« previous entry | next entry »
Mar. 22., 2010 | 03:22 pm
posted by: melle in pajautaa
Varbūt kāds zin izstāstīt un apstāstīt-kuri vīni skaistās augstvērtīgāki (sausie vai saldie, pussaldie, pussausies utt.)? (Cik zinu tad tie ir sausie vīni). Vai arī varbūt kāds zin kur varētu palasīt info par vīna kvalitātes kritērijem un bla bla.
from: begemots
date: Mar. 22., 2010 - 03:42 pm
#
un kvalitātes kritēriji principā izskatās dikti subjektīvi, neko objektīvāku par "man garšo/man nē" īsti neesmu redzējis.
bet ir konkrētu vīnu konkrētu gadu ražas, kas tiek vairāk vai mazāk atzītas par labākām/garšīgākām, tipiski tas atkarīgs no tā, kādi bija laika apstākļi togad. francijā, piemēram, telefonu grāmatā redzēju vīnu gadu/ražu pārskata lapu -- kuru gadu kuru provinču vīni uzskatāmi par labiem.
dārgāki vīni teorētiski ir dārgāki tāpēc, ka garšīgāki. bet praktiski it īpaši latvijā var uzdurties vienkārši nenormālam uzcenojumam, kā arī jāatceras, ka garša ir absolūti subjektīva maņa. man personiski patīk vīni, kas latvijā maksā ap Ls7-10 kādā vīna veikalā (eg. Ervins & dēli Berga bazārā, vai, teiksim, Mežaparkā tur ir viens blakus tramvajam kādu pieturu pirms zoodārza).
jārēķinās arī, ka
1) bieži vien it īpaši dārgāki vīni ir stipri ilgāku laiku jātur atvērti (no 1h līdz pat diena+), pirms viņiem (saskarē ar skābekli) parādās īstā garša -- ja tādu vīnu mēģina iedzert uzreiz pēc attaisīšanas, viņš var būt izcili riebīgs.
2) vīna garšai mēdz labi palīdzēt dzert viņu +/- pareizajā temperatūrā. kas ir (aptuveni) +18 sarkanajiem sausajiem, +10 sausajiem baltajiem un +5 saldajiem baltajiem.
Atbildēt | Diskusija
from: melle
date: Mar. 22., 2010 - 03:57 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: begemots
date: Mar. 22., 2010 - 04:50 pm
#
Var gadīties arī Rimi nopirkt labu vīnu pa lēto -- bet tad vēlams pierakstīt kaut kur, lai neaizmirstas, kurš tas ir. Stockmannā parasti nocenotie (3.5-5Ls) ir gana OK dzeršanai, bet atkal -- kā pašai garšo, individuāli.
Savulaik jautāju par franču vīniem vietējiem un man ieteica 3 reģionu (kā tādus, kur mazāk iespēju dabūt ko negaršīgu):
Burgundijas (raksta: Borgogne) sarkanie sausie, piem. no Pinot Noir vīnogām
Elzasas (raksta: Alsace) baltie sausie/pussausie, piem: Riesling, Gewürztraminer
Ronas ielejas?[nezinu pat latvisko tulkojumu pareizu, franciski: Côtes du Rhône ] -- sarkanie sausie (par baltajiem nezinu)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: lordramex
date: Mar. 22., 2010 - 04:02 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: primavera
date: Mar. 23., 2010 - 09:54 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: au_ra
date: Mar. 22., 2010 - 03:53 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: begemots
date: Mar. 22., 2010 - 04:35 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: au_ra
date: Mar. 22., 2010 - 04:37 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: begemots
date: Mar. 22., 2010 - 04:53 pm
#
ja nē -- drīzāk tad jāskatās uz sava ķermeņa stāvokli pirms/pēc/un dzeršanas laikā, un varbūt arī uz vīna grādiem.
jo principā jebkurš alko ir slodze sirdij un ja pirms/pēc tam ir fiziska slodze, var sanākt par daudz.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: primavera
date: Mar. 23., 2010 - 10:02 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: primavera
date: Mar. 23., 2010 - 10:00 am
#
Ja izvēlās saldos vīnus, tad labāki skaitās tie, kas nav mākslīgi saldināti. Piemēram, ir vīnogas, kas ir uzņēmīgas pret cēlo puvi (botritis cinera), kas sacukuro vīnodziņu, no tās tad arī gatavo saldi vīnu, respektīvi karamele vai alkahols netiek cilvēka pievienots. Vai vēl ir tā saucamais IceWine- kad vīnogas tiek novāktas vēlu, vēlu rudenī, vai pat, kad sniegs jau uzsnidzis. Tad viņas ir pārgatvojušās un cukura līmenis ir pietiekams, lai to māklsīgi nevajadzētu pievienot. Visi šie vīni ir salīdzinoši dārgi! :(
Par sauso vīnu kvalitāti- uh tur var ilgi, ilgi spriest. vienīgi atceries, ka uz Spānijas vīniem reserva un grand reserva nepaļaujies, tam nav nekādas saistības ar vīna kvalitāti. Līdzīgi ir ar Jauno Pasauli, tur nav nekāda vīnu aizsargājoša likumdošana (tikai tagad sāk parādīties), tāpēc uz pudelēm var rakstīt ko grib! :)
Eh, skaista tā vīna pasaule! :)
Atbildēt