barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2010-12-08 11:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dārzkopības selekcijas stacijas jaunumi
Plinškrūms:
labi aug mērenās nogāzēs, vidēja klimata apstākļos ar vidēju apgaismojumu, ziemeļu-austrumu, var arī dienvidu-rietumu pusē.
Cilvēkam piedzimstot 57 paralēles tuvumā, viens plinškrūms tiek automātiski iesēts viņa dzīvesvietas tuvākajā dārzā un tur tas auga, tur kuploja, ap 13 gadiem sasniedzot jau apt. 50 centimetru augstumu un zem tā var pamest pirmo plinti, viļoties mūsdienu pedagoģijas metodēs un vecās skolas disciplīnā kā tādā. Plinškrūms sakuplo pavasaros, rudeņos un ziemās, kad intensīvāka darba un nopūtu slodze. Krūmi pašmēslojas un viena jauna lapiņa atplaukst ik reizi, kad nopūšoties nolaižas rokas vai atkaras žoklis. Plinškrūmiem ir mēreni apaļš zaru vainags, brīvā stumbra zona ļauj uzglabāt visas pamestās plintis. Zari un lapas to piesedz un sargā no piepešu vētru postījumiem.

Plinškrūmu svinīgi nozāģē, piemēram, pēc veiksmīgas (dubultais jā) laulību ceremonijas tuvīnajā zagsā, jo
pēc tam jau vairs (tik viegli) plinti krūmā nemetīsi! Saskaņā ar jaunākajām vedību tradīcijām, no stumbra izdreijā cirvja kātus un mīklas ruļļus un tālāk seko cita augvalstu selekcija, citi uzdevumi. Plinškrūms savu ir padarījis. Tomēr ir novadi, kuros plinškrūmiem ir piešķirts aizsargājamo augu statuss (Zilupes-Ziemupes horizontāle) un ikvieni centieni iznīcināt plinškrūmu, piemēram, nenopūšoties vai dodot iespēju nenolaist rokas, tiek nīcināti saknē, piesaucot de Sent-Ekziperī (es ceru, ka nelohojos transkribējot uzvārdu) aprakstīto atbildību par pieradinātajiem.

No lielākajiem plinškrūmiem var iegūt galdniecībā augstvērtīgus dēļus, kuri tiek izmantoti komfortablu skeletu skapju izgatavošanai. Ar bīdāmajām durvīm un moderniem iekšplauktiem. Koksne labi padodas dažādu ornamentu grebšanai, deg slikti, izteikti dūmo un nesilda.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]milda
2010-12-08 11:56 (saite)
šitais tekts man ir kā aklai vistai grauds. šodien. kad brūces vaļā un virsū uzbiris sāls. paldies Tev.

(Atbildēt uz šo)


[info]diana
2010-12-08 13:31 (saite)
He he he... Tur ir zemteksti? Par dubultiem "jā" varbūt?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2010-12-08 16:32 (saite)
Nē, tieši par dubultajiem jā nav neviena zemteksta. Kopumā. Cik bieži Tu met plinti krūmos vai nolaid rokas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]diana
2010-12-08 16:50 (saite)
:) Es tikai tā iedomājos, ja cilvēks ļoti, ļoti neuzkrītoši vēlētos pavēstīt pasaulei, ka pieņēmis kaut kādus tādus lēmumus, tad izdomātu kaut ko ļoti aizplīvurotu un simbolisku, lai kāds saprastu un citi nesaprastu. Tā kā tas teksts tāds ļoti simboliem piesātināts, domāju, kurš ir tas atslēgas teikums, un parasti jau, ja ir nepieciešams tekstā kaut ko iekodēt, tad tās tēmas varētu būt par kaut ko ļoti personisku, jāvārdiem, apbērnošanos vai tml. :D
Man vienreiz šitā vienā augstskolā sanāca, kur bija mums gari un plaši jāizpaužas publikas priekšā par savām pašreizējām izjūtām. biju es tolaik 7. grūtniecības mēnesī, plaši izrunājos par to, kā jūtos kā māte zeme, kas ozolzīli auklē, lai ozols izaugtu vai kaut ko tādā garā, īsti neatceros, septiņi gadi pagājuši. Nu, ar tādu domu - mīļie pasniedzēji, esiet, lūdzu, iecietīgi, kad grūtniece palaidīs garām sesiju. Un kad pēc lekcijas piegāju sarunāt sesijas ātrāku kārtošanu, atklājās, ka NEVIENS nav uztvēris manu ģeniālo līdzību un nav sapratis, ka esmu stāvoklī. (Taisnības dēļ jāatzīmē, ka tā bija mana pirmā grūtniecība, un pirmajās tas vēders tik briesmīgi neizceļas, tas jau bija vēlāk, kad man, neesot stāvoklī, cilvēki nāca klāt vēderu noglaudīt absolūti debilās situācijās :D )
Nu, vārdu sakot, es tagad tā drusku tramīgi skatos uz simboliskiem tekstiem. :D
A par plints mešanu krūmos, man liekas, pēdējos gados sešos neesmu to darījusi, mana vienīgā plints mešana teorētiski varētu būt mūžīgā tievēšana, kas tiek pārtraukta un atsākta, bet šai ziņā jau es to plinti laikam gan nemetīšu krūmos, kamēr vien dzīvošu. Plints tikai tiek regulāri iesprausta aizdurvē, ik pa laikam šķībi uzmetot aci.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2010-12-08 17:25 (saite)
Nē, nē, man vienkārši ir ikgadējās gada nogales pārdomas par teju visa pastāvošā bezjēgu, mārketinga nozares nožēlojamību, savu aprobežotību un četriem vienīgajiem prieciņiem (sekss, sports, ķelmēnu rupjmaize un āboli "auksis.")

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2010-12-08 17:28 (saite)
ā, nu kultūru, mākslu un grāmatas pie prieciņiem neminēju. nu jā, tas arī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2010-12-08 17:45 (saite)
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2010-12-08 17:47 (saite)
un muzīku!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2010-12-08 21:43 (saite)
Kā veca plintniece dodu šim pētījumam visaugstāko novērtējumu. Vienīgi piebildīšu, ka daudzos novados no nobriedušiem plinškrūmiem darina augstvērtīgus un ilgmūžīgus grābekļu kātus ilggadīgai kāpšanai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2010-12-08 22:37 (saite)
Jā, pareizi, šis moments paslīdēja garēm. Tā ir vēl viena suga. Prakseszaļaisgrābekļoks!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?