Vajag, vajag, vajag - Padomu [entries|archive|friends|userinfo]
Vajadzību katalogs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Padomu [Sep. 3rd, 2010|09:29 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

vajag

[vaarna]
Situācija: Mums ar māsu mantojumā dzīvoklis. Māsa piedāvā atpirkt viņas daļu. Pie kā griezties, vai jāpārslēdz mantojuma līgums, un cik tā procedūra varētu izmaksāt? Vai puse kadastrālās vērtības ir tas, ko man būtu jāsamaksā, lai atpirktu? Cik šāds pasākums ir izdevīgs vispār?
linkpiedāvāt variantu

Comments:
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 10:00 am
(Link)
mums ir noslēgts mantojuma līgums, likumiskā atmantošana laikam tā skaitās, jo iepriekš dzīv. bija uz nelaiķa tēva vārda.
mums jau katram pieder 1/2 domājamās daļas. tagad māsa piedāvā variantu - nopirkt no viņas viņai piederošo pusi. tātad par cenu mēs varam vienoties? vai speciāli būtu jāaicina vērtētājs un tad jāiet pārslēgt līgums? jo, kad kārtojām zemes grāmatu, vērtētājs jau bija atnācis, un noteica kadastr. vērtību.
From:[info]and
Date:September 3rd, 2010 - 10:05 am
(Link)
šajā gadījumā pašām jāvienojas par summu, lai mazāki nodokļi, var ari viena māsa otrai atdāvināt (labāk jau bija tad uzreiz pie mantošanas vienai māsai atteikties). bet pārdot var to domājamo daļu gan par 1 ls, gan par 100 000 ls, tas atkarīgs no pašām. bet izdevīgāk dāvināt, tad nav nodevu, savukārt pārdot zem kadastrālās vērtības nav izdevīgi, jo nodevu rēķina no vai nu darījuma cenas, vai kadstrālās vērtības (no tās, kura lielāka)
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 10:16 am
(Link)
ok, paldies.
šajā gadījumā piedāvājums ir tieši pārpirkt, jo, kā smejies, esot vajadzīga nauda, jo īpašuma nodokli, kas mūsu gadījumā ir tiešām smieklīgs [par pāris mēnešiem 3Ls ar kapeikām], cilvēki nez kādu iemeslu dēļ nevarot nomaksāt, un lēnā garā sāk krāt parādus. nu un, protams, iemesls, "ja jau es tur nedzīvoju, tad kāpēc vēl maksāt par to?"
un vai ir iespējams arī to atpirkšanu veikt pa daļām, teiksim, reizi mēnesī samaksājot konkrētu summu?
From:[info]koijots
Date:September 3rd, 2010 - 11:54 am
(Link)
Ir iespējami jebkādi nosacījumi, par kādiem jūs vienojaties.
Kaut vai atmaksāšana uz 30 gadiem.
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 11:57 am
(Link)
tas ir forši. uz to es pat varētu piekrist, bet - gaidi ar maisu! šaubos, vai manus radus apmierinās ideja no sērijas "5Ls" mēnesī:D
From:[info]koijots
Date:September 3rd, 2010 - 12:11 pm
(Link)
Šādā gadījumā gan vajadzētu izdarīt tā, ka dzīvoklis tiek uzdāvināts, bet it kā nesaistīti tiek noslēgts atsevišķs līgums, kur tiek noteikta tā samaksa 5Ls mēnesī (var nosaukt visādi - uzturēšanas līgums, draudzīgās palīdzības līgums :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:21 pm
(Link)
Uzturēšanas līgumu varētu atzīt par uztura līgumu CL izpratnē un tas vairs nebūtu forši.
From:[info]koijots
Date:September 3rd, 2010 - 02:23 pm
(Link)
Tas gan, labāk vispār nosaukumu nerakstīt. :)
From:[info]digna
Date:September 3rd, 2010 - 12:09 pm
(Link)
Dāvinājums vēlāk var tikt apstrīdēts un tas ir viņa trūkums.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 01:50 pm
(Link)
Interesē - no kura laika dāvinājumam vairs nav nodevas?
From:[info]and
Date:September 3rd, 2010 - 02:26 pm
(Link)
ok, ir nodeva, bet tā ir ievērojami mazāka nekā pārdošanas gadījumā, resp., dāvināt ir izdevīgāk jebkurā situācijā, ja par pārējo var ar māsu vienoties.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:29 pm
(Link)
0.5% abos gadījumos, ja pārdod par kadastra vērtību. Ja nav radinieki, tad dāvināt ir pat neizdevīgāk - 3% dāvinājums, 2% pirkums.
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 10:18 am
(Link)
skaidrs. paldies!
[User Picture]
From:[info]piene_ne
Date:September 3rd, 2010 - 01:14 pm
(Link)
sarunā ar māsu, ka viņa te oficiāli pēc papīriem savu daļu uzdāvina, bet cik tu viņai samaksā vienojies tāpat bez valsts klātbūtnes
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 01:25 pm
(Link)
būtībā es arī par to iedomājos kā par nesāpīgāko variantu, bet nevar jau zināt, cik prasīs. bet paldies. es jau viņai ko līdzīgu jautāju, vēl domā.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:08 pm
(Link)
Tā īsi - ja dāvina, tad vēlams atlīdzības nozīmē, jo tādu nevar atsaukt. ja pārdod, tad par kadastrālo vērtību (tā kā 1/2 domājamā daļa, tad būs puse no kadastra vērtības), ar nosacījumu, ka pirkuma līgumu nevar atcelt pārmērīga zaudējuma dēļ. Abos ājos gadījumos valsts nodeva pie īpašuma tiesību reģistrācijas būs 0,5% no pārdodamā objekta kadastra vērtības (no puses, jo pārdod 1/2), jo esat māsas. Jāsagatavo iesniegšanai dokumentu attiecīgi apliecinātas kopijas, kas pierāda jūsu radniecību (droši vien dzimšanas apliecību notariālas kopijas, kur redzams, ka vecāki vieni un tie paši). Par cenu varat novienoties pašas, kā gribat, tikai, ja maksā "uz rokas", tad pirkuma līgumā vēlams iekļaut, ka pārdevējs parakstot līgumu, apliecina, ka naudu saņēmis pilnā apmērā.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:10 pm
(Link)
PS Vēl tikai gribēju piezīmēt - ja dzivoklis nav īpašumā 3 gadus, tad pārdot nav izdevīgi, jo māsai 25% ienākuma nodoklis būs jāmaksā. Par dāvinājumu - tur jāskatās pēc summas un radniecības pakāpes, vai Tev jāmaksā būs, ja dāvinās, vai nebūs. Protams, var cerēt, ka VID nepieķers. :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:13 pm
(Link)
aj, - nezinot ne to, cik ilgi dzīvoklis īpašumā, ne to, kāda ir vērtība, ne citas nianses, tā izsmeļoši atbildēt nav iespējams.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:September 3rd, 2010 - 02:13 pm
(Link)
oi, es tieši uz tevi un tavu viedokli cerēju :)

klau, a tu varētu nodarboties ar visām papīru kartošanām šajā jautājumā jeb tev ir cita specifika? par visu atbilstošu samaksu, protams.

vienkārši mūsu iepriekšējais notārs bija ūūūū!! āāā!!!
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:19 pm
(Link)
varu sataisīt līgumu, sarunāt mūsu notārīti (Cēsu ielā), aizbraukt līdzi pie notāres, uz ZG, bet par mazu un godīgu samaksu. :)
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:September 3rd, 2010 - 02:20 pm
(Link)
kvī! apspriedīšos ar visām iesaistītajām pusēm un turpināšu ziņot :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:22 pm
(Link)
ok.
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 02:12 pm
(Link)
o, forši, vai ir zināms, cik visā šajā procesā naudas jāiegulda? nu, dokumentu noformēšana u.t.t, un vēl - par to maksāšanu pa daļām - tad saprotu, ka to mierīgi arī var?
paldies!
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:17 pm
(Link)
Nesapratu, kas ir maksāšana pa daļām, bet:
1) pirkuma vai dāvinājuma līguma sastādīšana - var darīt paši, nav notariāli jāapliecina, nav obligāti notariālā akta veidā, jurists tādu vienkāršo varētu uztaisīt sākot no 20 latiem, bet tas jau individuāli;
2) nostiprinājuma lūgums jāparaksta pie notāra, pēc atmiņas bija kaut kas ap 36 latiem;
3) kopijas dzimšanas apliecībām - laikam 3,8 par lapu vai kas tāds pie notāra;
4) valsts nodeva - jāpaskatās kadastra datos pēc adreses (to var internetā, vzd mājas lapā viņiem ir saite uz kadastra datiem), 0,5 no kadastrālās vērtības (jo pārdod 1/2) jāpareizina ar 0,5%, dabūsi summu;
5) kancelejas nodeva varētu būt ap 10 latiem (par jaunas zg apliecības izdošanu, nodalījuma norakstu vai ko nu Tev kārojas).
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 3rd, 2010 - 02:23 pm
(Link)
tagad sapratu, kas tā maksāšana pa daļām. :) Protams, var, tikai tad jāatrunā, ka īpašuma tiesības tiek nostiprinātas uz pircēja vārda pirms pirkuma summas samaksas.
[User Picture]
From:[info]vaarna
Date:September 3rd, 2010 - 02:58 pm
(Link)
nu, māsai jau tā domājamā daļa ir uz viņas vārda, otrs daļa - uz mana; tad kkas ir vēl jānostiprina? es vnk to viņas daļu nopērku sev.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:September 4th, 2010 - 09:47 am
(Link)
nu, Tu to daļu nopērc sev un nostiprini zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz to nopirkto viņas daļu, tb, tur ZG parādīsies ieraksts, ka māsai pieder 0, bet Tev 1, pamats - pirkuma līgums. Būsi vienīgā dzīvokļa īpašniece, jo šobrīd esat kopīpašnieces.
From:[info]tass
Date:September 5th, 2010 - 06:41 pm
(Link)
gribēju pateikt ka shaadaa gadiijumaa buutu ljoti nekorekti skatiities uz kadastraalo veertiiibu... jo taa ne tuvu neatbilst tirgus situaacijai un reaalajai veertiibai naudas izteiksmeee...
un ja tu man ko taadu piedaavaatu es tavas maasas vietaa vienk meegjinaatu paardot savu pusi kaadam citam pa reaaalu summu, un tad tev kaaa otras domaajamaas daljas iipashniecei buutu pirmtiesiibas uz pirkshanu.. un tad tu meenesha laikaaa vareetu vai nu nopirkt pa taadu summu kaadu piedaavaa tie citi pirceeji vai nu dabuusi dziivoklja biedrus...
labaaak jau no pasha saaakuma visu dariit godiiigi .. tai skaita.. noteikt reaalo tirgus veertiiibu uz kaa balstiit visu paareejo procesu..

straadaaju par veerteetaaaju un dabadienaa ir iespejams piezvaniit mums un sanjemt bezmaksas konsultaaciju par aptuvenu tirgus veertiibu dziiivokljiem riiigaa lai kaut pluss miinus saprastu ar kaadu summu buutu jareekjinaas..