Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-11-24 13:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vecmāmiņai (kura vairs nav starp dzīvajiem) gludināšana vienmēr paņēma ļoti daudz laika, jo viņa vispirms visas drēbes, arī apakšbikses un tādas lietas, izgludināja no kreisās puses, tad apgrieza otrādi un gludināja no labās. Par ko es tagad pieaugusi saprotu, ka tas nebija īpašajam gludumam, lai gan gludums bija nenoliedzams, bet tāpēc, ka droši vien pēckara gados viņa no savas mammas bija iemācījusies, ka drēbju iekšpuses gludināšana dezinficē un attiecīgi pasargā no visādām difterijām, tīfiem, varbūt pat kukaiņu olām, u.tml.
Šo rakstot, atcerējos, ka vēl atceros, kā mamma maniem jaunākajiem brāļiem marles autus vārīja lielā katlā, tad žāvēja uz auklas starp bērziem, tad gludināja ar ļoti karstu. Reiz viņa man stāstīja, kā "ļoti pārdzīvojusi", ka zīdaiņu autiņi no biežās vārīšanas nodzeltējuši un vairs nebijuši skaisti, balti.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]smejmoon
2020-11-24 16:31 (saite)
Es ar domāju, ka tā bija dezinfekcija, tāpat arī ūdens karstums.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2020-11-24 18:40 (saite)
Btw, es tev sen gribēju pajautāt.
Kāda tava attieksme pret preniālistiem? Tipa Šuons, Genons un tas tur indietis ar neatceramo uzvārdu.

Es faktiski sāku uztvert nopietni Dieva jēdzienu, kad pirmo reizi saskāros ar tāda tipa racionalizācijām. Instinktīvi manī vienmēr bijis kaut kāds metafizisks draivs, bet es to apzināti apspiedu, jo muh teh racionālisms. Dažādi autori, pat daiļliteratūra, man piespieda paskatīties uz dzīvi citādi. Tieši tā pat šie sophia perennis džeki.
Šobrīd īsti nesaprotu vai tupa pieslieties kristietības doktrīnai vai iet savu ceļu. Man nekad nav paticis nekam pieslieties, jo vienmēr gribās iet savu ceļu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-11-24 21:20 (saite)
Minētos autorus neesmu lasījusi, paskatīšos.
kristietībai LV vismaz ir infrastruktūra, turklāt tā nav slikta. tā ir laba vairākās konfesijās, un pagrīdē ir daudz visādu dārgumu (piemēram, ļoti gudri un arī garīgi ļoti pieredzējuši cilvēki). daži man pazīstami, kuri savulaik aizrāvās ar budismu, no tā atslīga, jo bija vieni un vientuļi. intelektuālo darbu kaut kādā mērā var veikt vienatnē ar grāmatām, bet praksi nē. prakse savukārt nozīmē "pilnu programmu", ar to domājot: sagatavošanās kursi, visādi trakie draudzēs, draudžu watsapp grupas, kurās tiek poustots visādas dīvainības, dažkārt viduvēja apmācība, dažkārt vāji sprediķi, apmācība pie cilvēkiem, par kuriem esi zinošāks, - dažādas lietas, kas sākumā liekas kaitinošas, bet, gadiem ejot, sāc saprast, ka tā ir daļa no nepieciešamā procesa, part of the deal.
mana pieredze ir: jo dziļāk tu ieaugsi vienā konkrētā tradīcijā, jo vairāk pamazām augs tavs "universālisms" un viņš neko neatņems tavai tradīcijai un nebūs arī tā, ka tu noraidīsi savu tradīciju, tā tev šķitīs absolūti patiesa, bet abiem šiem jēdzieniem arī tiks pārkāpts pāri.
perenniālisms? protams. kaut kā inteliģenti formulēts (tā, kā to darīja Hārts [David Bentley Hart] savā grāmatā par Dieva jēdzienu lielajās reliģijās). pats sliktākais, ko var darīt, manuprāt, ir uztaisīt tādu new age narcisisko maisījumu no "meditācijām" ar nicinājumu pret "dogmām", kuras nevienu neaicina pat mēģināt saprast, un bez stingrajiem, visām lielajām reliģijām raksturīgajiem morālajiem un uzvedības ierobežojumiem, bez regularitātes un bez būšanas piepiedu kārtā kopā ar cilvēkiem, kuri tev sākumā "nepatīk", bet tad saproti, ka no viņiem esi visvairāk mācījies.
senākos labākos laikos daudz staigāju pa tempļu drupām Grieķijā, - tas viss, manuprāt, bija tam pašam Dievam. hellēņu reliģiju ateistu kanāli min vienmēr kā pirmo, lai parādītu "reliģiju dumjību" (Zevs, Hēra, Afrodīte, lol), bet, protams, ka tas nav par to - tās ir it kā formas, templeiti, tās bija piepildītas ar saturu, kuru mēs vairs nezinām, tikai nojaušam (piem., sievietes, kas katru dienu kājām gāja uz Dēmetras templi ārpus pilsētas -- ko viņas tur darīja? kāpēc viņas gāja? katru dienu!), dažādi mistēriju kulti, kas bija slepeni un kur notika nezin' kas, jeb, citiem vārdiem, "tas pats".
that being said, Christianity, manuprāt, is true. tas ir milzīgs grozs ar dažādiem augļiem. Lieldienās pārlasīju "Lotosa sūtru" un secināju, ka mūsu grozā tas viss jau ir. es esmu ar budistiem in full alignment, bet tas man prasīja padsmit gadus diezgan intensīva darba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-11-24 23:36 (saite)
/ir uztaisīt tādu new age narcisisko maisījumu no "meditācijām" ar nicinājumu pret "dogmām"/

aha šito mēs no sava skatu punkta arī redzam kā negāciju, postmodernisms saucas, nu tas ir tipa viss ir tikai ``viedoklis``, zināt neko nevar, rezultātā notiek mīstīšanās uz vietas un spēlēšanās ar semantiku sistemātiskas izziņas turpināšanas vietā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2020-11-26 22:13 (saite)
Paldies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2020-11-24 20:28 (saite)
Dezinfekcija, tagad principā veļas mašīnas 90 grad režīms + veļas pulveris [sārms] izdara to pašu, vairs nevajag

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?