antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-11-04 09:47:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Transhumānistu maldi
Maziņš komentārs saistībā ar mind-body diskusijām, un transhumānistu ideju par simulētām būtnēm.

Man šķiet, ka idejas par prātu ielādēšanu "matricā" arī ir dziļi balstītas tajā pašā idejā par apziņu kā atšķirīgu no ķermeņa. To iedomājas kā tādu datorprogrammu, kas ielādēta bioloģiskā datorā (smadzenēs), no kā tiek secināts, ka to taču būtu jābūt tīri vienkārši noskanēt, un ielādēt kādā simulācijā. Ecce, mūžīgā dzīve!

Kas tiek palaists garām, ir tas, ka mūsu apziņa ir plūsma, nevis ārēja programma. Šīs plūsmas veidošanā piedalās visas ķermeniskās izjūtas, hormonālais regulējums, asinssastāvs, kā arī ārējā vide un apstākļi, kurā atrodamies. Izraujot no šī visa tikai smadzeņu stāvokli, un ievietojot to kādā simulācijā, mēs iegūsim kādu būtni, kam (vismaz uz laiku) piemitīs līdzīga atmiņa un prāta ieradumi, kā cilvēkam, no kura tās izņēmām, taču tas ļoti ātri kļūs par pilnīgi citu personu, balstoties uz realitātes pieredzi, kādu piedāvās simulācija. Smadzeņu ielādēšana nekādā veidā nesaglabās (nesaglābs?) to "Es" (šajā mirklī), kuru tik ļoti cer nosargāt transhumānisti.

Salīdzinājumam, varam iedomāties, ka mums tik ļoti patktu peldvieta pie mūsu upes, ka mēs to norobežotu ar vaļņiem no pārējās upes (un izbūvētu kanālu tai apkārt), lai to saglabātu mūžīgi. Ir taisnība, ka pirmajā mirklī būsim notvēruši precīzi to, ko vēlējāmies - visi tie paši augi, tas pats ūdens sastāvs, tie paši iemītnieki. Taču raugoties uz priekšu, mēs redzam, ka esam vienkārši izveidojuši dīķi ar noteiktu ekosistēmu, kas, lai kā mēs censtos (pat ja ierīkosim sūkņus, kas radīs plūstoša ūdens ilūziju), nekad vairs nebūs daļa no upes.

Varbūt vienkārši jāmācās tik ļoti nebaidīties no nāves?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2021-11-04 15:01 (saite)
Jebkurš — noteikti nē. WAV, PCM, BWF u.c. vispār nekompresē datus, savukārt vesela rinda t.s. bezzuduma kompresijas formātu (FLAC famīlija un citi tādi) izmanto tādas kompresijas metodes, kas nerada datu zudumu.

Spotify, protams, neizmanto šos tipiski ļoti liela izmēra formātus, savukārt pie zema bitrate augstas kompresijas pakāpes lossy formāti, kā OGG vai MP3, protams, trenētai ausij būs kaut kādā mērā atšķirami.

No otras puses, salīdzinājums ar vinilu, iespējams, nemaz nav tik slikts. Viens no svarīgiem šīs jomas pētījumu virzieniem, kurā darbojos arī pats, ir mēģinājumi noteikt t.s. scale of separation jeb, vienkāršos jēdzienos, "cik daudz datu mēs varam atmest un/vai aizvietot ar šabloniem un rezultātā joprojām dabūt laukā to pašu smadzeņu darbību". Pagaidām drošu atbilžu uz šo jautājumu nav, bet esošie pētījumi ļauj domāt, ka atbilde varētu būt kaut kāda versija par "būtiski vairāk par necik".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-04 15:04 (saite)
Tu laikam nesaprati. Nav iespējams replicēt to, kā es uzlieku vinilu atskaņotājā, ar savu roku novietoju uz tā skaņas noņēmēju, ar visu to šņākoņu, kaut kādiem čirkstieniem - kas būs precīzi tādi tikai un vienīgi to vienu reizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-04 15:07 (saite)
Tas personīgi man nav svarīgi, mani interesē tikai atskaņotā skaņa un tās kvalitāte. Kas, iespējams, arī iezīmē daļu atšķirību starp cilvēkiem, kurus interesē smadzeņu digitizēšanas perspektīva un tiem, kurus tā neinteresē.

No otras puses, nav arī pamata domāt, ka simulētam indivīdam nebūtu pieejami visi tie dzīves sīkumi, kas atbilst plašu atskaņotāja šņākoņai un čirkstieniem. Galvenais ir tikt līdz simulācijai, pārējais ir fidelity jautājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-04 15:42 (saite)
Ok, tad tu būtu pilnībā apmierināts, ja tevi digitizējot, līdz ar izmaiņām un zudumiem rezultātā izveidotos tu, kam dažas iezīmes būtu ne tādas, kādas tev ir tagad? Teiksim, tas kopētais ego būtu nacists?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-04 15:46 (saite)
Manu iezīmju kopums jebkurā gadījumā ir laikā mainīga lieta, līdz ar to, principā, nebūtu iebildumu līdz kaut kādam "zemtrokšņa" līmenim. Protams, jo mazāk atšķirību starp "pirms" un "pēc" stāvokļiem, jo labāk/vairāk man pa prātam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-04 16:05 (saite)
Un tu gribi teikt, ka nav nekā tāda, kas padara tevi tieši par tevi?

Skaidrs, visi mēs mainamies, matus var nokrāsot, ekstremitātes amputēt. Bet tu vienmēr būsi tu, nevis es vai Jēzus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-04 16:12 (saite)
Tāpēc arī rakstīju, ka

> Protams, jo mazāk atšķirību starp "pirms" un "pēc" stāvokļiem, jo labāk/vairāk man pa prātam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-04 18:34 (saite)
Tas ir, ja mēs pieņemam, ka ir tāda opcija, būt pēc. Iespējams, ka nav. Dzīvo, mirsti, viss. Tas, ka tev grūti to pieņemt, nu ko lai saka... Realitātei neinteresē cilvēka viedoklis par faktiem. Un līdz šim neviens, es uzsvēršu, pilnīgi neviens cilvēks nav bijis pēc.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-04 18:35 (saite)
Ja nesanāks, tad nomiršu, bet tikmēr uztveršu to kā inženiertehnisku problēmu, ko jāatrisina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?