antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2023-01-04 17:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kodolenerģijas jaunās drēbes
Pēc kodolenerģijas slavinājumu lasīšanas cibā esmu uzzinājis ko jaunu un ļoti smieklīgu.

Mums saka, ka uz saules un vēja enerģiju nevar paļauties, jo tā esot atkarīga no laikapstākļiem. Izrādās, Francijas izslavētajiem reaktoriem nākas slēgties ārā karstuma viļņu laikā, jo citādi tie uzvārīs zivis upē or something. Much weather independence.

Un vispār, šovasar - pašas enerģijas krīzes vidū - darboties spējīgi bija tikai 24 no Francijas 56 reaktoriem. Daži nedarbojās dēļ karstuma, dažiem bija plānveida apkope, bet vēl čupa dēļ atklātiem bojājumiem drošības sistēmās (zinu, zinu, dzīves sīkumi). Vēl rudenī EDF (to operators) sita pie krūtīm, ka līdz šī gada sākumam visi atsāks darboties. Kā visi pārējie šīs industrijas solījumi, tā arī šis ir izrādījies "optimistisks" (meli).

Un tad vēl te daži atļaujas norādīt uz Šveices ierobežojumiem - kuri nebūtu nepieciešami, ja Francijas AES flote darbotos - kā uz pamatojumu, ka mums vajagot vairāk tos draņķus. Neba jau tos nemēģinātu celt - re kur vēl viens Francijā kavējas jau vienpadsmito gadu.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2023-01-05 14:27 (saite)
> Labā ziņa gan tāda, ka neviens netaisīs triljonu vērtas investīcijas tikai balstoties uz vienu publikāciju.

Jā, tikmēr tās diemžēl kalpo drīzāk kā propagandas rīks.

> - ja pareizi saprotu, šobrīd diskusija ir vairāk par to kāda stratēģija ir izdevīgāka, nevis par to vai to tehniski būtu iespējams realizēt.

Nē, nu, skaidrs, ka vienīgais iemesls, kāpēc nav saule/vējš/hidro vēl nav tik masveidīgi ir tas, vai tā enerģija, ko dabon, ir salīdzināma pēc būtiskajiem parametriem -- uzticamība, pieejamība, (enerģijas) ražošanas cena, būvēšanas un uzturēšanas izmaksas.

Latvijai dabiski ir visu laiku bijis hidro enerģijas pārsvars, gan vēsturiski, gan tāpēc, ka saule pie mums nonāk fiziski mazāk, nekā daudz kur citur. Tai pat laikā ir labi piemēri; cik atceros, Salaspils pašvaldība siltumu ražo caur saules paneļiem; noteikti ir citi.

Atkal mazās hidrostacijas tagad taisa ciet, cik saprotu. Labi, kaitējums videi. Bet no otras puses izkliedēta elektrības ģenerācija -- ideāli kara gadījumā, par kuru diemžēl arī mums tagad jādomā vairāk.

Bet tas tā. Man tikai personiski nepatīk, kad cilvēki nodarbojas ar propagandu un uzdod vēlamo par esošo. Tas nav obligāti uz tevi, bet man netīk fanātisms un hiperaizrautība nevienā dzīves jomā, jo tā ir tipiski nevēlēšanās atzīt kaut kādus faktus, kas runā pret.

Īpaši, kad runa ir par globālākiem risinājumiem. Jo ātrāk cilvēki pavelkas uz kaut kādiem saukļiem, jo mazāk ir bijis laika kārtīgi tēmu izpētīt un jo lielāks risks iebraukt auzās. Un jo globālāki risinājumi, jo globālākas auzas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?