barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2014-10-19 11:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
šis un tas par upēm
Tā kā fotografēšanai vajag laiku, bet laika Sporta Formātā parasti nav,
tad atliks vien ko nebūt pierakstīt, jo vakardiena bija tieši tāda, kura ir pelnījusi pierakstu.

Piemēram to, kā bišķi pēc septiņiem rītā ir pieripot tumšā, klusā Valmierā pie pašas Gaujas, Krāču kaktā, nosiet laivu, kura zālē turpina apledot, saliet elektrolītu dzērienus dzeršanas sistēmā, tie lēni aizsals, salīmēt banānus pie laivas korpusa, tie sasals, sašķirot pa rokai želejas, pa ķērienam izvietot magnija/b6 šotiņus un sveicināties ar domubiedriem;

tad jau tuvāk starts, daži obligātie rituāli un jāpogājas iekšā laivā aukstā upē; mēs gan mazliet aizkavējam pārējos, tāpēc startējam sāniski, bet tas nekas, atskanot starta šāviņam, visi aizplēš kā negudri. Reti kuros mačos uzreiz ir tā pavisam skaidrs, kuri šeit būs līderi, jo tie, kuri arī varēja būt līderi , tiem šoreiz bija jauna gludūens laiva un sirmie profi ar uzūdens ātrumu piemēram, 13/14/15 kmh ieteš pirmajās Gaujas niedrēs. Atskan līksmi smiekli, mēs aizejam garām un kādu brīdi esam vienā līnijā ar pjedestālu. Taču airēšanas maratoni, diemžēl, nesākas un nebeidzas vien ar izrāvienu startā, vienīgi kā pēdējos pāris veiksmīgākajos ir novērots – mentālajiem uzstādījumiem ir svarīgs ne vien savs un netraucēts gatavošanās rituāls, bet arī, startā izrauties un sakārtoties pēc iespējas tuvāk spēcīgo flangam. Jo tie, braukdami ar gludūdens smailēm (divnieces- ne smagākas par 20 kg, apaļiem dibeniem, vieglas un ātras, bet nestabilas) būdami stipri, trenēti un rūdīti aizies tālāk, rīvēdamies savā starpā, bet atbirstot no līderiem, nākamā grupa ir nopakaļus un tas neļauj atslābt.

Valmieras trim patiltēm izskrējām cauri nemaņā un tad sākās biezas, skaistas sidraba miglas virs upes, priekšā esošais Didzis, līderu atpalicējs mums bija tempa turētājs un ainavu arhitekts – solo kajakā ar pareiziem aira vēzieniem tik daiļi izskatoties visā tajā idilliskajā ainavā: daudzstāvīgie, kārtainie meži, bagāti bagāti, lapas sirmā zeltījumā, klusums, straume un miglas mākoņi – Purvītis un Monē apmestos Gaujmalā aiz Valmieras, ja gleznotu jēdzīgus rudeņus skatā no upes.

Tad ievēroju, cik glītās leduspuķēs man ir piesalis bruncis pie laivas un vienīgās nenoledojošās vietas ir tieši ap ķermeni. Vai kā oglekļa aira kāts ir apklājies tādās sarmas-ledus vērpetēs un piesalusi tam cimdotā labā roka. Pasaules skaistākais perlamutrs vakarrīt nebija īstās vai feikās auskaru pērlēs, bet viss laivas purns mirdzēja un lasītjās vienos sīksīkos, zaigojošos kristālos, kādi citkārt ir krāsojošajā kosmētikā un virvjojums apledojis ledus cilindros, kas klaudz gar laivas korpusu. Bija tāda padomju filma par džeku, kurš izbāza galvu no aeroflotes lidmašīnas iluminatora un viņam apledoja galva. Lūk, gandrīz tā man apledoja teicamā millet alpīnistu galvassega- smuka ledus ķiverīte ar lāsteku pilēm pie cepures naga. "Ja šitajā lielajā sportā nebūtu tā jādzenās, varētu pat bildēties", ik pa brīdim vienojāmies ar laivasbiedru. Patiecoties viņa precīzam skaidrojumam, man pēkšņi saslēdzās viena tehniska nianse un airēt kļuva viegli un tehniski pareizi, eurēka – tavs vārds ir "iedomājies, ka tu lavītos gar laivas bortu." Pēcāk endomondo no kabatas ziņoja, ka ātrums ir vienmērīgs un labs un kolektīvi nolūzām vienīgi īsi pirms Cēsīm, jo tur upe īpaši centīgi met pārāk daudzsološus, bet tiltu nerādošus un Cēsu varenību pārliek daudzinošus līkumus (vēl garāks tīzeris ar milzīgāju izmisumu ir Strenčiem, bet par to kādā citā reizē.) Tad arī maķenīt kļuva siltāks, kuģis lēni atledoja un diena no sidrabaini miglainas kļuva par pelēko parasto un svilpodami, tukšojot magnija un b6 šotus, vicinājām tālāk.

Cik nu varu spriest par garo distanču paveikšanu galvā, patīkams uzrāviens iestājas pēc tam, kad puse ir paveikta, jo phe, kas gan ir atlikušie 32 kilometri, ja 34 ir izpildīti. Izvietoju motivējošus kontrolpunktus - Līgatne, Amatas ieteka, Ķūķi un naski līgojot ar raķetes dinamiku mēs negaidīti iebliezāmies finišā, kur sagaidītāji un pašu prieks pārlej pāri milzonīgu emocij'un gandarījumvilni, kurš patīkami štirī vēl šodien. Un skaistas ir dienas rudenī uz upēm, skaistas un spēcinošas pārējām dienām, spēkbarība galvai un domātspējai.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kalevala
2014-10-19 13:12 (saite)
akkungs, akkungs, varu iedomāties, kā šito novērtētu mana tūristmāte. man atliek tikai vaicāt, kāpēc, piemēram, šo, cauruncaur pozitīvo un dzīvi apliecinošo, trakumu no viņas mantojusi vis neesu. laikam jau simto reizi Tev saku - zvērs tu, bārbaliņ esi, zvēru zvērs... un ernuerna arī, protams...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2014-10-19 13:22 (saite)
Ne zvērs, ne nezvērs, bet simto reizi atbildu, ka šito redzu kā reto nekaitīgo veidu, kā uzturēt galvas cukas tīras un izbirstētas, lai tā sacīt, pārējā laikā varētu dzīvot modernā cilvēka pilsētdzīvi. Savienoties ar un tad aiziet uzlādētam, apmēram tā un tikai tāpēc.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2014-10-19 13:23 (saite)
bet jā, jā, fanklubu vajag katram, murrr :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]grao
2014-10-19 14:00 (saite)
Tas izklausās tik garšīgi, ka pilnīgi gribās iziet paskriet.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2014-10-19 14:02 (saite)
Man Endomondo šodien atgādina, ka šodien ir 8.km skrējiens, bet kaut kas liek domāt, ka piešķiršu sev atlaidi. Kaut gan....

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]somatika
2014-10-19 18:29 (saite)
Oooo, lauva!!! Pat lasot auksti metas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2014-10-19 18:40 (saite)
Auksti nebija nemaz. Man tiešām liekas, ka ar visiem tiem zinātniski techniskā progresa augļiem – Polartec saimes audumiem, Goretex'iem un neoprēna membrānām šmembrānām neviens no Baltijā pieejamajiem klimata stāvokļiem nav vairs tik bīstams. Bīstami ir vieglprātīgi attiekties pret apģērbšanos, bet tā – atliek vien domāt par īriena tehniku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scope
2014-10-19 21:12 (saite)
Malači!
Gandrīz spēju iedomāties ainavas un labā nozīmē apskaužu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2014-10-20 11:28 (saite)
Ainavas vajag vēl paspēt noķert, ar laivu vai citādi, bet vēl nedēļas divas ir ar ko pabarot acis, lai aizietu ieziemoties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scope
2014-10-20 15:02 (saite)
Būsim darīt, gan ne Gaujas skaistos krastus, cerams arī laikapstākļi sadarbosies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]_re_
2014-10-19 21:33 (saite)
skaisti, tiešām skaisti. vakar ar tavu klusumu uz ernuernas prieka gaviļu fona (arī baigais malacīts) fb jau nobažīju, ka tik jūsu komandai nebūs nācies palikt kādā smukā sietiņiezī, bet, re, viss smuki, tātad. :)

(Atbildēt uz šo)


[info]kaukau
2014-10-20 11:57 (saite)
js abas vienkārš` nereali skaisti rakstāt... ehh, skauž, un tā.. :) bet, ko neesi redzējis, to aprakstīt nevari, un otrādak, tā ka viss pareizi :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2014-10-20 12:48 (saite)
ārpus kapāšanas, mums darbs tāds, ar šitiem te tiem draņķa superburtiem vārdos liktiem, kam tik grūti saņemties reizēm, aaaa. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kaukau
2014-10-20 13:42 (saite)
mhm, man šitas būtu nebeidzamā ciklā vienkārši
select * from Gauja into :memory
lai arī man pašai patīk rakstīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?