antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-09-19 23:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Statistiki meli
Vēl par tām vakcīnām - te cibā arī regulāri tiek piesauktas muļķības par saslimstības rādītājiem UK, Izraēlā vai Islandē, kas it kā pierādot, ka vakcīnas vai nu nedarbojas, vai nu ir neefektīvas. Gribēju uz viena piemēra demonstrēt, kāpēc tās ir muļķības.

Populārā antivakseru lapā šodien lasīju rakstu "Great Britain: Vaccinated people get sick more often than unvaccinated", kurā piesauktas divas statistikas:
1) 89% no šobrīd slimajiem vecuma grupā 50+ ir vakcinēti (vismaz 1 devu)
2) 69% no mirušajiem tajā pašā vecuma grupā ir bijuši vakcinēti (vismaz 1 devu)
Cilvēkam, kas nepārzina statistiku, šis droši vien liekas ļoti pārliecinoši?

Kas tiek noklusēts (tāpēc saku - melots), ir tas, ka UK vecuma grupā 50+ vakcinēti ir 96.7% iedzīvotāju (skatījos ikmēneša Excel tabulu no NHS lapas). Tātad, realitāte ir tas, ka šī saujiņa nevakcinēto - tikai 3.3% - pamanās salasīt 11% no visām saslimstībām, un 31% no visām covid nāvēm. Pārveidojot par varbūtību attiecību -
1) iespēja nevakcinētam saslimt ir vairāk nekā 3:1 salīdzinot ar vakcināciju uzsākušu cilvēku
2) iespēja nevakcinētam nomirt ir 13:1 salīdzinot ar vakcināciju uzsākušu cilvēku.

Ievērojam arī, ka patiesais no datiem izrietošais secinājums ir tieši pretējs raksta virsrakstam.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-09-20 09:44 (saite)
13x uzlabojums mirstībā ir diezgan labs. Diemžēl, pati pirmā, kas to īsti neņem vērā, ir valdība. Pirmkārt, jau tieši tajā, ka tikpat liela ir atšķirība pēc 20 gadu vecuma starpības. Ja vakcinētais ir tāds, kurš ir atbrīvots no daudziem ierobežojumiem (vai otrādi nevakcinētais ir pakļauts tiem, līdz pat atlaišanai no darba), tad 70 gadīgs vakcinētais būtu pielīdzināms 50 gadīgam nevakcinētam, vai 50 gadīgs vakcinētais 30 gadīgam nevakcinētamm. Bērniem vispār risks ir tik niecīgs, ka vakcinācija, pat ja to atļauj, būtu jābūt brīvas izvēles.

Zinātniskās padomes to tā arī dažādos gadījumos pasaka – piemēram, FDA pateica, ka šobrīd 3. deva nav nepieciešama, izņemot pavisam vecos un īpaši riskam pakļautos. Tie, kas to pieprasa, dara vairāk politisku iemeslu dēļ, un tas grauj visu uzticību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-09-20 13:42 (saite)
Nu jā, faktiski sanāk, ka vakcinēto starpā covid ir salīdzināms ar gripu bez vakcinācijas - riska grupās būs hospitalizācijas un nāves, bet vismaz ne tādā apmērā, lai visa veselības sistēma sašķobītos.

Obligātās vakcinācijas, savukārt, mērķētas nevis tikai uz pašu vakcinēto aizsardzību, bet uz visas sabiedrības kopumā. Protams, bērnu gadījumā vakcinācijas drošības latiņai jābūt krietni augstākai, tieši tāpēc, ka pašiem viņiem šī aizsardzība diez ko nav nepieciešama. Tiesa, arī vakcīnu riski tur noteikti būs daudzkārt mazāki (kā jau bērniem ;).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-02-03 11:26 (saite)
Interesanti, ka kopš šī laika statistika par saslimšanu vakcinētajiem ir mainījusies, un vakcinētie saslimst pat biežāk nekā nevakcinētie.

Domāju, ka vakcīnas joprojām pasargā no nāves aptuveni 10 kārtīgi. Bet omikrons pats par sevi ir maigāks, tāpēc arī nevakcinēti droši vien mirt retāk (nezinu, varbūt 2 vai 3 reizes retāk, salīdzinot ar delta variantu).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-02-03 13:51 (saite)
"vakcinētie saslimst pat biežāk nekā nevakcinētie" - esi skatījies, tas tā ir tagad arī UK, piemēram, vai tā ir kaut kāda LV testēšanas anomālija?

Bet nu jā, mēs jau redzam, ka omikrons ir fundamentāli izmainījis situāciju - tagad testos atklāj daudzus tūkstošus inficēto katru dienu, bet hospitalizācija īpaši neiet uz augšu par spīti ne-ideālai vakcinācijas aptverei. Es domāju, ka liela daļa no tiem, kas šobrīd mirst, patiesībā vēl reāli slimo ar delta.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-03 13:56 (saite)
Jā, UK dati jau sen uzrādīja lielāku vakcinēto inficēšanos. Testēšanā jau pieņemu, ka vakcinētie testējas vēl mazāk, jo nevakcinētie grib dabūt QR kodu.

Omikrons skar gandrīz visus, tāpēc šīs atšķirības vispār ir nenozīmīgas. Vienkārši bija interesanti pavērot, kā apgalvojums, kas varbūt bija patiess pirms dažiem mēnešiem, ir kardināli mainījies. Antivax ir izrādījusies taisnība šajā punktā, lai gan viņiem varbūt nav taisnība kopumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-02-03 14:02 (saite)
Jā, tas ir viens no interesantākajiem pavērsieniem. Gan jau eventuāli būs pētījumi, kāpēc tāds neintuitīvs efekts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-03 14:08 (saite)
Pavērsiens ir tikai tajā, ka vakcīnas strauji zaudē efektivitāti pret inficēšanos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-02-03 14:29 (saite)
Tas mani neizbrīnītu, tomēr omikrons ir būtiski atšķirīgs. Kas būtu prasījis skaidrojumu, ir, ja tiešām vakcinētie inficēsies vairāk nekā nevakcinētie.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-03 14:34 (saite)
Faktori visdrīzāk ir nenozīmīgi un neinteresanti. Varbūt visādi – sākot no atšķirīgām grupu īpašībām (vecuma, blakusslimības utt.), līdz ģenētiskām atšķirībām utt.

Svarīgi ir tas, ka omikrons ir daudz vieglāks, un to joprojām daudzi nav vēl intuitīvi aptvēruši. Saeima pat noraidīja iespēju atgriezties tiešajā darbā un noraidīja sertifikātu atcelšanu. Izskatās pēc ļaunprātīgas vēlmes bumbulēt un neko nedarīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-02-03 14:48 (saite)
Es domāju, tas ir laika jautājums. Šobrīd visiem jau kļūst skaidrs, ka ar omikronu tāpat izslimos visi, un ka tas nekādu traku pārslodzi slimnīcām vai ļoti daudzas nāves neradīs. Nezinu, ko viņiem tur eksperti rekomendē, varbūt vēl baidās no deltas, kas šur tur staigā apkārt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-03 14:52 (saite)
Es domāju, ka tā ir vienkārši baiļu noskaņa, kas tika radīta pirms 2 gadiem un ko nav tik vienkārši izdzīt.

Rakstos var redzēt – https://klik.tvnet.lv/7444451/arsts-nepamatota-sertifikatu-atcelsana-ar-merki-buvet-politisko-kapitalu-ir-sodama-riciba?_ga=2.96434264.537863436.1642879213-402738740.1591535440

Ja ierobežojumi nestrādā, tad tiem nav jēgas, un tie ir jāatceļ. Dānija to izdarīja, un ar ļoti labu pamatojumu. Bet katrs ārsts jau nav eksperts. Bija ārsti, kas pat atrunāja no vakcinēšanās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?