Aranel ([info]aranel) rakstīja,
@ 2009-12-08 13:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:thoughtful
Mūzika:Coldplay - Yellow

Sadzīviskais murgojums
Pēc vairākiem strīdiem, nē, diskusijām esmu nomierinājusies. Tā doma par viedokļu atšķirību vēl gruzd manī, bet es esmu samierinājusies. Pagaidām, jo pašlaik tas nav aktuāli, lai bojātu savus un mīļotā nervus ar nemitīgām diskusijām par to, kas būtu, ja būtu.

Šis ir raksts, kas izraisīja mūsu mazo sadzīvisko vētru: http://ekstrabladet.dk/112/article1261937.ece

Īsumā, latviete šķiras no sava dāņu vīra, ar kuru viņai ir trīs bērni. Pašlaik notiek tiesas process par to, pie kura bērni beigu beigās dzīvos. Pagaidām viņi ir ar tēvu, jo mātei esot psiholoģiskas dabas problēmas.
Vienā jaukā dienā viņa kopā ar paziņu brauca mašīnā un ielas malā ieraudzīja savu jaunāko meitiņu, kas pastaigājās ar tēvu, māsu un brāli, izlēca no mašīnas, paķēra bērnu un aibrauca nezināmā virzienā. Sākās viņas meklēšana, jo, kā atspoguļoja dāņu mediji, viņa eso nolaupījusi bērnu. Nākamajā dienā bērns tika "atrasts" pēc tamm, kad sieviete pati sakontaktēja policiju. Meitiņa tika nodota tēvam, sieviete - uz nakti ieslodzīta.

Lūk. Man šķiet nepiedodami atņemt bērnus mātei. Protams, pēc šīm ziņām manī viss vārījās par pasaulē valdošo netaisnību. Eļļu ugunis pielēja nesenā diskusija ar pāris sievietēm par to, cik tad liela iespēja mātei-cittautietei (latvietei) dabūt bērnus savā aizbildniecībā pēc šķiršanās ar vīru-dāni. Bērni ir Dānijas pilsoņi, pateicoties perfektajiem Dānijas pilsonības likumiem un caurumainajiem Latvijas. Un nonācām pie secinājuma, ka šīs izredzes varētu būt diezgan švakas, jo šķirusies latviete visticamāk vēlētos atgriezties atpakaļ Latvijā kopā ar bērniem. Un šo Dānijas valdība nekad nepieļautu - savu tautiešu izvešanu no valsts. Jebkura iespēja un līdzeklis tiks izmantots.

Mans mīļotais pēdējam apgalvojumam nepiekrīt, sakot, ka valsts noteikti izlemtu par labu tam vecākam, kas varētu labāk uzturēt bērnus un ka viena vai otra vecāka tautība šo lēmumu neietekmētu. Man nepatīk, ja man nepiekrīt, it īpaši, ja man šķiet, ka taisnība ir man. Mans loģiski un praktiski domājošais mīļotais protams arī pateica (pēc tam, kad pajautāju), ka viņš man neļautu vest bērnu prom no valsts, jo tik krasa vides maiņa varētu būt ļoti traumējoša. (Mūsu bērni, protams, būs Dānijas pilsoņi. Pateicoties jau minētajiem likumiem un likumu nepilnībām un ticības trūkumam Latvijas vladībai.) Es, emocionālais un iracionālais cilvēks, aizsvilos, putas uz lūpām, spalvas pa gaisu - kā tā, viņš man atņemšot bērnus!

Pēc pāris dienām es nezin kādā veidā sapratu, ka pārspīlēju. Ka es dusmojos par to, kas vēl nemaz nav noticis un par ko ir maz ticams, ka tas notiks. Ka manam mīļotajam savā ziņā ir taisnība. Ka, ja šāda situācija radīsies, es būšu Dānijā nodzīvojusi vismaz piecus gadus, strādājusi te, ieguvusi nelielu paziņu loku (draugu iegūšanai šajā vecumā es vairs neticu, bet tas ir cits stāsts), iejutusies te. Kāpēc lai es dotos atpakaļ uz Latviju, lai sāktu visu no nulles?



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]windrider
2009-12-08 14:28 (saite)
Būtībā dalīt bērnus, kā tādu mājas inventāru, ir pilnīga nejēdzība,jo abiem vecākiem ir vienlīdz lielas tiesības uz viņiem. Turklāt dzīvošana pie viena vai otra vecāka tāpat nav nekas labs, jo bērnam ir jāaug ģimenē.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]aranel
2009-12-08 14:47 (saite)
Ja vecāki vairs nespēj viens otru izturēt un strīdas nemitīgi, tad labāk ir šķirties, nevis pakļaut bērnu nemitīgam stresam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]karuna
2009-12-08 14:53 (saite)
> Ka es dusmojos par to, kas vēl nemaz nav noticis un par ko ir maz ticams, ka tas notiks.

Kas nozīmē, ka arī tev ir psiholoģiskas dabas problēmas un attiecīgā situācijā tiesa bērnus atdotu tēvam :)

Bet nopietni runājot, tiesas uzdevums ir aizstāvēs bērnu, nevis mātes intereses. Tāpēc frāze "Man šķiet nepiedodami atņemt bērnus mātei" ir cilvēciski saprotama, bet ne juridiski vērā ņemama.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]aranel
2009-12-08 15:08 (saite)
Nez, kopš kura laika emocionalitāte skaitās psiholoģiskas dabas problēma? Dusmas, manuprāt, ir pavisam normāla cilvēciska emocija.

Es nemaz neapgalvoju, ka tiesai vajadzētu atdot bērnus mātei tikai tāpēc, ka tā ir māte. Kaut arī uzskatu, ka bērniem vislabāk ir ar māti, ja vecāki šķiras. Reti gadās vīrieši, kuri spēj rūpēties par bērniem tikpat labi kā sieviete (pretējs gadījums gan arī nav izslēgts). Šajā gadījumā ir aizdomas, ka tiesa lēmumu nedaudz ietekmēs fakts, ka sieviete nav dāniete. Tāpēc arī tā frāze. Ka bez pārliecinoša iemesla iespējams atņem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]karuna
2009-12-08 15:20 (saite)
Aha, dusmoties par neesošām lietām. :) Turklāt tā bija tikai ironija.

> Šajā gadījumā ir aizdomas, ka tiesa lēmumu nedaudz ietekmēs fakts, ka sieviete nav dāniete.

Iespējams, bet faktu izstāstā gan nekas par to neliecināja. No kurienes tev tādas aizdomas?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]aranel
2009-12-08 15:27 (saite)
Dusmoties par to, ka viedokļi nesakrīt par tām neesošajām lietām. Bet, whatever.

Pieminēšu, ka es ļoti vēlos ticēt, ka tiesa šeit pieņem objektīvus lēmumus. Mani ir pūlējušies pārliecināt, minot piemērus, ka citautiešiem Dānijā ir tikuši atņemti bērni tikai tautības dēļ. Turklāt šis atgadījums izraisīja diskusiju vienā domubiedru grupā, kur viena sieviete uzrakstīja, ka viņas vīram ir atļauts redzēt savus bērnus tikai 2 stundas nedēļā uzrauga klātbūtnē tikai tāpēc, ka šķiroties viņa iepriekšējā sieva-dāniete apgalvoja, ka viņš ir emocionāli nestabils. Vai kaut kā tā. Sīkumus nevienam no dzirdētajiem stāstiem nezinu, tāpēc arī saku, ka vēlos ticēt tiesas objektivitātei. Un tieši tāpēc arī esmu nomierinājusies. Šeit vēlējos tikai izgāzt visu, kas manī bija uzkrājies, lai vairs par to nedomātu. Un uzrakstot ir vieglāk izanalizēt un redzēt savas kļūdas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2009-12-08 15:35 (saite)
Nekur jau nav absolūti 100% objektīvas tiesas. Vismaz es tam neticu. Bet relatīviski runājot, tu jau pati piekrīti, ka caurmērā Dānijā bērns būs labāk nodrošināts nekā Latvijā. Pēc tā tad tiesas arī vadās, jo par citiem apstākļiem ir grūtāk dabūt precīzu informāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]spike
2009-12-08 16:19 (saite)
Tāpēc ka pie mums ir skaisti, silti un ļoti stabila ekonomika. vai arī tas bija kaut kur citur...

(Atbildēt uz šo)


[info]illumine
2009-12-08 20:58 (saite)
Es domāju, ka šeit ir uzsvars uz to, ka psiholoģiskas dabas problēmas. Tas vien, ka aizved bērnu prom nezināmā virzienā neliecina par dikti adekvātu uzvedību. Jo tēvi ir dažādi, un by default bērni nepienākas mātei, bet gan tam, kas bērnus var labāk aprūpēt un no noteikta vecuma arī bērnu viedoklis laikam tika ņemts vērā.
Savukārt ar labu juristu no jebkādas likumdošanas var panākt, ka bērni nokļūst pie attiecīgā vecāka.

Bet nu par to traumējošo vides maiņu gan es neko nevaru pateikt, tur es esmu uz pakaļas :D mēs dzīvojam banānijā, kur noteikti pat veikalā pirktais ūdens ir vismaz jāizvāra un pasargdies ēst kaut ko jebkurā ēstuvē :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]aranel
2009-12-08 23:04 (saite)
Par banāniju te nav runa. Par to, ka bērns audzis vienā vidē, kur cilvēki runā vienā valodā, pēkšņi tiek aizvests uz pavisam savādāku vidi ar citu valodu. Iespējams pat maina skolu. Tā tas bija domāts :)

Par to aizvešanu piekrītu. Mēs paši secinājām, ka tā aizvešana noteikti ietekmēs viņas iespēju dabūt bērnus savā aizbildniecībā.

Šis viss sākās ar to, ka man pūlējās iegalvot, ka Dānijā varas iestādes darīs visu iespējamo, lai bērns paliktu te, ka man kā cittautietei nav ne mazāko izredžu. Saprāts gan ņēma virsroku par emocijām, un tagad cenšos ticēt tiesas objektivitātei.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]illumine
2009-12-09 08:47 (saite)
Ai nu muļķības, es līdz 4 gadu vecumam dzīvoju Krievijā un man nebija nekāda trauma pārvācoties uz Latviju, jo runāju jau es abās valodās.

Un par cittautieti es sliecos domāt, ka nav taisnība, jo bērns ir tikpat ļoti mātes, kā tēva, līdz ar to nav pamata domāt, ka viņu nebūtu iespējams dabūt uz Latviju, un Eiropas savienība galu galā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?