antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2023-01-30 15:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pote vai covid?
Delfos man likās tīri laba publikācija par paaugstināto mirstību. Daži citāti:

- "Tomēr zināms, ka, piemēram, 2022. gada novembrī virs normas tika reģistrēti 6,7% nāves gadījumu Eiropā, tā liecina "Eurostat" dati. Tas ir krietns pandēmijas mirstības pieauguma samazinājums. 2020. gadā reģistrēja 40% nāves gadījumu virs normas, bet 2021. – 26,5%."

"Mirstības rādītāju joprojām tieši un netieši ietekmē arī Covid–19. Pirmkārt, pērn joprojām reģistrēja nāves, kuru tiešais cēlonis bija šis koronavīruss. Kopumā Eiropā pērn reģistrēja aptuveni 38 000 Covid–19 nāvju. Otrkārt, daļai cilvēku, kuri vīrusu izslimoja, paaugstinājās risks dažādu citu kaišu saasinājumam. Vairākos pētījumos secināts, ka pāris nedēļas vai mēnešus pēc saslimšanas ar Covid–19 palielinās sirds slimību un sirdstrieku risks. Jāņem vērā arī veselības aprūpes noslogotība – pēdējos gados pandēmija krietni palielinājusi ārstu pacientu loku, kas nozīmē, ka daļa cilvēku netiek uz izmeklējumiem vai ļoti ilgi gaida rindā, kas arī rada papildu riskus veselībai."

"Arī Latvijā vakcinācijas saistība ar augstāku mirstības rādītāju nekā pirmspandēmijas periodā neapstiprinās. SPKC informē, ka nevakcinēto populācijā mirstība ir būtiski augstāka nekā vakcinēto. Turklāt šie dati salīdzināti "visu nāves cēloņu katlā" – tātad nevakcinētie biežāk mira arī citu iemeslu dēļ, ne tikai saslimšanas ar Covid–19."

Protams, cik man zināms, pagaidām vēl pilnas bildes nav, un papildu mirstības iemesli joprojām tiek pētīti. Taču vienalga jāpatur prātā šī proporcionalitāte salīdzinot ar covid epidēmiju.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-01-30 16:27 (saite)
Kāds tieši ir mehānisms `` ierbežojumi => lielāka mirstība``?

Vienu piemēru var iedot:

Veikalā laiž iekšā ne vairāk kā teiksim 10. Visi pārējie stāv ārā rindā pie ieejas. Ziema, auksts, vējš, slapjdraņķis. Sekas: a) viņi stā samērā cieši, jo tā rodas kkāds aizvējš, šķauda viens uz otru b) hipotermija, viņi saaukstējas un kļūst uzņēmīgāki pret infekcijām, t.sk. covid.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-30 16:32 (saite)
Arī tas.

Biežākie ir šādi:
Vecs cilvēks netiek pie ārsta, jo apmeklēt vecākus nav vēlams.

Cilvēki neiet pie ārsta, jo baidās inficēties ar kovidu.

Cilvēki nevar iepirkties, nedabū lietas, kuras viņiem palīdz veselībai.

Ierobežojumu dēļ samazinās fiziskās aktivitātes –> pasliktinās veselību.

Es zinu sievietes, kuras ir krietni apresnējušas kovida laikā. Nekas labs tas veselībai nav.

Cilvēki nodzeras, nolietojas narkotikas.

Mājsēžu laikā samazinājās auto satiksme, bet autoavāriju skaits vietām paradoksāli pieauga. Iespējams, tās bija izmisuma avārijas – kad cilvēki apzināti iestūrē betona sienā utml. Ļoti grūti pierādīt īstos iemeslus.

Socializācijas trūkums palielina depresijas risku utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-30 16:37 (saite)
Izņemot ķīnu vai kaut kur citur komandantstundas un stingrās karantīnas bija ilglaicīgi? LV bija komandantstundas šķiet 2x uz kādām dažām nedēļām?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-30 16:44 (saite)
Mēnešiem nedrīkstēja iziet uz ielas un bērniem spēlēties spēļlaukumos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?