pajautaa

« previous entry | next entry »
Mar. 22., 2010 | 03:22 pm
posted by: melle in pajautaa

Varbūt kāds zin izstāstīt un apstāstīt-kuri vīni skaistās augstvērtīgāki (sausie vai saldie, pussaldie, pussausies utt.)? (Cik zinu tad tie ir sausie vīni). Vai arī varbūt kāds zin kur varētu palasīt info par vīna kvalitātes kritērijem un bla bla.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {11}

Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Mar. 22., 2010 - 03:42 pm
#

tas nav atkarīgs no vīna salduma, lai arī švakus vīnus mēdz saldināt, lai tie vispār būtu dzerami. bet ir arī ļoti garšīgi (un arī dārgi) saldie vīni.

un kvalitātes kritēriji principā izskatās dikti subjektīvi, neko objektīvāku par "man garšo/man nē" īsti neesmu redzējis.

bet ir konkrētu vīnu konkrētu gadu ražas, kas tiek vairāk vai mazāk atzītas par labākām/garšīgākām, tipiski tas atkarīgs no tā, kādi bija laika apstākļi togad. francijā, piemēram, telefonu grāmatā redzēju vīnu gadu/ražu pārskata lapu -- kuru gadu kuru provinču vīni uzskatāmi par labiem.

dārgāki vīni teorētiski ir dārgāki tāpēc, ka garšīgāki. bet praktiski it īpaši latvijā var uzdurties vienkārši nenormālam uzcenojumam, kā arī jāatceras, ka garša ir absolūti subjektīva maņa. man personiski patīk vīni, kas latvijā maksā ap Ls7-10 kādā vīna veikalā (eg. Ervins & dēli Berga bazārā, vai, teiksim, Mežaparkā tur ir viens blakus tramvajam kādu pieturu pirms zoodārza).

jārēķinās arī, ka

1) bieži vien it īpaši dārgāki vīni ir stipri ilgāku laiku jātur atvērti (no 1h līdz pat diena+), pirms viņiem (saskarē ar skābekli) parādās īstā garša -- ja tādu vīnu mēģina iedzert uzreiz pēc attaisīšanas, viņš var būt izcili riebīgs.

2) vīna garšai mēdz labi palīdzēt dzert viņu +/- pareizajā temperatūrā. kas ir (aptuveni) +18 sarkanajiem sausajiem, +10 sausajiem baltajiem un +5 saldajiem baltajiem.

Atbildēt | Diskusija


melle

from: [info]melle
date: Mar. 22., 2010 - 03:57 pm
#

mhm skaidrs, paldies ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Mar. 22., 2010 - 04:50 pm
#

Bet vispār Latvijā tādi (manā uztverē) garšīgi vīni sākas aptuveni no 4-5Ls sarkanajiem sausajiem, un ~6-8Ls baltajiem, pēc tās pašas Berga bazāra veikala cenas.

Var gadīties arī Rimi nopirkt labu vīnu pa lēto -- bet tad vēlams pierakstīt kaut kur, lai neaizmirstas, kurš tas ir. Stockmannā parasti nocenotie (3.5-5Ls) ir gana OK dzeršanai, bet atkal -- kā pašai garšo, individuāli.

Savulaik jautāju par franču vīniem vietējiem un man ieteica 3 reģionu (kā tādus, kur mazāk iespēju dabūt ko negaršīgu):

Burgundijas (raksta: Borgogne) sarkanie sausie, piem. no Pinot Noir vīnogām
Elzasas (raksta: Alsace) baltie sausie/pussausie, piem: Riesling, Gewürztraminer
Ronas ielejas?[nezinu pat latvisko tulkojumu pareizu, franciski: Côtes du Rhône ] -- sarkanie sausie (par baltajiem nezinu)

Atbildēt | Iepriekšējais


LorDRameX

from: [info]lordramex
date: Mar. 22., 2010 - 04:02 pm
#

O! izsmeljoshi, un cerams ka noderiigi.

Atbildēt | Iepriekšējais


primavera

from: [info]primavera
date: Mar. 23., 2010 - 09:54 am
#

Nekad nav bijis tā, ka tjip garšīgās, tjip dārgāks. Bet tam, ka LV ir neiedomājami liels uzcenojums tas tiesa. Cena veidojas no vārda, tāpēc vecā pasaule visbiežāk būs dārgāka par jauno. Amarone ir dārga vnk tāpēc, ka sula tiek spiesta no vītinātām vīnogām- tātad vairāk vīnogas nepieciešamas. Vīna darītavās, kurās vīnogas lasa ar rokām vīns arī būs dārgāks, jo ir jāsedz šo strādnieku algas. Un Bordeaux, īpaši lielu lomu ieņem vārds, kas ne vienmēr nozīmē garšu.

Atbildēt | Iepriekšējais