pajautaa

krāpniecība internetā

« previous entry | next entry »
Apr. 3., 2015 | 01:20 am
posted by: flitta in pajautaa

Vai ir jāziņo policijai par krāpniecības mēģinājumu internetā, ja ir aizdomas, par fraud, scam, utt?

Situācija sekojoša- cilvēks lv sludinājumu lapā pārdod mašīnu, pēc sazināšanās ar pārdevēju tiek noskaidrots, ka gan pārdevējs gan mašīna atrodas Nigērijā (Āfrikā!!), bet pārdevējs uzstāj, lai tiktu pārskaitīta drošības nauda uz viņa kontu Nigērijā un 2 dienu laikā mašīna ar kurjeru tikšot nogādāta līdz namdurvīm Rīgā. Pārdevējs raksta latviešu valodā (sliktāk kā gūgles transleiteris), cilvēka tips ir diezgan uzbāzīgs un neatlaidīgs. Tika sūtīti arī dokumenti, kas, visdrīzākais nav viņa paša, jo ir uz kāda Spānijas pilsoņa vārda, kas nedz sakrīt ar viņa stāstu par sevi nedz arī ar e-pastā norādīto vārdu un uzvārdu. Nezinu ko darīt, aizmirst saraksti, vai varbūt tomēr kaut kā jārīkojas? Aizsūtīju ziņojumu sludinājumu portālam, lai pārbauda sludinājumu. Ceru, ka neCietīs cilvēki. :(

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {17}

sarkanvilks

from: [info]sarkanvilks
date: Apr. 3., 2015 - 01:45 am
#

aizraksti yorubu valodā: bawoni, wetin you carry?

Atbildēt


from: [info]fedrs
date: Apr. 3., 2015 - 01:46 am
#

Grūti iedomāties cilvēku, kurš pirks auto, kas atrodas Nigērijā.

Atbildēt


di_wine

from: [info]di_wine
date: Apr. 3., 2015 - 02:21 am
#

Tur jābūt totālam ambālim, lai uzķertos uz kaut ko, kas tiek pārdots no Nigērijas... Tiešām. Un ko izdarīs policija? Aizbrauks nigērietim pa zobiem sadot?
Labākais būtu ziņot sludinājumu portālam, lai bloķē ip vai tml, nez, gan jau paši zinās, lai Latvijā cilvēkiem prātu nejauc.

Atbildēt


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Apr. 3., 2015 - 03:26 am
#

Es ieteiktu iziet intelekta koeficienta testu jautātājam. Ceru ka "neietīs" šīs komūnas lietotāji.

Atbildēt | Diskusija


jūnija lietus / augusta lapas / septembra atmiņas

from: [info]special_k
date: Apr. 3., 2015 - 09:08 am
#

camoon, bija interesanti lasīt

Atbildēt | Iepriekšējais


Kate

from: [info]es_esmu_dzhims
date: Apr. 3., 2015 - 09:49 am
#

jā, smieklīgi

Atbildēt | Iepriekšējais


flitta

from: [info]flitta
date: Apr. 3., 2015 - 12:19 pm
#

Eh, pašai pat smiekli sanāca. :D Paldies par norādi.

Atbildēt | Iepriekšējais


Gesundheit

from: [info]anrys
date: Apr. 3., 2015 - 11:04 am
#

šis viss ir vecs kā zeme, ir bijis arī otrādi, vienam pazīstamajam prasīja vai viņš nevarēru izsūtīt fotoaparātu par kuru tiks nomaksāts kad viņš tiks saņemts :D arī toreiz bija ar google translate palīdzību veidoti teikumi. iečekojat šo dokumentālo filmu - Internet Scamming in Ghana

Atbildēt


flitta

from: [info]flitta
date: Apr. 3., 2015 - 12:22 pm
#

Paldies par viedokļiem. Neko nedarīšu. Esmu jau šo notikumu norakstījusi pagātnē. Paldies par ieteikto viedo, noskatījos un kļuva vienalga. :)

Atbildēt


kreiza

from: [info]kreiza
date: Apr. 3., 2015 - 02:00 pm
#

Palasīju komentārus. Es gan domāju savādāk. Visu cieņu cilvēkam, kas grib par šo kaut kur ziņot, jo nesodāmība rada arvien jaunas krāpšanas shēmas. Un nākamā var arī nebūt tik caurspīdīga.

Atbildēt | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Apr. 3., 2015 - 05:32 pm
#

vo! miljons!

Atbildēt | Iepriekšējais


flitta

from: [info]flitta
date: Apr. 3., 2015 - 07:28 pm
#

Kreiza - kādu laiku esmu dzīvojusi kādā valstī, kur par katru sīkumu un vai aizdomām var vērsties policijā, kibernoziegumi un shēmas arīdzan skaitās smagi noziegumi un par tiem var gan anonīmi gan atklāti ziņot policijas sistēmās.

Latvijas sistēmu daudzās lietās nepārzinu, tāpēc arī jautāju, vai šādas lietas šeit tiek uztvertas nopietni un vai attiecīgi ir kāds rīcības plāns ko šādās situācijās atbildīgās institūcijas dara. Pēc komentāriem noprotu, ka vairuma viedoklis ir tāds, ka nekas nav jādara, tātad - visdrīzākais, ka atbildīgajās instancēs nav novērojams kāda izņēmuma paraugattieksme.

Varbūt tieši mašīnu (un arī daudz citu kategoriju!) ziņā un sludinājumu ievietošanas ziņā varētu ierosināt vietnes portāliem paaugstināt drošības kritērijus, piemēram -pārdodot mašīnu, kā obligātu ieviešot reģistrācijas numura norādīšanu vai kāda cita, specifiska (šasijas?)
mašīnas numura norādīšanas, lai varētu pārbaudīt, vai mašīna nav zagta un vai tā ir patiesi eksistējoša (tādējādi varētu gan zagto/meklēto mašīnas gan nodokļu maksāšanas/nemaksāšanas uz pārdoto objektu izsekošanu veicināt). Tas protams neatrisinātu visu situāciju, bet visi uzlabojumi sākas ar mazumiņu.

Lai nu kā, varbūt Tev ir kādi varianti, kur šādā situācijā būtu jāgriežas?

Skatos, ka sludinājumi šim autoram ir aktīvi vēl joprojām. Parādījies vēl kāds sludinājums zem viņa numura, ka pārdod arī velosipēdu. Pārdevēja e-pasta adrese googlē atrod ierakstus, kur cilvēks piedāvā dziednieka un veiksmes nesēja/zīlnieka pakalpojumus caur internetu francijā. To gan sodīt nevar, bet ironiski pietiekami. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kreiza

from: [info]kreiza
date: Apr. 3., 2015 - 07:48 pm
#

Man nav citu ideju, kā tikai to, ko Tu minēji- rakstīt iesniegumu policijā. Cik viņi nopietni to uztver, es nezinu. Bet, jā, Latvijā tā sajūta ir tāda, ka tiešām šādas lietas netiek risinātas. Vai varbūt es kaut ko nezinu. Kādu laiku atpakaļ uzskrēju youtube komentāros kādam tekstam, kas man dikti nepatika, jo saturēja draudus Latvijas iedzīvotājiem. Arī gribējās kaut kā reaģēt, bet neatradu iespējas to izdarīt, vienkārši aizsūtot uz kādu iestādi linku, lai viņi apskata, kas notiek, kas to rakstījis un tml. Tikai nopietni iesniegumi un tml. Ne visi grib ķēpāties ar valsts iestādēm, rakstīt iesniegumus un tml. Vajadzētu iespēju anonīmi un operatīvi par šādām lietām ziņot.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vilkate

from: [info]vilkate
date: Apr. 3., 2015 - 08:28 pm
#

Anonīmi (cik nu internetā kaut kas ir anonīms) un operatīvi par pretvalstiskām aktivitātēm var ziņot Drošības policijai, viņu mājas lapā ir e-pasta adrese "iedzīvotājiem" (lasīt, apzinīgiem cibiņiem). Nekāds mega iesniegums nav vajadzīgs un informācija tiek pārbaudīta.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kreiza

from: [info]kreiza
date: Apr. 3., 2015 - 08:43 pm
#

Paldies! Toreiz meklēju, bet nepamanīju...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vilkate

from: [info]vilkate
date: Apr. 3., 2015 - 08:49 pm
#

Reku, nākotnē varbūt noderēs :) info@dp.gov.lv

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kreiza

from: [info]kreiza
date: Apr. 3., 2015 - 08:52 pm
#

Jā, tagad jau pēc Tava teksta pameklēju vēlreiz un ieraudzīju :)

Atbildēt | Iepriekšējais