putnu novērotājs ([info]_re_) rakstīja,
@ 2020-10-15 11:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
šodien uzliku savu pirmo masku c19, vispirms ar pārkāpumu iegāju aptiekā maskas iegādāties, visādiem gadījumiem, par laimi tur vismaz tās plānās, zilās vēl netrūkst, ieliku somā un devos uz veikalu. paskatos pa durvīm, visas, visas tantes maskās, manā tāltālajā ziemeļmazpilsētā, aiz cieņas pret viņām vilku no somas laukā savu un kabināju aiz ausīm. nav tā, ka es gribētu iet rebelī un par spīti nevilkt, bet bija šaubas vai šeit arī tas vajadzīgs/tiks ievērots.
katrā ziņā pavasarī ārkārtas situācijas laikā bija daudz strjomīgāka sajūta, arī cilvēki vairāk turējās viens no otra pa gabalu. droši vien, ka patiesība un pareizība ir kaut kur pa vidu - ievērot mērus un piesardzības, bet nedzīt sevi kokā no stresa

upd. iegāju fb, tur var stresu noraut 2 sekundēs, oboi


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]_re_
2020-10-16 11:35 (saite)
jā un nē. riska grupām vienām pašām piesardzību ievērot ir grūti, izolēties vēl neiespējamāk. mums, piemēram, darbā, šķiet, puse varētu būt riska zonā - gadi, smēķē utt. ko tad lai viņi sēž mājās pusgadu un vairāk? kur lai liek mājiniekus, kas neizolējas un var atstiept infekciju vēsā mierā? uk taču arī sākumā teica, tikai riskainie un vecie izolējaties, mēs pārēji ignorējam. pagāja dažas nedēļas, sākās šausmas, rezultātā visa sabiedrība visu vasaru un joprojām sēž daudz striktākos ierobežojumos kā mēs.
un otrs piemērs, kas notiek, kad sabiedrība kopumā atsakās ievērot jebkādus piesardzības pasākumus - čehija šoruden. aizvakar viņiem bija 9 500 inficēto un 55 mirušo, ~ 500 hospitalizēto dienā. tas ir uz 10 milj. iedzīvotāju. pie mums tas attiecīgi būtu ~ 2000/10/100 dienā.

domāju, ka uz darbu un skolu vajag iet, bet piesardzību ievērot vajag visiem, ne tikai riska grupām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-10-16 13:02 (saite)
Čehijā bija maskas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_re_
2020-10-16 13:26 (saite)
tikai no septembra, kad jau bija atkal sācies hajs ar vairāk kā tūkstots gadījumiem dienā, turklāt liela daļa ignorē noteikumus, vai arī lieto maskas nepareizi.

https://english.radio.cz/czech-officials-scientists-make-desperate-appeal-discipline-covid-19-numbers-8697258
https://medicalxpress.com/news/2020-09-czechs-reintroduce-masks-indoors-virus.html

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-10-19 11:34 (saite)
Nav tiesa. Bija arī pavasarī.

Bet tava piebilde par to, ka lieto nepareizi, ir vietā. Latvijā dzīvo tādi paši cilvēki, tāpēc varam secināt, ka rezultāts būs līdzīgs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_re_
2020-10-19 12:00 (saite)
jā, bija pavasarī. un pavasarī viņiem bija ļoti labi rezultāti. pēc tam norima gan vīruss, gan arī ierobežojumus atcēla.
runa ir par otro vilni un kā tā rezultātus ietekmē katras valsts, kā arī tās iedzīvotāju rīcība. šobrīd čehiem ir pakaļā, bet, piemēram, igauņiem ļoti labi rezultāti. jāvērš uzmanība un jāpēta viņi, ko viņi dara pareizi. jo mums arī jau vairs nav labi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-10-19 16:15 (saite)
Ļoti labi tagad skaitās tas, kas tikai pirms dažām nedēļām būtu raksturots kā ļoti slikti? Igauņi maz testē (netestē visus, kas grib), tas esot viens no skaidrojumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2020-10-16 16:41 (saite)
Ja bezsimptomātiskie nevar inficēt citus, bija tāda info, tad piesardzība būtu, ka maskas valkātu tie, kuriem ir iesnas, vai klepus, vai temperatūra, gluži kā Japānā gripas laikā. Veikalos tāpat nedrīkst iet ar klepu, zīmes saliktas, neievēro protams, bet arī nekontrolē, jo laikam īsti nav jēgas.

Riska grupas nav jebkurš smēķējošais, vai cilvēks pirmspensijas vecumā, tikai tie kuri jau ir slimi ar kautko citu.

Jāļauj cilvēkiem pašiem izvēlēties - riskēt, vai izolēties, nēsāt masku pašaizsardzības nolūkos, vai nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2020-10-16 19:50 (saite)
Ja ar bezsimptomātiskajiem tu domā vīrusa nēsātājus, tad jā. Bet ja tos, kam tests pozitīvs, vēl nav pazīmju, bet tās pēc dažām dienām parādās, tad tie gan var kādu laiku iepriekš.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?