tad,kad manis nebūs, teiks,ka es biju labs draugs un cilvēks.


pieeeedddood, man ir kārtējā verbāli emocionāā caureja. kamēr neviens neiebaksta vārīgajā vietā, viss ir vairāk kā labi, bet svētdienas ir tik foršas dienas,ka vakarā man nepietiek pozitīvisma.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 19:34
(Link)
Well, tu paprasīji, es atbildēju. Un es varu runāt tikai no savas personiskās pieredzes.

Un te nav citas atbildes, manuprāt, kā tikai sekojoša. Ja esi "visu salaidis dēlī", tad ej un labo. Ja nespēj vai negribi labot, ej prom un dari ko citu. Dzīve ir tikai viena, tā pati var nebūt arī visai gara, un kūkot tajā tāpēc vien, ka kaut kādu gabaliņu esi salaidis dēlī, izklausās, piedod, bet pēc sirma bērnudārza. ;P

Gadījumos, kad runa ir, piemēram, par attiecībām, tas, protams, prasa, lai otrs cilvēks arī ir ar mieru labot; un tā kā reti kad ir ilgas attiecības bez _abpusējiem_ gļukiem, tad, protams, labot kaut ko var arī tikai tad, ja _abi_ saprot savus gļukus un ir ar mieru palīdzēt viens otram ar to labošanu kopā.

Bet citādi "nelabojamas" ir tikai divas lietas: nāve un veselība.

Ja tev nepaliek labāk no tā, ka citi cilvēki atzīst tevi par labu esam, tad man tevis, godīgi sakot, žēl. Jo tā ir sasodīti laba sajūta un nezinu pat, vai ir daudas citas ārējas lietas, kas ar to var sacensties. Tas, starp citu, arī nav kaut kāds mans izdomājums, bet gan biologu vai psihoneirologu pirms kāda laika jau atrasts fenomens -- dabiskās atlases gaitā gadu tūkstošu rezultātā mūs gandarī sajūta, ka darām, ko varām un ka tas nav tikai kaut kāds merkantils pašlabums, bet arī (labā nozīmē) patiesas rūpes par citiem.

Cita lieta, protams, ka "skaistums nāk" tomēr lielā mērā "no iekšām" un jārūpējas ir sākot ar sevi. Pašam sevi ienīstot un nepieņemot arī nevar mainīties.

Un visbeidzot MANAS verbāsās caurejas nobeigumā varu tikai vēl piebilst divas lietas.

Pirmā: kādā sarunā man kā ilustrāciju pieminēja gadījumu ar kādu meiteni, kas ievācās dzīvoklī, kurā bija tāda viduvēja nekārtība. Un divu mēnešu laikā viņa padarīja to par BAISU nekārtību. Citiem vārdiem, viena lieta ir tas, kur mēs esam, otra lieta, ko mēs par un ar to darām.

Otrā: no manas pieredzes, nav tāda hop-un-apkārt brīža, kad visa dzīve pārvēršās un kļūst laba, jo mēs sākam domāt pavisam citādi. Viss notiek lēnām un pa maziem gabaliņiem. Tieši tāpat kā nevar uztrenēties vienā dienā.

Thank you for listening to Radio Free Albemuth. Pīs.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 20:04
(Link)
jāaāā, pažēlo mani, par to jau arī ir viss stāsts :D

bet,ja pa punktiem, tad man ir ļoti daudz iebildumu:
1)tur jau tā lieta,ka katram mums ir savas personiskās pieredzes, BET, jo vairāk dažādas pieredzes mēs uzklausa, jo labāk kādreiz kautkad kautko sapratīsim.
2)ir dažādi dēļi un NAV visi labojami, ir vilcieni,kas aiziet, un neatgriežas, lūgtum ņemt vērā,ka man vairs nav 20. bet aiziet un darīt kautko citu, tas nav tik vienkārši,kā kautko pateikt. es,protams, daru kautko citu, bet tas nav tas. es nekūkoju, es daru, bet tas nedod gandarījumu
3)kāds vēl bulšits par attiecībām, tas izsāp un paiet.
4)par tiem citiem un to labumu. es esmu laba. un man patīk būt labai un man patīk,kad citi domā,ka es esmu laba , bet ar to nepietiek
5)par skaistumu no iekšām - es varu izvēlēties,ko no savām iekšām rādīt. tāpēc es esmu šeit, lai atvemtu to,ko ne visiem var rādīt.
6) saproti,ka , iespējams, no malas tas viss izskatās,ka "ot žiro besitsa". jā, es nevaru darīt to,ko es gribētu,jo esmu kļūdijusies un nav bijis tas krekliņš piedzimstot un es neesmu apmierināta, ar to kā ir, bet nav TIK ļauni. vnk es nezinu,ko mainīt. jeb - es visu mūžu esmu cīnījusies pret, un nezinu,kā ir cīnīties par. pat, ja zinātu,par ko...

kautkā
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 20:16
(Link)
Nē, no malas tas neizklausās pēc "ot žiru besitsa".
No malas tas izklausās pēc "Why don't you - Yes but", iespējams, moderētu ar šo to citu.

Jā, vispār piekrītu. Visi dēļi nav labojami un ir vilcieni arī, kas aiziet. Bet ļoooti reti. Vai tas ir šis gadījums, droši vien vari pateikt tikai tu pati, vai kāds, kuram tu izstāsti situāciju. Es varu izteikt tikai savas šaubas. :P

Par pārējo man arī būtu ko teikt, bet ir jau svētdienas vakars, jādedz svecītes un jātaisa groks.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 20:30
(Link)
tas par to žiru bija tas,ko man citi saka, ne es pati.

jā, mums tā diskusija kā pa miglu, jo dīvainā kārtā ir lietas, kuras es neesmu gatava publiskot internetā, bet bez tām grūti izteikties.

lai Tev skaistas sveces un garšīgs groks.

(p.s. man gan labi,man mājlopi nepiesienas tam,cik deg sveces un vīnu arī neprasa :D (tas saucas, es atradu sev arī kādu plusu))

(p.p.s. izsakies,kad sanāks, nedomāju,ka šī jautājuma aktualitāte samazināsies tuvāko gadu laikā :D)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 20:56
(Link)
Paldies.

Baidos, ka man diez vai tuvākajā laikā izdosies precīzāk pateikt, kā šeit, bet you are welcome. :)
[User Picture Icon]
From:[info]lennay
Date: 22. Decembris 2011 - 19:34
(Link)
kādā sarunā man kā ilustrāciju pieminēja gadījumu ar kādu meiteni, kas ievācās dzīvoklī, kurā bija tāda viduvēja nekārtība. Un divu mēnešu laikā viņa padarīja to par BAISU nekārtību.

Lūk, meitene ir nopelnījusi sev burvīgu epitāfiju.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 22. Decembris 2011 - 20:15
(Link)
Jā... un nē! (© Artis Svece)
[User Picture Icon]
From:[info]de
Date: 18. Decembris 2011 - 19:39
(Link)
piedod, lūdzama. turies.
[User Picture Icon]
From:[info]mufs
Date: 18. Decembris 2011 - 20:12
(Link)
nēnē, Tev nav jāatvainojas par tarakāniem manā galvā :) ja tā salīdzina, ivrita vēsture ir daudz baisāka :)
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 18. Decembris 2011 - 21:49
(Link)
kamdēļ "objektīvāk"? Jo bijušas publiskas personas un tamdēļ citiem šķiet, ka "viņi kaut ko ir sasnieguši"? diezgan sviestaini
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 18. Decembris 2011 - 21:56
(Link)
hmm, nesapratu. man šķiet, ka pateicu tieši otrādi.
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 18. Decembris 2011 - 22:06
(Link)
izlasās, ka vairāk vajag žēlot tos, kas aiz sevis ir atsājuši tikai īsu sēru ziņu, kamēr lielo nāvju varoņi ir tie, kas žēlumu izpelnījušies mazāk, sprašivajetsa, kamdēļ tā, kamdēļ viņi būtu žēlojami mazāk, vai nezināmie būtu žēlojami vairāk?

vai arī 7dienas vakara vīns man ir pārāk iedevis galvā un es nespēju izsekot līdzi priedekļiem un lōģikai
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Decembris 2011 - 12:43
(Link)
Te droši vien es vienkārši muļķoju lasītājus ar divām vārda "žēlums" izpratnēm.

Bet es to biju domājis tā, ka: jā, nomira VH. Ir žēl. Bet nu vismaz viņš savas dzīves laikā izdarīja vairākas labas un lielas lietas. Nevienam negribās mirt pa lielam, bet vismaz viņam varēja būt arī sajūta, ka nav dzīvots velti.
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 19. Decembris 2011 - 13:00
(Link)
tb. tie, kas nodzīvo dzīvi ar tikai mazu in memoriam avīzē, ir dzīvojuši gandrīz vai velti? Lūk, šī lōģika man nepatīk. It kā būšana par publisku personu ir kkāda ahūnā laime un nopelns (un kapā no tā noteikti siltāk nepaliek) un būšana anonīmam - nopelnu iztrūkums. Lablab, VH ir izdarījis šo to būtisku cilvēces labā, bet dievs zina, cik laimīgs kā cilvēks viņš ir bijis citādāk. Kā arī nekur nav rakstīts, ka 'anonīmie' būtu dzīvojuši mazāk piesātinātu/vērtīgu/laimīgu dzīvi..
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Decembris 2011 - 13:50
(Link)
Štrunts ar avīzēm, kā jau te diskutējām ar mufu, doma nebūt nebija par avīzēm vai par to, cik katra konkrētā dzīve ir "skaļa". Avīzes ir vienkārši provokatīvs tinkšķis ar domu vairāk par to, vai cilvēks dzīvo apzinātu, pilnmiesīgu dzīvi, vai ir realizējis savu potenciālu uz to. Tiešām nav svarīgi, vai viņš ir anonīms -VH & CE vienkārši bija labi piemēri kontrastam; es vairāk par to, vai es pats sev varu teikt, ka, kad es miršu vai , es varēšu to darīt ar labi nodzīvotas dzīves apziņu. Un manā uztverē labi nodzīvota dzīve ietvers to, vai mana ietekme, lai vai cik niecīga, uz pasauli ir vairāk uz labu, uz sliktu, vai vispār ne uz ko.
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 19. Decembris 2011 - 13:57
(Link)
hh, iemesls, kamdēļ es sāku piesieties ir tieši tas, kas te demonstrējas un ko es parasti sastopu pie vīrieškārtas cilvēkiem, proti "vai mana ietekme, lai vai cik niecīga, uz pasauli ir [..]", jeb kādā citā formulējumā "gribētu, lai aiz manis paliek kaut vai zemsvītras piezīme vēstures grāmatā".
tiesa, ja "ietekme uz pasauli" ir domāts kaut visniecīgākā (uztaisītas pusdienas ģimenei un izskolots bērns), tad jau iepriekš atvainojos par kārtējo pārpratumu, bet visādi citādi šāda savas 'pēdas' atstāšana pasaulē man izraisa noteiktas asociācijas :)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Decembris 2011 - 14:29
(Link)
Jā, ja cilvēkam sniedz gandarījumu uztaisīt pusdienas ģimenei un izskolot bērnu, tad, manuprāt, tas pilnībā kvalificējas. :) Vai, teiksim, iekopt pie mājām puķu dobi. Cita lieta, ka varbūt ir pašam sajūta, ka var/vajag/gribās kaut ko citu, un tad jau šo sajūtu arī vajag nočekot tomēr.

Runa nav tik daudz par savu pēdu, kā liecību tieši par sevi, bet par pēdu kā vispārēju sajūtu, vai tas, ko es daru (lai vai cik lokāls un nosacīti maziņš), saskan ar to, kurā virzienā es gribētu, lai pasaule mainās. Un, protams, vai mani priekšstati par to, kāda pasaule ir laba, ir daudzmaz adekvāti. Respektīvi, vai pasaule ar puķudobi pie manas mājas priekš manis ir labāka par pasauli, kur tā vietā ir dubļu plančka.
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 19. Decembris 2011 - 16:18
(Link)
ok, tad viss saskan

kā tas nākas, ka mēs domājam par vienu un to pašu, bet Tevis rakstītajā es izlasu kko pilnīgi pretēju? (tiesa, nav tik slikti, kā ar dažiem citiem, kuru rakstīto es vispār nesaprotu/neuztveru) :)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Decembris 2011 - 16:56
(Link)
Nu, lai vai cik tas banāli nebūtu, bet acīmredzot nonākam pie vieniem secinājumiem pa dažādiem ceļiem. :)
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba