Mar. 22., 2010 | 03:42 pm
No:: begemots
tas nav atkarīgs no vīna salduma, lai arī švakus vīnus mēdz saldināt, lai tie vispār būtu dzerami. bet ir arī ļoti garšīgi (un arī dārgi) saldie vīni.
un kvalitātes kritēriji principā izskatās dikti subjektīvi, neko objektīvāku par "man garšo/man nē" īsti neesmu redzējis.
bet ir konkrētu vīnu konkrētu gadu ražas, kas tiek vairāk vai mazāk atzītas par labākām/garšīgākām, tipiski tas atkarīgs no tā, kādi bija laika apstākļi togad. francijā, piemēram, telefonu grāmatā redzēju vīnu gadu/ražu pārskata lapu -- kuru gadu kuru provinču vīni uzskatāmi par labiem.
dārgāki vīni teorētiski ir dārgāki tāpēc, ka garšīgāki. bet praktiski it īpaši latvijā var uzdurties vienkārši nenormālam uzcenojumam, kā arī jāatceras, ka garša ir absolūti subjektīva maņa. man personiski patīk vīni, kas latvijā maksā ap Ls7-10 kādā vīna veikalā (eg. Ervins & dēli Berga bazārā, vai, teiksim, Mežaparkā tur ir viens blakus tramvajam kādu pieturu pirms zoodārza).
jārēķinās arī, ka
1) bieži vien it īpaši dārgāki vīni ir stipri ilgāku laiku jātur atvērti (no 1h līdz pat diena+), pirms viņiem (saskarē ar skābekli) parādās īstā garša -- ja tādu vīnu mēģina iedzert uzreiz pēc attaisīšanas, viņš var būt izcili riebīgs.
2) vīna garšai mēdz labi palīdzēt dzert viņu +/- pareizajā temperatūrā. kas ir (aptuveni) +18 sarkanajiem sausajiem, +10 sausajiem baltajiem un +5 saldajiem baltajiem.
un kvalitātes kritēriji principā izskatās dikti subjektīvi, neko objektīvāku par "man garšo/man nē" īsti neesmu redzējis.
bet ir konkrētu vīnu konkrētu gadu ražas, kas tiek vairāk vai mazāk atzītas par labākām/garšīgākām, tipiski tas atkarīgs no tā, kādi bija laika apstākļi togad. francijā, piemēram, telefonu grāmatā redzēju vīnu gadu/ražu pārskata lapu -- kuru gadu kuru provinču vīni uzskatāmi par labiem.
dārgāki vīni teorētiski ir dārgāki tāpēc, ka garšīgāki. bet praktiski it īpaši latvijā var uzdurties vienkārši nenormālam uzcenojumam, kā arī jāatceras, ka garša ir absolūti subjektīva maņa. man personiski patīk vīni, kas latvijā maksā ap Ls7-10 kādā vīna veikalā (eg. Ervins & dēli Berga bazārā, vai, teiksim, Mežaparkā tur ir viens blakus tramvajam kādu pieturu pirms zoodārza).
jārēķinās arī, ka
1) bieži vien it īpaši dārgāki vīni ir stipri ilgāku laiku jātur atvērti (no 1h līdz pat diena+), pirms viņiem (saskarē ar skābekli) parādās īstā garša -- ja tādu vīnu mēģina iedzert uzreiz pēc attaisīšanas, viņš var būt izcili riebīgs.
2) vīna garšai mēdz labi palīdzēt dzert viņu +/- pareizajā temperatūrā. kas ir (aptuveni) +18 sarkanajiem sausajiem, +10 sausajiem baltajiem un +5 saldajiem baltajiem.