Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2021-05-04 13:49:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vierge noire de Maymac
Nesen restaurētā Memakas abatijas (Francijas vidiene) "Melnā jaunava" ar bērnu. Saukta arī "Dievmāte ar turbānu" vai "ēģiptiešu Dievmāte". XII gadsimts. No koka, ap 60 cm augsta.
Ievērojiet pārdabiski milzīgās Dievmātes plaukstas - diezgan tipiskas šī sižeta attēlojumam viduslaikos. Tās bērnu gan it kā grib pasaudzēt, gan arī pasniegt, dot pasaulei. Ievērojiet arī zeltītās tupeles Marijai (zelts simbolizē ķēniņiskumu). Kristus vienā rokā tur grāmatu, otru ir pacēlis, lai svētītu. Ievērojiet arī mātes un bērna seju līdzību: bērnam viena acis ir šaurāka un atrodas augstāk nekā otra, it kā viņš to būtu mantojis no mātes. Šeit ir interesanti arī tas, ka bērns izskatās pēc bērna, lai gan citās tā laika statujās, piemēram, Rokamadūras melnās jaunavas ar bērnu, viņš izskatās pēc pieauguša, pat veca cilvēka, kurš tikai augumā ir maziņš vai arī sēž klēpī sievietei, kura ir milzīga. Daļa no statujas pievilcības droši vien ir tajā, ka tā ir viegli asimetriska (skat. tērpu krokas vienā un otrā pusē, Marijas pirkstu garumus un troņa malas).
"Melnās jaunavas", cik nu tās vēl ir saglabājušās (pēc baisas postīšanas reliģiju karos un vēlāk franču revolūcijas laikā), joprojām ir nozīmīgi godināšanas objekti un svētceļojumu mērķi. Koka statuju no viduslaikiem ir maz; vairāk ir svētbilžu, lielākoties ne no viduslaikiem, bet vēlākas; mums tuvākā "melnā jaunava" ir Viļņā, virs Rītausmas vārtiem (Aušros vartai).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]meness_berns
2021-05-04 14:16 (saite)
Secība? Revolūcija un vēlāk reliģiju kari?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2021-05-04 14:17 (saite)
kļūdījos, labošu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aborigens
2021-05-04 14:38 (saite)
labi, ka nenorestaurējās balta kā Šartrā vai Notre-Dame de Molompize, kur bija ļoti skaista kādreiz.

(Atbildēt uz šo)


[info]fedrs
2021-05-04 15:19 (saite)
Pepija Garzeķe un viņas tētis, nēģeru karalis.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?