Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2015-01-26 15:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ida (2013).
Prokurores Vandas prototips, izrādās, ir Helena Wolińska-Brus. Poļi trīs reizes mēģinājuši viņu ekstradēt no Lielbritānijas, bet nav izdevies. Vecs Eplbaumas raksts par viņu (jūtams, ka Eplbauma arī ne visu saprot): http://www.anneapplebaum.com/1998/12/06/the-three-lives-of-helena-brus

Savukārt pie recepcijas: poļu "Reduta dobrego imienia" (Polish League against Defamation) ir savākuši desmitiem tūkstošu parakstu zem petīcijas, kas pieprasa filmas sākumā adekvāti sniegt vēsturisko kontekstu, jo filma nepaskaidrojot, ka Poliju tolaik bija okupējusi nacistiskā Vācija, kur par ebreju glābšanu draudēja nāvessods; tādējādi skatītājs, kuram nav attiecīgo vēstures zināšanu, no filmas var gūt priekšstatu, ka Polijas ebreju iznīcināšanā ir vainojami paši poļi, kuri turklāt to darījuši mantkārīgos nolūkos. Interesanti šeit šķiet tas, ka filmai, kuras sižets nebalstās patiesos notikumos, nevar pārmest vēstures sagrozīšanu, jo tādi poļi, kas nogalināja ebrejus, lai varētu ievākties viņu mājās, tiešām esot bijuši - to šī konflikta sakarā atzīst arī vēsturnieki.
Tātad to problēmu varētu formulēt šādi: ja kāda filma saplūc festivālos laurus un kļūst pasaulsslavena vismaz daļēji tieši tāpēc, ka nenodarbojas ar pedagoģiski visizsvērtākā vēstures izklāsta atspoguļošanu masām, tad jo vairāk tā kļūst pasaulsslavena, jo sāpīgāks māteszemei ir šis pedagoģiski neizsvērtais atspoguļojums.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]liljabrik
2015-01-26 15:55 (saite)
péc "Ardievu Atlantída" izlasīšanas es sāku prasīt vecaimātei, kā tur bijis ar tiem latviešiem un žīdiem, kāpēc nepalīdzēja, vai viņai ir bijuši kādi draugi. Viņa sāka katru reizi uzsvērti runāt, ka nekad neko sliktu par žīdien nav domājusi un nekad nav bijis nekādas nicinošas attieksmes, un ka viņai kursā (mediķos) divi ir mācījušies un ka viņa vienmēr kad uz ielas satikusi apstājusies parunāties (!).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]blond
2015-01-26 19:05 (saite)
Nu, es, piemēram, esmu ļoti bailīga un nedomāju, ka spētu slēpt žīdus, ja būtu dzīvojusi tais laikos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2015-01-26 21:53 (saite)
Latvieši ļoti uztraucās, ko pēc "Kolka cool" par latviešiem domās. Krievi Zvjagincevu lamā par matuškas un tās ļaužu nomelnošanu. Zviedri Bergmanam pārmeta, ka radot priekšstatu par viņiem kā par aukstu un īgnu tautu.
Tikai dāņi neko nepārmet, pat ne fon Trīram un citiem Dogmas dauzoņām.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?